Германски учени изчислиха с колко мръсният въздух съкращава живота

1744
Германски учени изчислиха с колко мръсният въздух съкращава живота
Снимка: Getty Images / Guliver

"Мръсният въздух е по-голяма заплаха за здравето на хората в глобален мащаб от тютюнопушенето". Towa казва Йос Леливелд, ръководител на изследване на ефекта от замърсяването от института Макс Планк в германския град Майнц.

"Голяма част от замърсяването, на което сме изложени, може да бъде премахнато, ако преминем на други горива и се откажем от въглеводородите", смята Леливелд, според АФП.

Когато бъде сравнено с други причинители на преждевременна смърт, замърсяването на въздуха убива годишно 19 пъти повече хора от маларията, 9 пъти повече хора от СПИН и 3 пъти повече хора от алкохола, сочат данните на екипа на Леливелд, пише БГНЕС.

Къде е най-мръсният въздух в света

Бангладеш е била държавата с най-замърсен въздух през 2019 г., сочи доклад на базираната в Швейцария организация IQ AirVisual, която съ...

Мръсният въздух предизвиква най-вече проблеми със сърцето и белите дробове, като спомага за появата и утежняването и на други тежки заболявания, като диабет и високо кръвно налягане.

"Нашите резултати сочат, че реално в света има пандемия от мръсен въздух. Както пушенето, това замърсяване всъщност е предотвратимо, но в последните десетилетия на пушенето се обърна голямо внимание, а на замърсяването на въздуха, много по-малко", казва Томас Мюнцел, учен в департамента по химия и кардиология на института Макс Планк.

Най-тежко засегнати от пандемията на мръсния въздух са хората в Китай, казват германските учени. Там замърсяването скъсява живота с 4,1 години.

На второ място в негативната класация е Индия, където замърсяването съкращава живота на хората с 3,9 години. На трето място е Пакистан с 3,8.

По делото за мръсния въздух в София: Вещо лице се оказа човек, работил за Столична община

Заради конфликт на интереси, гражданското делото срещу Столична община за мръсния въздух беше отложено за 11 май. На днешното заседани...

И докато това са общите данни, на местата с най-голямо замърсяване картината е още по-тежка. Пренаселеният индийски щат Утар Прадеш, където живеят 200 милиона души, е толкова замърсен, че живота на хората се съкращава с 8,5 години.

Подобно е положението в китайската провинция Хубей, както и около мегаполисите Пекин и Тиендзин. Там живеят 74 милиона души, а мръсният въздух съкращава живота им с 6 години.

В Европа, най-мръсен е въздуха в бившите комунистически страни, като германските учени посочват България, Румъния и Унгария.

Според учените от "Макс Планк", 5,5 млн. човешки живота може да бъдат спасени годишно, ако не беше факторът "мръсен въздух". 8,8 млн. души в цял свят умират преждевременно заради замърсяването на въздуха, като 2,8 млн. от тези хора са в Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари