Фон дер Лайен е най-влиятелната жена в Европа, а не може да задържи екипа си

8438
Фон дер Лайен е най-влиятелната жена в Европа, а не може да задържи екипа си
Снимка: European Union

Тя е най-влиятелната жена в Европа, която преведе блока през пандемия, възстанови разклатените връзки с Америка и сега навигира континента през войната, подпалена от Владимир Путин. Само че Урсула фон дер Лайен си има своите проблеми - тя не може да запази единството на собствения си екип.

До края на мандата на Европейската комисия, която Фон дер Лайен ръководи, остава почти една година, а все повече висши фигури от изпълнителния орган на ЕС поемат в друга посока.

Миналата седмица изпълнителният ѝ зам.-председател стана последният високопоставен еврокомисар, който обяви намерението си да се върне у дома и да се включи отново в националната политика - по подобие на Мария Габриел. Други, които все още заемат своите длъжности, се обявиха срещу някои от най-значимите политики на Фон дер Лайен.

ОЩЕ: Комисия в ЕП: Няма конфликт на интереси при новия български еврокомисар

Междувременно се спекулира за бъдещето на самата Фон дер Лайен и дали 64-годишната бивша германска министърка на отбраната ще се кандидатира за втори петгодишен мандат начело на най-влиятелната институция на ЕС.

Никога не е имало по-голяма нужда от стабилно ръководство на ЕС

На фона на несигурността и сътресенията, свързани с кадровите промени, брюкселската машина все още има работа за вършене, пише "Политико" в свой анализ. Европейските икономики са изправени пред съкрушителния натиск на инфлацията, а политическите елити се борят с нарастващата миграция и продължаващата война на Русия в Украйна. Никога досега не е имало по-голяма необходимост от стабилно ръководство за дългосрочното здраве на ЕС.

След 11 месеца ще има евроизбори, на които ще бъдат избрани над 700 членове на Европейския парламент от 27-те държави членки. След този вот ще бъде назначена нова изпълнителна власт и евентуално, нов председател, който да замени Фон дер Лайен.

Кой напуска Фон дер Лайен?

През последните няколко седмици се наблюдава вълна от напускания, включително сред най-висшите служители на Еврокомисията.

В четвъртък Франс Тимерманс, който през 2019 г. не успя да заеме поста председател на Комисията, но сега е изпълнителен заместник-председател, обяви, че иска да се кандидатира за премиер на Нидерландия след падането на правителството на Марк Рюте.

Маргрете Вестагер, друг от изпълнителните вицепрезиденти на Фон дер Лайен, се кандидатира за поста председател на Европейската инвестиционна банка, който се освобождава в края на годината. Това предизвика студен отговор от страна на председателя на ЕК, в което тя предупреди датския комисар да избягва всякакви конфликти на интереси.

Ако получи подкрепата на европейските финансови министри, Вестагер ще си тръгне през есента. Ако не го направи, това може да доведе до неудобни последни месеци за нея.

Комисарят на ЕС по иновациите и научните изследвания Мария Габриел вече напусна, припомня "Политико". Тя се върна в България, за да заеме поста министър на външните работи, както и вицепремиер.

Други също гледат към живота извън Брюксел. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски прекарва много време в родната си Полша, което според критиците му е в ущърб на задълженията му в ЕС.

Стилът на Фон дер Лайен ли гони еврокомисарите?

Говорител на Европейската комисия отхвърли идеята, че поредицата от напускания подкопава авторитета на Фон дер Лайен. "Това са двама изпълнителни вицепрезиденти, които са в края на втория си мандат като комисари", каза той, визирайки Вестагер и Тимерманс. "Всъщност свидетелство за работата им като комисари е фактът, че сега те са претенденти за висши длъжности в ЕС и във вътрешната политика".

И все пак това не обяснява напълно защо в ЕК текат такива промени. За това може би е виновен и стилът на ръководство на Фон дер Лайен. По повечето показатели тя имаше добро председателство, като подобри авторитета на Европейската комисия в международен план, отчасти като разви близки работни отношения с президента на САЩ Джо Байдън.

"Вероятно тя е най-влиятелният ръководител на Комисията след Жак Делор", казва Дезмънд Динан, професор в Училището по публична политика "Джордж Мейсън".

Въпреки това още от самото начало нейният стил на управление подразни някои от колегите ѝ. Докато тя придобиваше международен авторитет чрез реакцията на ЕС срещу войната на Русия в Украйна, характеристиките ѝ, които се харесаха на американците - безкомпромисен, централизиран подход към вземането на решения - отчуждиха собствените ѝ комисари в Брюксел.

Тя вземаше решения при закрити врата, само с малък кръг от съветници. Комисарите често се чувстваха изолирани, дори когато въпросната политика засягаше пряко техните ресори.

"Именно тук изплува проблемът, че тя не е била министър-председател преди това", казва служител от Брюксел, който говори анонимно пред "Политико". "Всеки, който е управлявал правителство, знае, че трябва да привличаш хора - да се консултираш, да правиш отстъпки". Жан-Клод Юнкер, нейният предшественик, "беше майстор в това", казва служителят. "Фон дер Лайен не е такава".

Друг цитиран служител се съгласява, че нейната еднопосочност се превръща в проблем. "Тя не олицетворява колегиалността. По толкова много теми комисарите откриват нещата чрез медиите. Хората имат чувството, че тя прави свои собствени неща - не че те са непременно лоши - но тя не насърчава дебатите".

Изблици на недоволство

Фон дер Лайен беше особено сдържана по време на споровете около Закона на ЕС за възстановяване на природата - ключов елемент от нейната така желана "Зелена сделка". Изправена пред бунт от страна на собствената си политическа група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП), тя запази мълчание, въздържайки се да се бори публично за ключовия приоритет на петгодишния ѝ мандат.

Законът оцеля при гласуването, но на косъм. Очевидното нежелание на Фон дер Лайен да се застъпи за собствената си политика беше възприето като знак, че тя е по-загрижена да спечели политическата си група, от чиято подкрепа се нуждае, ако се кандидатира за втори мандат, отколкото да изпълни собствената си програма.

Друг неотдавнашен източник на раздразнение беше нейното изявление през май на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, че граничната агенция на ЕС - Фронтекс - ще работи с Обединеното кралство по въпросите на миграцията. Фон дер Лайен сключи сделката сама, оставяйки не само своите комисари, но и правителствата на другите държави от ЕС да търсят подробностите, както намерят за добре.

Според някои наблюдатели проблемът на Фон дер Лайен е, че тя не разбира добре собствените си комисари и се затруднява да сформира съгласуван екип.

Членовете на Комисията "никога не са били обединени около набор от ценности - центърът на тежестта не е бил добре определен", казва Алберто Алемано, професор по право на ЕС в университета "Жан Моне" в Париж. "Може би тя е управлявала тази Комисия като технократ, идващ от Германия, заобиколен от германски съветници".

Бъдещето на Фон дер Лайен

В основата на безпокойството в Брюксел е мълчанието за собствените планове на Фон дер Лайен. Името ѝ широко се спряга за втори мандат начело на Комисията, като се има предвид, че правителство в Берлин е решило да я подкрепи за поста.

Но тя е свързвана и с ролята на генерален секретар на НАТО, която трябва да се освободи, когато през октомври 2024 г. изтече (многократно удължаваният) мандат на Йенс Столтенберг.

Други посочват, че се натрупват проблеми за този, който ще ръководи Комисията през следващия мандат. Огромното предизвикателство е присъединяването на Украйна към блока - идея, която Фон дер Лайен подкрепя. Управлението на преговорите за следващия бюджет на ЕС е друга от сложните задачи.

Ако иска да се кандидатира отново, настоящият председател на ЕК най-вероятно ще трябва да се включи в кампанията с подкрепата на Европейската народна партия.

Някои от членовете на нейната група започват да се притесняват. "Не знаем какво, по дяволите, ще се случи", казва един от членовете на ЕНП, на когото е предоставена анонимност. "А трябва да знаем".

ОЩЕ: Telegraph: Байдън предлага Урсула фон дер Лайен за генерален секретар на НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com