Гардиън: Изборите в Словакия са зловещ сигнал от Централна Европа

6678
Гардиън: Изборите в Словакия са зловещ сигнал от Централна Европа
Снимка: Getty Images

Изборите в Словакия, страна с население от 5,5 млн. души на източния фланг на еврозоната, обикновено не генерират световни заглавия. Но днешните времена не са нормални. Заради опасенията от нарастващи пукнатини в западното единство заради руската война в Украйна победата през уикенда на пропутинския популист Роберт Фицо, който обеща да прекрати военната помощ за Киев, изпрати зловещ сигнал.

"Хората в Словакия имат по-големи проблеми от Украйна", заяви Фицо след победата, която е повод за удовлетворение в Кремъл. Неговата партия "Смер-СД", която проведе кампания, насочена срещу нелегалните мигранти, правата на ЛГБТК+ и подкрепата за Киев, сега ще се стреми да оглави коалиционно правителство. За Фицо, който беше обект на обвинения в корупция и беше отстранен от поста си през 2018 г. при много неприятни обстоятелства, това е забележително завръщане. За по-голямата част от Европа то е с тревожни последици на няколко нива, пише Гардиън, цитирани от БГНЕС.

ОЩЕ: Победителят на изборите в Словакия иска да спре помощта за Украйна и да блокира членството й в НАТО 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който досега беше изолиран в противопоставянето си на европейските санкции срещу Русия и предоставянето на военна помощ на Киев, сега има съсед-съюзник. Вярно е също така, че за да управлява, Фицо вероятно ще се нуждае от подкрепата на социалдемократическата партия "Глас", която подкрепя продължаването на военната подкрепа за Украйна. Въпреки това дългосрочното значение на победата на Фицо може да бъде усложняване на евентуалните опити за по-нататъшно приобщаване на Украйна и други източни държави извън ЕС към европейската политическа общност.

За ЕС триумфът на Фицо означава разширяване на опортюнистично-дисидентското ядро в Централна Европа, което ще се консолидира допълнително, ако "Право и справедливост" спечели трети пореден избор в Полша по-късно този месец.

ОЩЕ: Русия залива с дезиформация Словакия в навечерието на парламентарните избори 

В Будапеща и Варшава, а сега, изглежда, и в Братислава, рутинното пренебрегване и отхвърляне на нормите и ценностите на ЕС - по отношение на правата на малцинствата, бежанците и върховенството на закона - се превърна в печеливш модел за социално-консервативните, националистически партии, които черпят сила от една християнстка култура, използвана като оръжие. В предизборна кампания, излязла директно от наръчника на Орбан за "глобалистите", Фицо обвини отиващата си либерална президентка на Словакия Чапутова, че е американска "марионетка" и защитава интересите на Джордж Сорос.

Като се има предвид членството на Словакия в еврозоната и необходимостта от достъп до финансиране от европейския фонд за възстановяване от Ковид, ще има ограничение за това колко проблеми ще поиска - или ще може - да причини Фицо. Като премиер на Словакия в миналото той се оказа по-прагматичен, отколкото предполагаше вътрешнополитическата му реторика. Въпреки това победата му подчертава едно познато послание, което прогресивните сили в Европа не би трябвало да пренебрегват.

ОЩЕ: Словакия обвини Русия в намеса в изборите 

В части от Централна Европа и не само там, неспособността на основните лявоцентристки партии да мобилизират избиратели, които са по-възрастни, по-незаможни и по-неквалифицирани стана забележима. Поредица от сеизмични сътресения - от кризата през 2008 г. до войната в Украйна - отприщиха икономическа несигурност в голям мащаб. Както и при "Право и справедливост" в Полша, предизборната кампания на "Смер-СД" успешно съчетаваше нелиберализма с щедрото обещаване на социални помощи, което намери отзвук извън градовете. Натрупващите се факти сочат, че за да се преборим с този вид изолиран, разделящ политически шаблон, който позволи на Фицо да победи е необходимо да се съсредоточим върху преразпределянето /на благата/, както и върху законността и правата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари