Джихад: Майка поиска 110 000 евро от Франция за заминаването на сина ѝ

20208
Джихад: Майка поиска 110 000 евро от Франция за заминаването на сина ѝ

Жителка на Ница, майка на 16-годишен тийнейджър, който миналата година е заминал да се бие в Сирия, иска компенсации от френските власти. Майката счита, че граничните служби на Франция не е трябвало да позволяват на сина ѝ да напусне територията на страната.

Освен финансовата компенсация французойката иска да предизвика реакция у властите.

Франция – в първите редици на джихадистката заплаха

Разпространяването на видео материали на организацията „Ислямска държава”, в които са заснети френски джихадисти, потвържд...

Когато заминал на 27 декември, 2013 година, Браян е бил на 16 години. Тогава той, заедно с още трима свои приятели, се отправя към летището. Схемата, както и в други истории с вербуването на младежи, е една и съща: Браян пътувал почти без багаж, показва на границата еднопосочен билет за Истанбул и лична карта. Той не е имал разрешение за полета от родителите си, макар наличието на този документ да е задължително. Самия Марктуф, адвокат на майката на Браян, казва, че на френската полиция ѝ липсва проницателност: "Когато непълнолетен се появява на граничния контрол с желание за пътува за Турция, отчитайки факта, че Турция е отворената врата към Сирия и че военният конфликт се води на границата, френската полиция просто е длъжна да зададе редица въпроси на този млад човек", коментира тя пред радио France Info.

Майката на Браян иска френската държава да поеме отговорността за това, че синът ѝ е заминал за Сирия и настоява за изплащането на 110 хил. евро обещетение за нанесени морални вреди. Адвокатът пояснява, че освен финнасовата компенсация, клиентът ѝ иска властите да започнат да си дават сметка за случващото се: "Това не е съдебен процес срещу полицията или исляма, тук става въпрос за младеж, който е бил християнин и е приел исляма. Става въпрос за предизвикателство към властите, за да може да бъдат избегнати подобни пътувания на непълнолетни." Браян все още е в Сирия. Макай му споделя, че всяко телефонно обаждане за нея е изпитание – дали няма да ѝ съобщят, че синът ѝ е загинал.

Френското МВР: Полицията не носи отговорност за заминаването на младежа

От своя страна френските власти вече са се обърнали към майката на Браян, заявявайки, че в дадения случай не са били допуснати никакви грешки от страна на полицията. Министерството на вътрешните работи на Франция счита, че полицията е действала правилно - младежът е показал лична карта (не паспорт), която е достатъчна за задгранични пътувания. Освен това френското МВР смята, че към Браян не са били прилагани мерки за забрана за пътуване извън територията на Франция, затова не може да става въпрос за отговорност от страна на държавата.

Джихадът като рекламна война

Западът не противодейства ефективно на рекламната стратегия на "Ислямска държава", а тя успява да се популяризира дори чрез западните ...

Борбата с джихадистите

Родители, чиито деца са заминали в Сирия, за да се включат в редиците на "Ислямска държава", са обединили усилията си, за да ги върнат у дома.

Миналата седмица жени от Франция, САЩ и Канада написаха открито писмо – обръщение към техните синове и дъщери, с цитати от Корана. В текста се казва, че ислямът предвижда уважение към родителите и религията не позволява децата да причиняват страдания на майките и бащите.

В Асоциацията Mothers for Life има мюсюлмански и майки от други религии. Те напомнят и, че "раят", за който говори пророк Мохамед, с чиято идея джихадистите вербуват младежите, се "намира до родителите". Асоциацията се бори и за това да обърне внимание на властите към проблема за заминаването на децата за Сирия и Ирак и правителствата да се вслушат в проблемите на семействата, чиито деца са били вербувани от "Ислямска държава".

Френският премиер използвал държавния самолет, за да отиде на финала на Шампионска лига

Френският премиер Манюел Валс е подложен на нападки заради решението си да отиде с държавния самолет на финала на Шампионска лига в Бер...

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов заяви, че към края на годината ще бъде създадена специална структура, в която доброволци ще се занимават с децата, които са се върнали от зоната на конфликта. "Разбира се, ние няма да ги преследваме съдебно, с тези хора ще се работи индивидуално, за да може отново да намерят мястото си в обществото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com