ДНР праща неопитни мъже на фронтовата линия за пушечно месо

13247
ДНР праща неопитни мъже на фронтовата линия за пушечно месо
Снимка: Getty images

В самопровъзгласилите си ЛНР и ДНР бе обявена всеобща мобилизация дни преди нахлуването на Русия в Украйна. Тя продължава и днес.

Желаещите да жертват живота си обаче не са толкова много. Но всички мъже ги хвърлят за  пушечно месо. Много жители на ДНР вече 50 дни се крият от принудителната мобилизация. Донецк се превърна в признак. Атмосферата е параноична, споделя млад мъж пред изданието "Медуза.ио"*. Ето неговия разказ: 

"Страхувам се да разказвам за себе си... Роден съм в Луганск, но прекарах живота си в Донецк. Съгласих се да дам интервю от безизходица. Не виждам живота тук.

Всичко започна в края на февруари. Изведнъж започнаха да вият сирените в целия град, а по радиото чух обявяването на евакуация. Отидох в магазина, запасих се с продукти, изтеглих пари и се прибрах вкъщи. Оттогава не съм излизал. Майка ми и приятелката ми идват от време на време. 

Заради масовия призив за участие във войната практически цялото мъжко население, независимо от лоялността или политическите убеждения, сега се крие. Всички са си по къщите. Никой не излиза (навън). Никой. Призивът се отнася до всички до 60 години. Баща ми е на едва 52 години, той се крие с родителите си вкъщи.

Тръгнаха слухове, че обикалят по домовете. Вече не става въпрос за залавяне на тези, които са им попаднали на улицата. Те (представителите на ДНР) ходят по домовете. 

Когато последния път погледнах през прозореца преди няколко седмици улиците бяха напълно пусти.

Живея много близо до фронтовата линия. Квартирата ми е малък бункер със стени от гипсокартон. Преди на тях имаше снимки, но всичко падна заради обстрелите. 

Създава се видимост, че всичко е доброволно. Вече взеха мнозина - например студентите още в началото на войната. Заплашиха ги с незабавно изключване. В предприятията взимаха документите и правеха списъци на подлежащите на мобилизация. Бащата на мой приятел е диабетик, лежи в стационар. Непрекъснато ходят при него и искат да го изпишат, за да го изпратят на фронта. Той е над 50-годишен и е с диабет, но тях не ги интересува. 

Наскоро се чух с чичо ми, който работи в една от държавните структура на Луганск и ми разказа, че командването на руските войски не е доволно от набирането на войници от Донецк, че там (в Луганск) жалят местните и не ги взимат толкова много. Предупреди ме да се крия още повече.

Тук не ти предлагат да влезеш в армията - това е човек с автомат, който ти казва: "Хайде. Защо не си на война? Защо не?". Ако се съпротивляваш, те хващат под мишниците.

Руски експерт: От стратегическа гледна точка Русия вече загуби войната в Украйна

Нито Индия, нито Китай ще помогнат на Русия, но с удоволствие ще купят ресурсите й евтино. Това заяви експертът от Международния център...

Създава се видимост, че всичко е доброволно, че всички са доброволци. Това не е така. Дори хората с пари не могат да заминат. Всички са блокирани тук. 

Дори да можеше да платиш на ДНР, за да избягаш от другата страна ще те хванат от Русия. А от страна на Украйна, дори да нямаше ескалация - първо, границата е затворена, а второ - за 8 години тя е заложена с толкова мини - не е възможно да минеш, би било самоубийство. 

Имам приятели (основно съученици), които са приближени до властите в ДНР. От техните роднини зная как се отнасят с призованите да се бият. Старшите доброволци-опълченци от ДНР, които са във войската още до началото на конфликта ги използват като разходен материал, за да си осигурят безопасни условия на фронта. 

Надявам се, че хората, които живеят тук един ден ще могат да живеят у дома си в мир или поне да могат да избягат. Дори това е привилегия, която по-голямата част от населението няма. 

На 13 април бе съобщено, че в боевете край Мариупол е загинал 38-годишният пианист Николай Звягинцев. Той е воювал за армията на ДНР. Не е имал необходимата военна подготовка, но е изпратен да се бие в една от най-горещите точки на войната. 

Пентагонът: Потъването на флагмански кораб е голям удар за руския флот

Потъването на военния кораб "Москва" в четвъртък, след като бе обхванат от пожар е "голям удар" за военноморските сили на Русия в Черно...

На 14 април украинският военен щаб съобщи и, че Русия продължава с опитите си за насилствена мобилизация на украинци от Донецк и Луганск. Целта на руснаците е да мобилизират 60 – 70 000 души, но досега тя е изпълнена на около 20%, твърдят от украинската армия и призовават хората да не вярват на проруската пропаганда.

Тотално на противоположния полюс са настроенията в Украйна. Генералният щаб на украинската армия пусна видео, в което показа 80 войници от 72-ра механизирана бригада на "Черните казаци". Те разказват как са удържали 1000 руски войници, които опитвали да пробият през село Мошчун към Киев.

ОЩЕ: "Не бяхме ние, това са лъжи" - три примера от световната история как се е лъгало за военни престъпления

* Meduza или "Медуза" е интернет издание, създадено от бившия главен редактор на Lenta.ru Галина Тимченко през 2014 година. Публикува материали на руски и на английски език. Редакцията е ситуирана в Рига, Латвия. На 23 април 2021 година "Медуза" е включена в списъка с чуждестранни агенти от руското правосъдно министерство. На 2 март 2022 година Роскомнадзор блокира сайта на изданието заради "целенасочено систематично публикуване на информационни материали, съдържащи лъжлива информация, относно същността на специалната военна операция на територията на Украйна..."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари