Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

7108
Глас от Иран: Западът залива света с оръжия
Снимка: Getty Images / Guliver

Последните проучвания показват, че военният бюджет на европейските страни за 2023 г. е бил с 16% по-висок от този през 2022 г. Това е пореден рекорд за последните три десетилетия, счита иранското издание Resalat.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) военният бюджет на повечето страни в Западна и Централна Европа сега е по-голям, отколкото беше през последната година от Студената война.

Изследването показа още, че от началото на 2022 г. в европейските страни се забелязва увеличение на военните разходи, които са достигнали 552 милиарда евро през 2023 г. В същото време ръстът на военния бюджет на европейските страни през този период е по-голям с 16% от разходите им за отбрана през 2022 г. и с 62% повече от 2014 г., когато те възлизат на 330 млрд. евро. Още: Кюлчета, "Мерцедес": Сенатор-съюзник на Байдън влезе в блатото на оръжейната корупция

Твърди се, че причината за този експоненциален ръст е тривиална и веднага я свързват с войната, започната от Русия в Украйна. Това е характерно за повечето европейски медии, например като телевизионния канал Euronews или радиостанцията Deutsche Welle.

В същото време износът на оръжие от европейските страни също надвиши вноса им и в този случай става ясно, че въоръженият конфликт в Украйна е просто „добро извинение“.

Извиненията са удобни, но смешни

Всички европейски страни от НАТО с изключение на Гърция, Италия и Румъния увеличиха военните си разходи през 2023 г. Лоренцо Скарацато, научен консултант в SIPRI, каза пред Euronews, че европейските военни разходи се увеличават всяка година, откакто Кримският полуостров стана част от Русия през 2014 г.

Според Скарацато анексирането на Крим и избухването на военни действия в Украйна през февруари 2022 г. накараха европейските правителства да увеличат бюджетите си за отбрана с безпрецедентни темпове. Според експерта, няма съмнение, че основният импулс за увеличаването на военните разходи през 2023 г. станаха „пълномащабните военни операции, които Русия води в Украйна“. Но наистина ли е така? В крайна сметка, ако твърдението на експерта от Стокхолмския институт е вярно, тогава трябва да видим натрупване на оръжия в Европа, а не износа им в други части на света (особено от 2021 г.). В действителност обаче това не се случва! Статистиката и наличните документи, дори изказванията на европейските лидери и самия политически елит не потвърждават това. Още: Правителството на Мелони ще улесни износа на оръжие за воюващи и авторитарни държави

Растеж, който не е традиционен

През 2023 г. сред всички европейски страни Обединеното кралство имаше най-високите военни разходи по отношение на БВП. Лондон е похарчил приблизително 2,3% от общия си БВП за отбрана през същата година. Според скорошно изявление на Министерството на отбраната на Обединеното кралство тази година тези цифри трябва да бъде увеличени до 2,5%. Германия също увеличи военните си разходи с почти 48% между 2014 г. и 2023 г., въпреки че Германия се ангажира да изразходва само 2% от своя БВП за отбрана през 2022 г., т.е. да изпълнява квотата на НАТО.

Проучване на SIPRI показва, че военният бюджет на Полша също се е удвоил от 2014 г. Варшава е похарчила около 3,8% от своя БВП за военни разходи през 2023 г., но полските политици казват, че цифрите са „все още далеч“ от заявената цел от 4%. Трябва да се отбележи, че Полша от доста дълго време дава приоритет на увеличаването на разходите за отбрана и сигурност под предлог на „загриженост за евентуална руска атака срещу европейски страни“, които са членки на НАТО.

Ролята на Франция и Европа в глобалната пропаганда на война и насилие

Ако говорим за износ на оръжия, веднага прави впечатление доминацията на САЩ и Франция. Вашингтон увеличи износа на оръжие със 17% за периода 2019-2023 г. (спрямо предходния период 2014-2018 г.), докато Париж - с цели 47% за същия период.

Само на САЩ се падат 42% от целия световен износ на оръжие, повече от всеки друг голям военен износител. В същото време 107 страни бяха купувачи на Вашингтон.Още: Швейцария е увеличила военния си износ с почти 1/3

Що се отнася до износа на френски оръжия, неговият ръст се дължи главно на доставките на бойни самолети за държави като Египет, Индия и Катар. Това са страни, които имат малка географска връзка с Източна Европа и нямат нищо общо с войната в Украйна. Франция за първи път от много години с почти 30% от световния износ изпревари Русия като най-голям износител на оръжия и зае второ място в света по оръжеен експорт, докато Русия остана на трето място.

Индия остава най-големият вносител на френско оръжие, което представлява почти 30% от световния износ. През последните четири години (от 2019 г. до 2023 г.) Индия е най-големият вносител на оръжия, въпреки че Русия остава основният й доставчик, който представлява 36% от индийския внос. „Франция се възползва от силното глобално търсене, за да стимулира своя военнопромишлен комплекс чрез износ в страни от третия свят“, обяснява Катарина Джокич, също експерт от SIPRI. „Франция е особено успешна в продажбата на своите бойни самолети извън Европа.“

Очевидно подобни съображения са продиктувани от желанието да се направят добри пари от условията на световния пазар, но в никакъв случай не от „загриженост за евентуална руска инвазия“. Французите, германците и британците започнаха един вид скрита конкуренция на „пазара на смъртта“ и в онези части на света, които са много далеч от Европа.

Италия, като европейска страна, не изостава от другите по отношение на износа на оръжия, като през последните 3 години също го е увеличила, като общият износ на страната почти се е удвоил с 86%. Още: Историческо: Швейцария обмисля вече да изнася оръжия във военни зони

В същото време всички те трябва да бъдат "благодарни" на кървавата война на Русия срещу Украйна, която косвено осигури работата и поръчките на тяхната отбранителна индустрия. Става ясно защо Европейският съюз настоява за продължаване на въоръжения конфликт в Украйна (макар и без да говори за "война до победен край"). Наистина, в случай на настъпване на истински мир, било то "наложен", "диктуван" или, обратно, "справедлив", и когато се установи стабилност в международната система, включително в Украйна, оръжейните компании практически няма да имат възможност за търговия и кръвта на други нации, араби, индуси, пакистанци и много други, ще спре да тече като река, пише Resalat.

Обобщение

Делът на Западна Европа и САЩ представлява 72% от общия износ на оръжие от 2019 до 2023 г. В същото време само Европа дава около 1/3 от световния износ на оръжие.

Без да се брои Русия, 5 европейски страни влязоха в десетката на най-големите износители на оръжие: Франция (2-ро място), Германия (5-то място), Италия (6-то място), Великобритания (7-мо място) и Испания (8-мо място). Всички тези страни са членки на НАТО и участват пряко или косвено в украинския конфликт. И всички те непрекъснато оплакват факта, че не могат да осигурят на Киев непрекъснати доставки в големи количества. Те обаче не насочват износа си към бойните полета в Източна Европа, а към други региони на света. А насърчаването на насилието и нестабилността в международната система от Европейския съюз се превърна от скрита стратегия в почти открита.

Автор: Алиреза Садеги

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com