Фицо с друго лице в Украйна: Подкрепя 50 млрд., оръжия и териториалната цялост

6861
Фицо с друго лице в Украйна: Подкрепя 50 млрд., оръжия и териториалната цялост
Снимка: Денис Шмигал, Телеграм

Словашкият премиер Роберт Фицо стана известен с антиукраинската си реторика, откакто се завърна на поста миналата година. При посещението си в Украйна обаче той показа съвсем друго лице - призна териториалната цялост на нападнатата от Владимир Путин страна, подкрепи членството ѝ в ЕС и настоя за 50 млрд. евро помощ от блока за Киев.

Това стана ясно, след като Фицо се срещна с украинския си колега Денис Шмигал в граничния град Ужгород. След разговорите премиерът на Украйна обобщи най-важните детайли в канала си в "Телеграм", а от тях се разбира още, че словашкият премиер няма да блокира въоръжаването на Киев.

Фицо ще допуска оръжия от Словакия за Украйна

Шмигал разкри, че са били постигнати договорености по редица въпроси и има конкретни споразумения между Братислава и Киев. Словашкото правителство няма да блокира Украйна от закупуването на оръжия и оборудване от словашки предприятия. Както писахме преди време, Фицо и кабинетът му имат голяма полза от това: Обрат: Словакия ще въоръжава Украйна, кабинетът на Фицо има голяма облага

"Ще си сътрудничим по въпроса за доставките от словашка компания на оборудване за изграждане на отбранителни линии", съобщи Шмигал.

Словакия подкрепя пакета от 50 млрд. евро за Киев

Словакия ще подкрепи програмата Ukraine Facility, която предвижда отпускането на 50 млрд. евро от Европейския съюз за Украйна. Само унгарският премиер Виктор Орбан е "против", но не и при гласуването в Европейския съвет, тъй като бе помолен да напусне залата и да има политическо разбирателство с 26 гласа "за" от 26 представители на държавите членки. Въпросът остава отворен и ще има ново гласуване - Орбан също трябва да се съгласи: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

"Фицо ме увери в пълната си подкрепа за стремежа на Украйна към европейска интеграция", посочи още Шмигал. Страната му вече получи от Европейската комисия зелена светлина за начало на преговори за еврочленство.

Фицо подкрепя териториалната цялост на Украйна и формулата за мир на Зеленски

След срещата двамата подписаха съвместно изявление, което ще укрепи двустранните отношения между страните, "основани на взаимно доверие и уважение". Премиерите на Словакия и Украйна потвърдиха готовността за по-нататъшно сътрудничество, насочено към зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Преди това Фицо твърдеше, че Украйна не била суверенна държава, а зависела изцяло от САЩ: Орбан №2: Украйна не е суверенна държава, защо чака руснаците да напуснат Крим?

Братислава отбеляза "твърдата и последователна подкрепа на Словашката република за европейската интеграция на Украйна" и изрази подкрепа за Формулата за мир на президента Володимир Зеленски.

Още: Страни от орбитата на Путин все по-близо до Зеленски: Нова среща за Формулата за мир в Украйна

Словакия подчерта значението на участието си във възстановяването на Украйна и в хуманитарното разминиране на Украйна. Отбеляза значението на съвместните усилия за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност, увеличаване на транзитния потенциал за износ на украински селскостопански продукти и подчерта значението на развитието на военно-техническото сътрудничество на търговска основа, посочи украинският премиер.

"Украйна и Словакия ще продължат ползотворното си сътрудничество в името на сигурността и просперитета на нашите страни. Благодарни сме на словашкия народ, който помага на Украйна и украинците в тези трудни времена", написа Шмигал и добави: "Въпреки разногласията, ние възнамеряваме да формираме политика на "нов прагматизъм" с правителството на Словакия, която ще бъде от полза и за двете държави. Сигурен съм, че днешната среща с министър-председателя Роберт Фицо ще отвори нова страница в нашите отношения".

Още: Словашкият премиер: Стратегията на Запада за Украйна се оказа абсолютен провал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа