Ердоган - по-обичан в Германия, отколкото в Турция

4110
Ердоган - по-обичан в Германия, отколкото в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

В Германия живеят над 1,4 милиона турци. Мнозина от тях са запазили турското си гражданство и активно участват на всички избори.

В навечерието на извънредните предсрочни и парламентарни избори в Турция, които са насрочени за 24 юни, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ отново се обърнаха за подкрепа към избирателите, живеещи на територията на Германия. Предизборната агитация на турските политици във Федералната република е забранена от повече от година, но това не им пречи да водят активна пропагандна кампания от чужбина, отбелязва агенция БГНЕС.

Тази забрана само ще втвърди нашите привърженици. Голямото мнозинство от турците, живеещи в чужбина, ще ни подкрепи“, смята турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Изказването на министъра е основателно. В Германия в момента живеят около 1,45 милиона турци, много от които са запазили своите турски паспорти. Вероятността, че мнозинството от тях ще гласува за Ердоган, е доста голяма. Преди година на референдума за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република, предложението на Ердоган беше подкрепено от две трети от турските избиратели, живеещи в Германия.

В Германия подкрепата за Ердоган е по-голяма, отколкото в самата Турция

На прага на вота: Изселниците ни в Турция говорят за Ердоган като за диктатор, други открито го подкрепят

Властите държат 95% от медиите, изборната комисия е под техен контрол, съдебната система и всичко. Този вот ще бъде една голяма, тоталн...

Изборите в Турция ще се проведат на 24 юни. Турските избиратели в Германия трябва да гласуват по-рано – от 7 до 19 юни. Първоначално изборите бяха планирани за 2019 г., но през април Ердоган обяви, че те се изместват. Според оценката на експертите една от причините за тази стъпка – рязката девалвация на турската лира, което може да предизвика влошаване на икономическата ситуация в страната и съответно отслабване на подкрепата за ПСР. Друга причина е укрепването на редиците на опозицията, по-конкретно, появата на нова опозиционна сила - „Добра партия“, която бързо набира авторитет. За управляващите е важно да проведат изборите, докато избиралите все още са на страната на ПСР.

Турските гласоподаватели, живеещи в Германия, представляват около 2% от целия електорат. Техните гласове са много важни, смята социологът Мурат Гезиджи. Особено в условията, когато за избирането на президент ще се наложи провеждането на втори тур. Тази група избиратели демонстрира по-висока подкрепа за Ердоган, отколкото гражданите, живеещи в самата Турция. На референдума през 2017 г. в подкрепа на предложената от Ердоган конституционна реформа гласуваха 63% от германските турци и едва 51,4% в самата Турция.

Германските турци обичат Ердоган, но отдалече

Социолозите се опитват да разберат феномена на активната подкрепа от чуждестранните избиратели за турския лидер. Гюлей Къзълочак от Института за изследване на Турция в Есен обяснява това с факта, че болшинството от турските мигранти са родом от селските райони. Те са силно религиозни, подкрепят традиционните ценности, които изповядва и защитава партията на Ердоган.

Кюрдите могат да решат дали Ердоган пак ще е президент

Ще решат ли гласовете на кюрдите кой ще е новият президент на Турция след изборите на 24 юни? Този въпрос поставя в свой материал AFP. ...

Младото поколение турци не се чувства напълно като у дома си в Германия. Неговата подкрепа за ПСР може да се разглежда като своеобразен протест. Германските турци обичат своята „стара родина“ отдалеч. Тези от тях, които се завръщат у дома, правят това, когато излязат на пенсия. С германската си пенсия те си осигуряват добри старини в Турция.

Друга причина, поради която турците в Германия гласуват за Ердоган, може би е страхът. Депутатът от Лявата партия в Бундестага Гьокай Акбулут смята, че живеещите във ФРГ турци са подложени на масиран натиск. „Мнозина от тях се боят открито да заявят своята политическа позиция, тъй като се страхуват, че по този начин ще създадат проблеми на роднините си в Турция“, посочи Акбулут в интервю за Deutsche Welle. Освен това, турските власти активно събират информация за опозиционерите в Германия, което също оказва въздействие на позицията на избирателите.

Въпреки това далеч не всички германски турци са привърженици на Ердоган. На парламентарните избори през 2014 г. 17% от тях подкрепиха прокюрдската Партия на демократичните народи и 13% - най-голямата опозиционна сила в страната Народно-републиканската партия /НРП/.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари