ЕС започва обратно броене за уреждане на квотите за бежанци

2371
ЕС започва обратно броене за уреждане на квотите за бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Министрите от ЕС от опониращите си лагери Изток-Запад започнаха обратно броене, за да се опитат да преразгледат европейските правила за предоставяне на убежище до юни, когато тригодишната миграционна криза може отново да набере сила, пише агенция France Presse, цитирана от БГНЕС.

Министърът от България, която има шестмесечно ротационно председателство на ЕС, което приключва на 30 юни, заяви, че ще внесе предложения за "стремеж към намиране на баланс между разделянето на страните-членки по отношение на квотите за бежанци".

"Днес ще видим дали сме на прав път или не", каза вътрешният министър Валентин Радев пред репортери, когато той пристигна за разговори със своите колеги от Европейския съюз при температури под нулата в заснежената българска столица София.

Унгария, Полша, Чешката република и Словакия или са отказали напълно или са се противопоставили на приемането на бежанци, след като Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС активира временните квоти през 2015 г. като начин за облекчаване на тежестта на фронтовите държави Италия и Гърция.

През лятото на тази година се наблюдаваха масови удавяния в Средиземноморието в началото на най-тежката миграционна криза в Европа след Втората световна война, тъй като стотици хиляди хора бягаха от войната и бедността в Близкия изток и другаде.

Лидерите на ЕС, които се срещнаха в Брюксел миналия месец, определиха краен срок за преразглеждане на така наречените правила от Дъблин, за да създадат постоянен механизъм за приемане на бежанци от всички държави-членки в случай на нова извънредна ситуация.

Одринските власти спрели 50 000 мигранти миналата година

Властите в Одрин заловиха през миналата година 50 000 мигранти в опит да се прехвърлят нелегално в България и Гърция. През 2016 г. р...

Юни е, когато миграционните потоци през Средиземноморието обикновено се увеличават с по-топло време.

Съгласно съществуващите правила страните, в които мигрантите влизат за пръв път в ЕС, трябва да обработват исканията за убежище, което натоварва сериозно Гърция и Италия, които са основните входни точки за Европа.

От началото на преговорите за реформа по предоставяне на убежище през 2016 г. беше постигнат малък, ако въобще го има, напредък.

Сътрудничеството на ЕС с Турция и Либия, основните транзитни държави, помогна да се забави, поне засега, потокът от мигранти към Европа след 2015 г.

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос обаче предупреди, че кризата може да се разрази отново на много места по външните граници на ЕС, а всички държави-членки трябва да споделят тежестта да приемат бежанци. Днес (25 януари) в София комисарят подчерта, че Европейският съюз е разселил над 30 000 мигранти от Италия и Гърция в други страни от общността.

Гръцките острови поискаха спешно преместване на мигрантите

Кметове и жители на гръцките егейски острови, които приютяват над 15 000 мигранти, призоваха днес правителството да премести хората о...

Застоят не е реален

"Да направим нещо, за да се измъкнем от този застой, защото той не е истински", каза Аврамопулос пред репортери при пристигането си, добавяйки, че политиците са обърнати към "вътрешна аудитория", а не към по-широки интереси.

"Мисля, че това, което ще надделее, е европейският дух и духът на солидарност", каза Аврамопулос, бивш гръцки външен министър.

Аврамопулос заяви, че е "неприемливо" всички държави да откажат да приемат бежанци.

Източните държави твърдят, че вместо това могат да изпълнят задълженията си, като внасят средства за претоварените Италия и Гърция.

ЕС ще приеме директно 34 000 мигранти от Близкия изток и Африка

ЕС пое ангажимент да приеме 34 000 мигранти директно от Близкия изток и Африка. Досега 16 държави са предложили да настанят на своя т...

"Системата от квоти не работи, не беше добра идея, но трябва да измислим нещо ново", заяви министърът на вътрешните работи на Словакия Робърт Калинак пред репортери, подкрепяйки позицията на Унгария, Полша и Чехия.

Той каза, че иска да проучи българските предложения, чиито подробности не са разкрити публично.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн, който се занимава също и с миграцията, заяви, че не е правилно държавите-членки да позволят на фронтовите страни да поемат бремето на мигрантите.

"Надявам се, че страните, които сега отхвърлят (квотите - бел. ред.), ще стигнат до заключението много, много скоро, че това не може да продължи по този начин", каза Аселборн.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че ще бъде "трудно" да се постигне споразумение за квотите през юни и предложи да се концентрират първо върху "по-лесните" реформи в областта на търсенето на убежище, като например събирането на семейството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари