ЕНП се чуди какво да прави с Орбан преди изборите

1674
ЕНП се чуди какво да прави с Орбан преди изборите
Снимка: Getty Images/Guliver

Три месеца преди изборите за Европейски парламент доминиращият дясноцентристки блок на Асамблеята е отслабен от разрива по отношение на това как да се справи с популисткия лидер на Унгария Виктор Орбан. Това пише агенция France Presse в свой коментар, цитиран от БГНЕС.

Консервативната Европейска народна партия (ЕНП) произведе сегашния президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и социологическите проучвания показват, че тя ще остане най-голямата група на парламента.

Но началото на кампанията на кандидата на ЕНП за председател на Еврокомисията Манфред Вебер бе засенчено от все по-резките атаки на Орбан срещу Юнкер и самите европейски институции.

"Бейби бумът" на Орбан - каквото трябва или каквото не трябва да се прави

Изправен пред резкия спад на населението, известният с ожесточената си антимиграционна политика унгарски премиер Виктор Орбан реагира и...

Партията и Вебер сега са изправени пред нарастващи призиви за изгонване на унгарския националист от ЕНП от онези, които твърдят, че авторитарните му тенденции противоречат на европейските ценности. А битката в ЕНП отразява по-широката конфронтация на континента между основните утвърдени партии и в някои държави, нарастващата популистка вълна.

Вебер, германец от баварската консервативна партия ХСС, досега защитава решението на ЕНП да позволи на Фидес на Виктор Орбан да влее своите редици в парламента в Страсбург. Но пряката атака на унгарското правителство срещу комисията на Юнкер - с лансирането на антиимигрантска, евроскептична кампания - повиши натиска върху него да действа.

"Вие също имате право да знаете какво се подготвя в Брюксел", гласят материали от държавната кампания, заедно с образите на Юнкер и либералния американски милиардер Джордж Сорос. "Те искат да въведат задължителната квота за презаселване, да отслабят правата на държавите членки по отношение на граничната защита, да улеснят имиграцията с мигрантска виза", твърди правителството.

Това предизвика яростна реакция от говорителя на Европейската комисия, който заяви, че кампанията „необяснима“ и я нарече „нелепа конспиративна теория“. Но това също отключи и политически отговор от редиците на колегите на Орбан в ЕНП.

"Твърденията, направени в кампанията, са измамни, подвеждащи и не се основават на факти", пише Жозеф Дол, френският президент на дясноцентристката партия. "Силно осъждам атаките на Унгария и неоснователните заговори срещу президента Юнкер, който е истински християнски демократ и истински европейски лидер".

Унгария променя демографската си политика, премахва данък при повече деца

Изправен пред проблема с намаляващо население, недостиг на работна ръка и голяма емиграция, Виктор Орбан възприе нетрадиционен подход з...

Вебер разпространи в Тwitter позицията на Дол, но нито един от лидерите на партията не е призовал Фидес да бъде изгонена. Оценката на Юнкер вече беше известна. Той каза миналата година, че партията на Орбан няма място в ЕНП.

Дилема за Вебер

ЕНП избра Вебер за свой водещ кандидат с подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел на партийна конференция в Хелзинки миналия ноември.

Главният съперник, бившият финландски лидер Александер Стуб, настояваше партията да се дистанцира от Орбан, но делегатите подкрепиха призива на Вебер за партийно единство.

Сега обаче той е под заплаха за липсата на харизма, а проучванията на общественото мнение сочат, че ЕНП ще загуби места на вота през май, макар и да остане най-големият блок. "Той е в капан. Ако започне дебата, той принуждава цялата партия да заеме позиция", твърди Ерик Морис от мозъчния тръст Фондация Шуман в Брюксел.

Партията на Орбан: Антиправителствените протести са платени от Сорос

Сред участниците в последните демонстрации срещу промените в унгарския Кодекс на труда са били организации, финансирани от американския...

За да изхвърлят Фидес от групата, най-малко седем национални партии от ЕНП ще трябва официално да поискат това. Никой все още не е направил това.

Независимо от това Гунар Хокмарк, ръководител на шведския контингент, е написал лично на Вебер и настоява, че случаят с Орбан трябва да бъде обсъден на партийна среща следващата седмица.

А Отмар Карас, ръководител на списъка на кандидатите за европейски парламент за австрийската Консервативна австрийска народна партия, в сряда отново призова Фидес да бъде изгонена от групата.

Но най-голямата национална група, германците, са по-резервирани. "Ако го избутаме, той ще падне в ръцете на Салвини", спори германски евродепутат от ХДС на Меркел, говорейки при условие за анонимност.

Италианският вицепремиер Матео Салвини, лидер на крайнодясната Лига, не крие усилията си да формира евроскептичен фронт по време на кампанията. Той вече е в контакт с Орбан и лидера на френската крайна десница Марин льо Пен, които търсят съюз.

Липсата на свежа работна ръка в Унгария - един от проблемите на Орбан

Унгария определено страда от липса на работна ръка и този проблем се превръща в проблем и за управлението на Виктор Орбан. Такова заклю...

Без Фидес ЕНП ще загуби 12 от сегашните си 217 места в парламента, който ще наброява 705 места след Brexit.

Вебер ще се нуждае от поне половината от членовете на Европейския парламент да го подкрепят, ако иска да изпълни амбицията си да наследи Юнкер като ръководител на Комисията.

Той би могъл да направи това, като сформира широк съюзен център, но тъй като както ЕНП, така и социалистите се очаква да загубят места, той ще се нуждае от либерална подкрепа.

И ако го видят като съюзник на Орбан, няма да я получи. "Липсата на реакция от него го прави още по-малко отговарящ на правилата в очите на Зелените, социалдемократите и либералите," каза Морис. "Всичко това увеличава шансовете на алтернативен кандидат", твърди той.

В готовност е Мишел Барние, бивш френски министър, а сега главен преговарящ по Brexit от страна на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари