За базите за F-16: Имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях

6600
За базите за F-16: Имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях
Снимка: Getty Images

Общо 90 договора за изграждане на 48 обекта на обща стойност 385 849 427 лв. е сключило Министерството на отбраната във връзка със създаване на бази за бъдещите самолети F-16 Block 70 в България. Част от тях обаче трябва да бъдат развалени, става ясно от отговора на министър на отбраната Тодор Тагарев до депутата Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС).

Сключени са 32 договора на стойност 234 674 713 лв., пряко свързани с приемане на самолетите от САЩ. Останалите 58 договора имат отношение към експлоатацията и подобряване на инфраструктурата на авиобазата и са на обща стойност 151 174 714 лв. Още: САЩ ни пратиха съветник за проекта по придобиване на F-16 Block 70

Обектите, пряко свързани с приемането на самолетите, са 15. Тези, свързани с експлоатацията и подобряване на инфраструктурата на авиобазата, са 33 на брой.

По думите на министър Тагарев изпълнението на сключените договори зависи от редица фактори - кризата с Ковид-19, настъпилите високи нива на инфлация в национален и световен мащаб, които оказват пряко влияние и върху сроковете за изпълнение, и върху финансовите разходи. Още: Успешен първи полет за F-16 Block 70, който България поръча от САЩ

"Такива затруднения са свързани с извършване на доставки, недостиг и/или липса на някои от основните строителни материали, производство и доставка на технологично оборудване и агрегати и др. По тези причини изпълнителите са информирали Министерството на отбраната за необходимост от индексиране на стойността за изпълнение на СМР (строително-монтажни работи) по договорите, а по някои от тях за необходимост от удължаване на срока за изпълнение или за невъзможност от изпълнение. Това предизвикателство е анализирано във връзка с допустимостта и законосъобразността", пояснява той. Още: Започна производството на първият F-16 за България, ще е готов догодина

По-скъпи договори, спрени договори

Поради тази причина са сключени допълнителни споразумения към 18 от сключените договори, за които е приложена методиката за изменение на цената на договори за обществена поръчка в резултат на инфлация. Спазено е законовото условие увеличението на цената да не надхвърля 50% от стойността на основния договор, уверява Тагарев. Още: Колко струва базата за българските F-16: Отговорът е ясен

Част от фирмите обаче са в невъзможност да изпълнят поетите ангажименти и трябва да се прекратят, сочи още министърът, като допълва, че МО е предприело срочни действия 8 от договорите да бъдат законосъобразно прекратени. Предприети са и последващи действия по провеждане на обществени поръчки за сключване на нови договори.

"В тази връзка вече са прекратени два от договорите и са сключени нови договори за изпълнение. Предстои да бъдат прекратени останалите шест договора, след което ще бъдат сключени нови.

За завършване на инфраструктурата за приемане на F- 16 в трета изтребителна авиационна база ще бъдат необходими още пари, уточнява още Тагарев.

На въпрос каква част от средствата са финансирани от държавния бюджет, НАТО и ЕС, той е отговорил, че по линия на НАТО е осигурено финансиране от 68 825 778 лв., а останалата част - 165 848 935 лв., са от бюджета на Министерство на отбраната.

Всички договори обаче, отнасящи се за експлоатация и подобряване на инфраструктурата на авиобазата, са изцяло финансирани от бюджета на Министерство на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Кой има имен ден днес, 11 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com