Едно на всеки шест деца расте в зона на конфликт

973
Едно на всеки шест деца расте в зона на конфликт
Снимка: Getty images/Guliver

Рекорден брой деца растат във военни зони, като всеки ден се сблъскват с нарастваща заплаха от сексуално насилие и смърт, показва проучване на благотворителната организация „Спаси децата“ (Save the Children). Децата в Африка са под най-голяма заплаха, показва докладът, цитиран от турския вестник Sabah.

Почти едно на всеки шест деца по света, или около 415 милиона деца, са обкръжени от война, сексуално насилие, вербуване във въоръжени групи в зоните на конфликт. Същевременно те са изправени пред по-голям риск от смърт и наранявания от всякога, посочва докладът на благотворителната организация.

Докладът, озаглавен „Спрете войната срещу децата“, отбелязва, че рекорден брой деца живеят в зони на конфликти през 2018 г., над два пъти повече, отколкото през 1995 г. Инцидентите, характеризирани като „тежко насилие“ срещу тях, са се увеличили със 170% от 2010 г. За десет години се е увеличил с 34% броя на децата, живеещи в зоните на конфликти.

104 млн. деца по света не ходят на училище заради войни и социални кризи

Общо 303 милиона деца по света не ходят на училище по различни причини. При една трета от тях, а това са 104 милиона непълнолетни на въ...

Главният изпълнителен директор на благотворителната организация Ингер Ашинг казва: "От 2005 г. насам са регистрирани поне 95 000 деца, които са били убити или осакатени, десетки хиляди деца са отвлечени, а милиони деца са без достъп до образование или здравни услуги, след като техните болници са били атакувани".

Ашинг предупреди, че "унищожаването на живота на децата" ще продължи, ако нищо не бъде направено и отговорните за престъпленията не бъдат привлечени към отговорност. Тя призовава правителствата да направят повече за защита на децата от последиците от войната и тежкото насилие.

Докладът изброява насилствените дейности, с които се сблъскват децата в зоните на конфликти - убийства и осакатявания, вербуване от въоръжени сили, отвличане, нападения срещу училища или болници, липса на хуманитарен достъп, както и различни форми на сексуално насилие.

Докладът също анализира различните заплахи, с които се сблъскват за първи път момчетата и момичетата.

„Момичетата са изложени на много по-висок риск от сексуални и други форми на насилие, основано на пола, включително детски, ранен и принудителен брак“, установява проучването. "Момчетата пък са много повече застрашени от убийства и осакатявания, отвличания и вербуване", добавя документът

Конфликти и природни бедствия увеличават драстично гладуващите по света

Тенденцията за увеличаване на гладуващите по света се запазва поради продължаващите конфликти и природните бедствия, предизвикани от кл...

Децата, живеещи в Африка, са най-силно засегнати, като 170 милиона живеят в зони на война. По-висок дял е засегнат в Близкия изток, където почти всяко трето от тях е заобиколено от конфликти.

Насилието и несигурността в централния регион Сахел в Африка е направило 5 милиона деца уязвими, като тази година ще имат спешна нужда от хуманитарна помощ, предупреди УНИЦЕФ в доклад, публикуван миналия месец. Откакто военният конфликт бушува в региона, стотици деца в Сахел са били убити, осакатени или насилствено разделени от родителите си миналата година, съобщи ООН. Само в Мали 277 деца са били убити или ранени през първите девет месеца на 2019 г., се казва в доклада на УНИЦЕФ, което е над два пъти повече от предходната година.

За отделните държави положението е най-лошо в Афганистан, следван от Централноафриканската република, Демократичната република Конго, Ирак и Мали. Въз основа на статистически данни, публикувани от ООН, средно 9 деца на ден са били убити или ранени в страната през 2019 г. От 2009 до 2018 г. близо 6 500 деца са убити, а около 15 000 други са ранени в резултат на продължаващия конфликт, превръщайки Афганистан в най-смъртоносната военна зона в целия свят през 2018 г.

Децата в Буркина Фасо и Нигер също са убивани, сексуално малтретирани, отвличани или вербувани от въоръжени групировки, съобщава САЩ. Ескалиращият конфликт също е принудил около 1,2 милиона (от които половината са деца) да напуснат домовете си до ноември, което е двойно повече от 2018 г.

Още по темата за влиянието на военните конфликти върху развитието на обществата четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари