"Говорим за войници, а лъжем с оръжието": Френската помощ за Украйна

9607
"Говорим за войници, а лъжем с оръжието": Френската помощ за Украйна
Снимка: Getty Image

Дебатът относно възможното разполагане на западни войски в Украйна засенчи друг аспект на военната помощ за Киев: изпращането на оръжие. Това е неудобна тема за Франция, която е принудена изкуствено да завишава приноса си, за да не бледнее пред другите, разкрива местното издание Mediapart. То е със статут на независима медия, основано е от бившия главен редактор на Le Monde Едуи Пленел и не показва реклама на страниците си - приходите идват от платен достъп.

Разгорещените дискусии за възможното изпращане на западни войски в Украйна, продължили няколко дни и провокирани от изказването на Еманюел Макрон на 26 февруари, карат почти да се забрави, че властите в Киев не искат от партньорите си да изпращат войници. Но Украйна настоява да ѝ бъде изпратена необходимата военна техника и то в достатъчни количества. Франция обаче е далеч от това. Критикувана в продължение на почти две години за сравнително малкия си принос във военната подкрепа за Украйна, през последните седмици страната се опита да представи цифри, които да докажат обратното. Но тези данни в най-добрия случай са противоречиви, а в най-лошия - фалшифицирани. Още: Европейската комисия прати на Украйна първия транш от 50-те милиарда евро (ВИДЕО)

На 5 март, френският президент бе на посещение в Чехия, по време на което западните инвестиции в Украйна и средствата за увеличаване на военната подкрепа отново трябваше да бъдат централна тема на дискусия. Сред тези решения бе и инициативата на Прага за закупуване на боеприпаси извън Европейския съюз (800 000), защото няма достатъчно от тях и това усложнява живота на украинските войници на бойното поле.

Макрон, който дълго време беше резервиран по въпроса и предпочиташе доставянето на европейско оръжие, обяви участие и на Франция в чешката инициатива, но не уточни размера на приноса ѝ - за разлика от други държави, като Нидерландия, която обеща да предостави 200 милиона евро. Чешките власти се надяват Макрон също да оповести цифри.

Париж отдавна отказва да посочи размера на военната си помощ за Киев. Макрон обяви, че е изпратил гаубици "Цезар" и бронирани превозни средства AMX-10RC, но не предостави изчерпателен списък (както направиха например Съединените щати) и не оцени крайната цена на това оборудване. Глобалният поглед върху стойността на всички дарения в евро обаче дава възможност да се анализира приносът, направен от Франция, и да се сравни със сумите, отпуснати от другите страни.

Не трябва да се "предоставя информация за възможни слаби места на украинците", каза френският министър на въоръжените сили в началото, за да оправдае липсата на прозрачност. Това е спорен аргумент, като се има предвид, че всички знаят колко подробни са списъците с помощта, предоставени от другите партньори на Украйна. Освен това е неуместно, когато се опитваме да обясним липсата на цялостни изчисления в рамките на подкрепата за Украйна.

Френските изпълнителни власти отново се опитаха да прокарат своя дневен ред и заявиха, че подкрепата, предоставена на Киев, "не може да бъде сведена до цифри". На 1 февруари съветник от Елисейския дворец отхвърли въпрос за 8 милиарда военна помощ, обявена от Германия (за 2024 година като част от германския федерален бюджет), като каза сухо: "Ние (Франция) не участваме в конкурс за красота и не участваме във война на числа." Още: 5 милиарда евро: Илюзия ли е новата военна помощ от ЕС за Украйна?

Но още на следващия ден имаше рязък обрат: Франция най-накрая успя да посочи някои суми и тя се гордее с тях. Еманюел Макрон леко се похвали пред президента Володимир Зеленски, който бе на посещение в Париж: „Франция се ангажира да предостави на Украйна до 3 милиарда евро допълнителна военна помощ през 2024 г., след 1,7 милиарда евро през 2022 г. и 2,1 милиарда през 2023 г.“

Оказва се, че 3,8 милиарда евро военна помощ вече са изпратени на Киев. Цифрата превъзхожда всяка съществуваща оценка: Институтът Кил, немски мозъчен тръст, специализиран в икономическа информация, няколко седмици по-рано оцени френския принос на 600 милиона евро.

Елисейският дворец смята предоставените цифри за толкова убедителни, че ги записва черно на бяло в споразумението за сигурност, сключено с Украйна. След това тези числа се повтарят, докато се превърнат в новия стандарт, който се появява във всички медии (тук-там) и в официални документи на френското правителство.

Във фабриката за номера

Въпреки това моделът на изчисление, използван за получаване на милиарди помощи, трябва да се третира с повишено внимание. Два основни фактора могат да обяснят поразителното несъответствие между френските и независимите оценки.

Първият не е съвсем шокиращ. За разлика например от института Кил, който направи своите изчисления, Франция включи във „военната си помощ за Украйна“ вноската си в Европейския фонд за мир (FEP) - това е един вид обща каса, който най-общо казано ще да се използва за компенсиране (поне частично) на разходите на страните, доставящи на Киев оръжие. Няма нищо нелогично тези пари да се смятат за военна помощ. Още: Шолц отново обещава повече оръжия за Украйна, Туск поиска повече боеприпаси и по-малко приказки

Тук обаче има намесен счетоводен трик: въпреки че Париж добавя към изчисленията си средствата, които изпраща в тази обща каса (според френското военно министерство това са 1,2 милиарда евро от февруари 2022 г.), той не изважда сумата, която му се възстановява от същия фонд. Но "компенсацията, която Франция ще получи от FEP" се оценява на 500 милиона евро, пишат двама депутати в доклад, публикуван през ноември 2023 г. Приспадането на тази сума от обявените от Париж 1,2 милиарда би било по-справедливо решение, но това не е изборът, който френските власти правят.

Ако оставим настрана въпроса за този европейски фонд и се съсредоточим върху военното оборудване, което действително е доставено на Украйна, официално обявените цифри остават значителни: от 2022 г. Франция е изпратила оборудване на стойност 2,6 милиарда евро на Киев. След като пое щафетата от Еманюел Макрон, френският министър на отбраната Себастиен Лекорню представи за първи път на обществеността списък на прехвърленото оборудване, в който се посочва броят на изпратените единици въоръжение. За пореден път неговите числа са широко отразени и им е дадено място в заглавията на новините.

Скритото във френските изчисления

Но и към цифрите 2,6 милиарда трябва да се подхожда много предпазливо. Във френските изчисления се опитаха да скрият нещо и това е в цената на замяната. Проблемът е прост: за да изчисли цената на военното оборудване, прехвърлено в Киев, Париж реши да изхожда не от цената, за която самият той някога е закупил тези въоръжения, а от цената на въоръжението, което сега ще купи, за да замени това, което е изпратено в Украйна. Още: Макрон: Ако Русия спечели войната, авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула

С други думи, Франция предложи на приятел велосипед, купен за 150 евро преди десет години, и в замяна купи нов за 600 евро. Тогава тя гръмко обяви, че е направила на приятеля си подарък на стойност 600 евро.

"Вземете например гаубицата TRF1, доставена от Париж, първоначално произведена през 1980 г. Използването на методологията на разходите за замяна означава, че тези стари бойни средства се оценяват не по реалната им стойност (на вторичния пазар), не по балансовата им стойност, а на цената на чисто нови гаубици от най-ново поколение, закупени за френската армия като заместител“, потвърждава с малко скептицизъм Институтът Кил в една от методическите си бележки. Мозъчният тръст логично предупреждава, че използването на този метод може да доведе до „раздуване на крайната цена на предоставената помощ“.

Промените в цените за някои оръжия могат да бъдат впечатляващи: например Париж преизчисли „ПТУР Милан (7000 евро за единица) на цената на Akeron MP, която го замени (по-рано наричана MMP), която струва 193 хиляди евро за единица”, обясняват например от Challenges.

Елисейският дворец не разкрива подробности как е изчислил размера на помощта си. В отговор на въпроса на Mediapart за този "фокус-бокус", обкръжението на президента ни изпрати до министъра на въоръжените сили, който към момента на писане на статията не е отговорил. Но всички знаят, че това е точно методът на изчисление на Франция, както става ясно от парламентарен доклад, публикуван миналата есен, който за първи път цитира милиарди долари в контекста на помощта от Париж за Украйна. Още: Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Депутатите косвено признаха, че "правителството счита, че такова решение е най-подходящото и най-малко податливо на несъответствия. То най-добре предава усилията, които Франция е положила".

"По тази логика нидерландците, норвежците и датчаните могат да оценят дарените на Украйна стотина F-16 (цената на един изтребител „втора ръка” пада приблизително до 30 милиона долара), на цената на новия F-35 (която е около 100 милиона долара за един брой), които ще заменят дарения самолет", твърди изследовател във Френския институт за международни отношения (IFRI).

Американска самокритика

Еманюел Макрон обаче реши да се възползва от този „фокус-бокус“. Оневиняването му, особено от украинските му партньори, няма да е лесно. Въпреки това, един аргумент е редовно изтъкван от онези, които считат, че прилагането на този метод е оправдано. Но, първо, това не е причината, и второ, това е само отчасти вярно, пише Mediapart.

„Използването на възстановителна цена е практика, към която прибягват и други страни донори на Украйна“, потвърждава институтът Кил. Тя обаче не се използва широко и обикновено идва с предпазни мерки, които Париж не е предприел. Нидерландия също използва изчисления на разходите за подмяна, „но те декларират балансовата стойност“ на оборудването, „за да могат да се сравняват цените“, обяснява Пиетро Бомпрези, икономист, който работи с базата данни на германския мозъчен тръст. Още: Франция: Русия за пореден път не спази условията за провеждане на свободни избори

Съединените щати по едно време също използваха тази прословута „възстановителна цена“. Пентагонът обаче призна, че прилагането на този метод на изчисление е довело до изкуствено завишена цифра с 6 милиарда долара (5,7 милиарда евро). За да поправи грешката си, американската администрация се съгласи да прехвърли 6 милиарда долара допълнителна и реална помощ на Киев.

Ако Еманюел Макрон също иска да покаже искреност и да се поправи, ето повод: той трябва да отиде в Украйна в края на март.

Автор: Жюстин Брабант

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари