Forbes: Как бързо да унищожите много китайски кораби и руски танкове

4290
Forbes: Как бързо да унищожите много китайски кораби и руски танкове
Снимка: Прессекретариат на президента

Най-добрите учени в американската армия сега работят усилено по таен нов проект, с който служителите на Пентагона се надяват да помогнат за незабавно спиране на всяка руска или китайска атака. За това пише Дейвид Акс в американското списание Forbes цитирано от inosmi.ru.

Проектът се нарича Assault Breaker 2 и за него има много малко информация. Самото му име („Прекъсване на офанзивата 2“) обаче говори много за това какви технологии могат да се използват и какъв разрушителен потенциал ще има.

Проектът стана известен преди няколко години от неясни официални доклади, но днес той от време на време се споменава в отворени форуми. Една такава справка беше направена в понеделник (8 март) по време на онлайн презентация от Теренс Емерт, временен заместник-министър на отбраната за научни изследвания и развитие.

"Assault Breaker 2 е обещаващ проект от гледна точка на това как можем да напреднем в стратегическото си съперничество", каза Емерт, цитиран от репортера на Aviation Week Стивън Tримбъл.

И така, какво точно е Assault Breaker 2? Защо са необходими „нови оперативни концепции, базирани на нови и нововъзникващи технологии и способности?“, каза Стивън Уокър, тогава ръководител на Агенцията за модерни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA), ръководещ този проект?

Името на проекта е много показателно. Първият проект под това име започва през 70-те години. По това време плановиците на НАТО се тревожеха, че мощни съветски бронирани формирования просто ще смачкат защитата на алианса. Тоест те ще спечелят поради поразителната сила на много конвенционални оръжия.

Тогава Пентагонът възложи на DARPA да намери начин за бързо и точно унищожаване на хиляди съветски бойни машини, които ще се втурват в пробивите, формирани в отбраната на НАТО. Целта беше да се прекъсне подобна офанзива и да се спечели време преди пристигането на подкрепленията на НАТО. Оттук идва името „Прекъсване на настъплението“.

През 2015 г. тогавашният заместник-министър на отбраната Боб Уорк беше доста точен в улавянето на същността на „Офанзивен провал“ в речта си, предшестваща стартирането на втория проект. „Той предвиждаше използването на самолети за откриване и насочване, унищожаване на цели с удари по големи площи, както и балистични ракети„ земя-земя “с насочващи противотанкови суб-боеприпаси“, се казва за проекта от 70-те години.

Всъщност имаше два паралелни проекта: единият авиационен, вторият наземен. В авиационния компонент участваха американски бомбардировачи B-52 с нови радари и ракети, оборудвани с високоточни суб-боеприпаси в касети. В наземния компонент бяха включени ракети-носители на сухопътните сили на САЩ, които бяха насочени към целта от разузнавателни самолети. Тези ракети-носители трябваше да изстрелват същите ракети с касетъчна бойна глава и за същите цели.

И в двата случая широкоформатни радари, самонасочващи се суб-боеприпаси и свързващи мрежи изиграха ключова роля. „Кулминацията беше много успешна демонстрация през 1982 г. на ракетния полигон „Белите пясъци “в Ню Мексико - каза Уърк. - Но както се оказа, Съветите също са наблюдавали тези изпитания. Случи се във войските на НАТО, стана така, че те решиха тази пауза.”

Тайните бомбени войни на Тръмп и Байдън

На 25 февруари т. г. президентът на САЩ Джо Байдън даде заповед да бъдат хвърлени седем бомби с тегло по 500 паунда (226,8 кг) върху ир...

Сега Пентагонът иска да получи същата система, която може да удари масата на съветските танкове и китайските кораби в първите часове на мащабна атака, давайки време на САЩ и НАТО да се мобилизират.

Според силно цензурирания доклад на DoD Science Council от 2017 г., Assault Breaker 2 "предоставя способността, за кратко време в сравнение с врага, да нанася удари и да обезсилва силите и активите на противниковата страна, които са му необходими за постигане на стратегически успех, докато САЩ и техните съюзници въведат в битка своите традиционни оръжейни системи."

Системите Assault Breaker 2 ще могат да унищожават кораби, системи за ПВО, щабове, танкове, складове и други цели, отбеляза научният съвет на Пентагона.

Важни елементи от стария дизайн на Assault Breaker остават на въоръжение в американската армия. Наред с други неща, това са ракети от сухопътните сили, радари за обозначаване на въздушни цели и за подвижни цели и различни системи за насочване на цели.

Очевидно проектът Assault Breaker 2 ще използва тези стари системи, които вероятно ще получат нови устройства за откриване, боеприпаси и мрежови технологии.

Първи санкции срещу Иран при управлението на Джо Байдън

Съединените щати наложиха днес санкции на Иран за първи път, откакто новият президент Джо Байдън встъпи в длъжност през януари, предаде...

Има много опции. ВВС приеха RQ-180 - стелт разузнавателни БЛА, които с подходящи радари могат значително да разширят зоната за наблюдение на устройствата за откриване. Новият софтуер за усъвършенствана система за управление на битката ще направи тази мрежа по-интуитивна.

ВВС и ВМС придобиват нови крилати ракети с голям обсег за борба с наземни и наземни цели. Сега ВВС разполагат с малки „супер интелигентни“ бомби от новия тип „Златната орда”, които могат да се използват в рояк. Те ще изпълняват същите функции, за които са били предназначени бойните елементи на старите ракети.

Междувременно Сухопътните войски разработват ракети с по-голям обсег и дори артилерийска установка с обсег на стрелба над 1500 километра.

Ако свържете тези и други подобни системи заедно, тогава теоретично ще бъде възможно да откриете, насочите и ударите голям брой танкове и кораби, като го направите много бързо. И това ще спомогне да се постигне основната цел - да се наруши настъплението.

Разбира се, никоя сложна система не работи перфектно и врагът има свои тайни и възможности. „Има определени ограничения“ – обясниха от научния съвет.

САЩ се готви да загърби пазарната икономика, за да се конкурира технологично с Китай - но доколко?

Неотдавна независимият двупартиен комитет (комисия) по изкуствен интелект в САЩ публикува доклад, в който прави извод, че Америка не е ...

Първо, системата Assault Breaker 2 е проектирана да нанася удари по вражеските тилови райони, но не на много голяма дълбочина. „За да се избегне рискът от ескалация, никоя ефективна американска стратегия за противодействие не трябва да разчита на конвенционални удари срещу цели дълбоко в Русия или Китай."

Освен това трябва да не е много скъпо. „При това подобна стратегия за противодействие не може да включва бъдещо разполагане на голям брой американски войски“ - заявиха от научния съвет. Въпросът е, че цената на такова широкомащабно базиране напред ще бъде „непосилно висока".

И дори ако Assault Breaker 2 се окаже ефективно средство за противодействие на днешните армии на Русия и Китай, Москва и Пекин имат лесен, макар и не много евтин начин да преодолеят това противопоставяне, обясниха от научния съвет на Пентагона.

Врагът „винаги има възможност просто да вкара допълнителни сили и средства в битка, за да нанесе по-сериозни щети“ - обобщава Forbes.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари