Гей, изповядващ християнските ценности - това ли е основният съперник на Тръмп?

5817
Гей, изповядващ християнските ценности - това ли е основният съперник на Тръмп?
Снимка: Getty Images/Guliver

На 14 април кметът на Саут Бенд от щата Индиана 37-годшният Пит Бътиджич обяви, че ще се кандидатира за президентския пост на САЩ от Демократичната партия. Засега той не оглавява никакъв рейтинг, но е считан за един от най-перспективните кандидати. Ако бъде избран той може да стане най-младият американски президент в историята. Изборите предстоят през ноември 2020 година.

"Настъпи време да се отдалечим от политиката на миналото и да се придвижим към нещо по-съвършено. Аз съм тук, за да разкажа друга история вместо "Да направим Америка велика отново". Защото това не е нищо друго освен мит, който продадоха на промишлените градове и селските общини. Мит, сякаш може да спреш времето и стрелките да тръгнат назад". С тези думи Бътиджич предизвика Тръмп.

ЕС даде зелена светлина на търговските преговори с САЩ

Страните от Европейския съюз дадоха окончателно разрешение за започване на търговски преговори със САЩ след месеци на забавяне поради с...

Бътиджич, чиято фамилия е трудна за произнасяне дори за американците, събра 7 млн. долара за кампанията си, при това повечето дарители са редови американци.

Баща му е емигрант от Малта, който е бил свещеник-йезуит, а в САЩ става професор по литература. Майка му Дженифър Монтгомъри е израснала в семейство на военен. Самият Пит Бътиджич е завършил Харвард и от студентските си години участва в политически кампании.

Бътиджич свободно обяви, че е гей, а неговият мъж е преподавател в училище. Двамата се запознали с помощта на мобилно приложение. Ако успее в кампанията си, Пит Бътиджич ще стане първият хомосексуален кандидат за президент. В същото време той се определя като вярващ християнин, но принадлежи към англиканската църква, пише Politico.

През ноември 2011 година Бътиджич става кмет на Саут Бенд, като печели 74% от градовете и става най-младият кмет на град с население над 100 хил. души. През 2014 година служи 7 месеца в Афганистан, а година по0късно е преизбран за втори мандат с подкрепата на 80% от съгражданите си.

За Турция системите С-400 са "въпрос на национална сигурност"

Купуването на руските отбранителни системи С-400 е въпрос на национална сигурност за Турция, говорителят на управляващата партия Йомер ...

Бътиджич има радикални предложения за вътрешна политика - той предлага президентът да се избира пряко - без участието на щатските мандати, обявява се за общо здравеопазване, разходите за което да се покриват солидарно от всички американци от събраните данъци. Заради тази идея е обвиняван в социализъм и близост към идеите на Бърни Сандерс. Освен това е привърженик на идеята за подобряване на отношенията с Израел, но критикува Тръмп за това, че не се съобразява със съюзниците на САЩ.

Според The Economist слабостта на Бътиджич е недостатъчното му внимание към расовата проблематика. През 2012 година той уволнява двама чернокожи сътрудници на полицията заради незаконно записване на разговори на служители. Всички назначени началници след тях са бели.

Освен това през 2015 година в една от речите си той използва израза "Всички животи имат значение" (All lives matter) - този слоган често е използван от противниците на правозащитното движение "Черните животи имат значение" (Black Lives Matter). Мнозина в САЩ смятат тези думи за скрито расистки.

До момента нито един бивш кмет не е успявал в президентската битка. Според CNN Бътиджич може да спечели от това, че американците искат да изберат за президент, който е пълна противоположност на предишния. 

Сътрудник на Асандж е бил арестуван в Еквадор

Сътрудник на Джулиан Асандж е бил арестуван в Еквадор, съобщава AFP. Министърката на вътрешните работи на южноамериканската страна обяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари