Euractiv: ЕС, сляп ли си за ставащото в България?

7920
Euractiv: ЕС, сляп ли си за ставащото в България?
Снимка: БГНЕС

Четвъртък (27 август) ще отбележи 50-ия ден на протести - откакто българите излязоха на улицата, за да поискат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Досега ЕС мълчи за протестите в най-бедната си държава-членка. Това твърди в публикация от 26 август Euractiv.com, озаглавена: "ЕС, сляп ли си?"

Всяка вечер много хора, предимно младежи, се събират, за да протестират в редица големи градове в България, информира медията. Някои идват от чужбина, тъй като коронавирусът помогна да се върне българската диаспора у дома. Мнозина никога досега не са гласували. Те казват, че се срамуват от това, че Борисов е премиер, особено след като бяха публикувани серия от снимки, гласови записи и видеоклипове, илюстриращи това, което повечето хора подозират - че Борисов управлява страната като мафиотски бос, с помощта на главен прокурор който много прилича на него, но е по-млад и арогантен.

Протестите: Ден 49 - Протестиращите пишат мотиви за оставката на Борисов (СНИМКИ)

Протестиращи се събраха отново в Триъгълника на властта – между Министерски съвет, Партийния дом и Президентството, предаде БГНЕС...

Според Euractiv, неслучайно България остава най-бедната страна в ЕС. „Тя има много потенциал, но досега този потенциал е източен от мафията заради нейните печалби“, твърди публикацията.

Текстът посочва, че през тези 50 дни хората по улиците са постигнали своеобразно чудо: страхът в България изчезва. „Включете всяка радио или телевизионна станция и ще чуете коментари от хора на улицата или от анализатори. Много от тях казват, че Борисов е мафиот и времето му е свършило. Силно и ясно“, твърди публикацията.

В публикацията се посочва още, че Борисов е бил на крачка от оставката, но е намерил извинение да не се оттегля, с това, че неговите младши коалиционни партньори „Обединени патриоти“ не са се съгласили. „Тази крайнодясна формация знае, че няма шанс да влезе в българския парламент в случай на нови избори“, е коментарът на медията.

„За да спечели време, вместо да подаде оставка, Борисов заяви, че ще започне процес на промяна на Конституцията. Странно е, че в Беларус дългогодишният президент Александър Лукашенко направи същото предложение“, обръща внимание Евроактив.

Медицинските сестри премахват палатковия лагер, обмислят нови форми на протест

Медицинските сестри решиха да прекратят протестите си. След като разположиха палатков лагер пред здравното министерство, сега реши...

Медията заявява: ЕС се оказа в неудобната позиция да подкрепя народа на Беларус срещу Лукашенко, като същевременно държи широко затворени очите си пред протестите срещу мафията в България, олицетворена от Борисов и Гешев. ЕС губи значение на международната сцена, ако не намери смелостта да реши вътрешните си проблеми с достойнство.

Няма нужда от промяна на договорките: всичко, което е необходимо да се направи, зависи от председателя на ЕНП Доналд Туск, съвестен политик, който също изглежда честен човек - да спре да подкрепя ГЕРБ, партията на Борисов. ГЕРБ е свързана с ЕНП, но всъщност е популистка сила, която флиртува с крайнодесните, докато в България има други сили, които наистина се придържат към идеологията на ЕНП.

ГЕРБ ще бъде разочарована на следващите избори, предрича Euractiv, и „Демократична България“, дисидентската сила на ЕНП в страната, вероятно ще получи голям тласък. Очаква се политическите семейства на ЕС да са в услуга за справяне с вътрешните проблеми на членовете му, въпреки че това не винаги е така. Но едно е ясно: ако Туск не намери смелостта, нещата ще се обърнат срещу него, заключава медиата в публикацията си.

* Превод: БГНЕС.

"За" и "против" властта: Протести при откриването на метрото (СНИМКИ)

Откриването на третия лъч на софийското метро прерасна в спор за пенсии, детски градини и езиковите умения на политиците, предаде репор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари