Демокрацията назад: Вучич е удобен и за САЩ, и за Русия

2840
Демокрацията назад: Вучич е удобен и за САЩ, и за Русия
Снимка: Getty Images

Въпреки твърденията, че партията на президента Александър Вучич е "откраднала изборите", изглежда, че Запада поставя стабилността на Балканите пред демократичната легитимност.

Докато Европа празнуваше Коледа и Нова година, сръбската прозападна опозиция проведе серия от митинги заради предполагаемата изборна измама. Но фактът, че и Съединените щати, и Русия – въпреки че са геополитически съперници – открито подкрепят популисткия президент на Сърбия Александър Вучич, дава много малко надежда на опозиционните лидери в борбата им за анулиране на вота.

Още: Изтърка ли се Вучич и идва ли краят му? Говори експерт по въпросите на Балканите

Завръзката

На 17 декември в Сърбия се проведоха предсрочни парламентарни и общински избори, на които управляващата Сръбска прогресивна партия (СПС) спечели 46,72% от гласовете. Оттогава опозицията проведе няколко протеста, изразявайки несъгласие с изборните резултати.

Мариника Тепич, една от лидерките на опозицията, обяви гладна стачка, настоявайки за анулиране на парламентарните и местните избори в страната, докато основният опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието" твърди, че изборите са били откраднати, особено при гласуването за градските власти в Белград.

Освен това международните наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ, от Европейския парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа заявиха, че партията на Вучич СПС е "имала несправедливо предимство чрез медийни пристрастия, натиск върху служители в публичния сектор и злоупотреба с публични средства".

Още: Guardian: Провалът на държавността в Сърбия е проблем за Балканите и за ЕС

САЩ и Русия - в един тон за Сърбия, гонят различни цели

Въпреки че в. The Independent излъчи митинга на опозицията на 30 декември, Запада не изглежда единен по отношение на ситуацията в Сърбия. Съединените щати, като основна чуждестранна сила, действаща на Балканите, изглежда открито подкрепят доминираното от СПС сръбско правителство.

След като протестиращи на 24 декември се опитаха да влязат в градския съвет на Белград и се сблъскаха с полицията за борба срещу безредиците, посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил написа в Twitter, че "легитимността на демократичните процеси зависи от прозрачността и от готовността на всички страни, печелейки или губейки, да зачитаме волята на народа, изразена в урните". Той също така подчерта, че "насилието и вандализмът срещу държавни институции нямат място в едно демократично общество".

Подобно изявление беше ясен сигнал, че Вашингтон, макар да призовава Сърбия да работи с ОССЕ за справяне с "несправедливите условия" около изборния процес, е малко вероятно да подкрепи това, което Москва представя като "опит за преврат в стил Майдан" в Белград.

Наистина, както Кремъл, така и проправителствените медии в Сърбия разпространяват тезата за "новия Майдан", припомняйки как украинския президент Виктор Янукович беше свален от власт през 2014 г. и избяга в Русия - Янукович беше отявлен проводник на политиката на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Следователно не е изненадващо, че след бурния протест на 26 декември Вучич се срещна с руския посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, който обвини западните страни, че "се опитват да отмъстят на сръбския лидер", тъй като той отказва да се присъедини към антируските санкции, наложени на Москва след нейното нахлуване в Украйна.

Още: Майдан на Балканите? Русия няма да го позволи без кръв: Говори Руслан Трад (ВИДЕО)

Сръбските проправителствени таблоиди влязоха в същата реторика, твърдейки, че Германия е замесена в продължаващите протести срещу политиката на Белград по отношение на Москва. В действителност нито Германия, нито която и да е друга западна страна някога е оказвала сериозен натиск върху Сърбия да наложи санкции на Русия, но Кремъл използва подобен разказ, за да създаде илюзия у дома, че Путин все още има приятели в Европа. Вучич също печели от подобна руска реторика, тъй като в очите на своите проруски избиратели той може да се представи като "държавник, който отказва да следва западните заповеди и да налага санкции на Москва". Ето защо той е сред трима европейски лидери (другите двама са премиерът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Турция Реджеп Ердоган), получили писма с новогодишни поздравления от руския президент.

От своя страна САЩ, изглежда не обръщат особено внимание на този фарс. Вашингтон остава фокусиран върху изпълнението от Белград на предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. По този начин е малко вероятно да е чисто съвпадение, че сръбското правителство, след изявлението на Хил, призна издадените от Косово регистрационни номера за автомобили. Това е ход, който може да се тълкува като имплицитно признаване от Сърбия на едностранно обявената през 2008 г. независимост на Косово.

Съвсем наясно с това, косовският премиер Албин Курти каза, че решението на Белград е взето "в опит да се намалят критиките към международната общност след нередностите и измамите" на последните избори. Но изглежда правителството му е последвало пътя на Сърбия и също е направило "жест на добра воля". Според докладите главният прокурор на Специалната прокуратура на Косово е отменил заповедта за арест срещу съюзника на Вучич Милан Радойчич, който изигра основната роля в престрелката на 24 септември с ръководената от етнически албанци косовска полиция в доминираното от сърби Северно Косово, при която бяха убити четирима хората.

Следователно и Белград, и Прищина използват предполагаемите сръбски изборни нередности като разменна монета, докато тихо работят за нормализиране на отношенията, което изглежда е един от основните приоритети на САЩ в региона.

Още: Червени картони за Вучич в Белград: Какво се случва на протестите в Сърбия? (ВИДЕА)

В резултат на това сръбската опозиция едва ли ще постигне целите си и анулиране на изборите. Макар да се застъпват за по-бърза интеграция в ЕС, за честни избори, свобода на медиите и върховенство на закона, за някои влиятелни политически сили на Запад, особено в САЩ, стабилитокрацията на Балканите – и особено в Сърбия – изглежда има приоритет пред демокрация.„

Автор: Никола Микович, за електронното издание bylinetimes.com

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com