Хунтата в Нигер отвръща на удара - отваря пътя за африканската миграция към Европа

12846
Хунтата в Нигер отвръща на удара - отваря пътя за африканската миграция към Европа
Снимка: Getty Images

Европа е изправена пред трудно предизвикателство, защото Нигер премахва бариерите пред мигрантите, които държеше 8 години на цената на милиони от Европейския съюз. Нигер беше блокирал основния африкански миграционен път. През Сахара 80% от мигрантите от целия континент се стичат към Либия, откъдето планират да отплават към Европа. Тази ситуация ни напомня колко реална политика и цинизъм се крият зад големите думи.

Повратната точка, която нигерийската хунта обяви наскоро, ще се почувства през пролетта. През зимата контрабандни лодки с мигранти не излизат в морето. Наближава обаче време африканците масово да прекосят Сахара и да отседнат в Либия, тъй като пустинята няма да е гореща. Лесно можем да си представим какво ще започне.

Нигер блокира маршрута през 2015 г. под натиска на Европа. Канцлерът Ангела Меркел, убедена, че Германия и цяла Европа ще се справят с мигрантите, повечето от които африканци, отиде в Нигер, където убеди местните власти с дебел портфейл да блокират пътя през Сахара. Нигерийското задръстване беше нейна идея. Броят на мигрантите е намалял от почти 300 хиляди до под 50 хиляди. Още: Пълно нахалство на хунтата в Нигер: Гони и ООН

Сега нигерийската хунта премахва тази пречка, като по този начин отговори с шамар в лицето на Европа. Преди четири месеца нигерийските военни дойдоха на власт и Европа ги критикува, затова те решиха да си отмъстят, като ударят там, където боли.

Почти единственият път към Европа от цяла Африка минава през Нигер. Все още може да се премине през Мали и Алжир, но на север от Мали джихадисти и бандити са пуснали корени и има гражданска война. Алжир вече проведе няколко демонстративни акции, предназначени да сплашват мигрантите: алжирските власти върнаха задържаните африканци обратно на южната граница и ги оставиха там без вода. Говори се, че мнозина са умрели.

Затварянето на този маршрут през 2015 г. беше доста лесно. Нигер прие закон, който гласи: "Който води мигранти през пустинята, вече не е гид, а трафикант. За това се полагат до 30 години затвор." Още: Френската армия напуска Нигер

Законът направи шокиращо впечатление на засегнатите. Те не разбираха как могат да станат престъпници, защото в продължение на много поколения са водили търговци и пътници от Агадес („нигерийската порта“ към Сахара) по магистралата на север. Втората причина за шока беше, че се появиха още повече „пътешественици“ от всякога, а това обещаваше големи печалби за водачите. Средно водачите печелят от 4 до 5 хиляди долара на месец, което е страхотна сума за Нигер. Тогава правителството блокира техния „паричен фонтан“, за да угоди на европейците, пише чешкото издание iDNES.

От Агадес, който вече не е доходоносна дестинация, дойде новина, че местната икономика изчезва, тъй като парите на мигрантите подхранват бума на магазини, ресторанти и услуги, вариращи от фалшифициране на документи до хостели и фризьорски салони. Американският мозъчен тръст Crisis Group изчислява, че миграцията струва 100 милиона долара годишно за икономиката на Агадес. Още: Нигерски войници загинаха при джихадистко нападение

Европейският съюз очакваше това. Той щеше да отдели пари за програми за създаване на нови работни места за жителите на Агадес. Но всичко остана само на хартия, защото парите в Нигер изчезнаха по пътя към Агадес. Възникнаха абсурдни ситуации: трафиканти, които бяха изправени пред години затвор за търговията си, се почувстваха предадени, защото не получиха компенсация за това, че са спрели да нарушават закона. Ето така се разви вътрешнополитически проблем в Нигер. Но сега вече е решено. Съдейки по последните новини, водачи и контрабандисти вече очакват с нетърпение да се върнат към обичайния си бизнес.

Друг абсурден момент: оказва се, че за всичко това има причина. Европейският съюз предполагаше, че след преврата пучистите ще се опитат да бойкотират или да се откажат от договора. Затова Брюксел искаше да се споразумеят, тоест да плаща. Но Франция, обидена, че пучистите я изгониха, се противопостави. Поради това планът беше изоставен. За това пише изданието Welt.

И още един парадокс. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йоханесон заяви, че е "много загрижена, че след като маршрутът от Нигер бъде възстановен, хората отново ще умират в пустинята. Но истината е, че те умират там главно поради договора между Европейския съюз и Нигер. Това беше неочакван и непреднамерен резултат: след като армията на Нигер пое контрола над магистралата и кладенците в близост до нея, гидове започнаха да водят мигранти през не застроени райони, далеч от пътищата. Ако нещо се случи по пътя, последствията са фатални.

Но друго е по-лошо. Когато гидовете получавали предупреждение, че приближава патрул, те просто изхвърляли мигрантите от колите си изоставяли ги в пустинята, за да не прекарат десетилетия зад решетките. 

Така загинали хиляди хора в Сахара. Според Международната организация по миграция те са поне толкова, колкото и удавилите се в Средиземно море. Единствената разлика е, че в пустинята няма „спасителни“ лодки на активисти и затова малко хора знаят за жертвите. Още: Официално: Франция изтегли посланика си от Нигер, той вече е в Париж

Сега всичко ще върви гладко в Сахара, но ще има повече хора, които ще се удавят в морето. Управляващите ще търсят нови временни решения и виновници, защото никой няма политическа смелост да каже, че ханът Европа е пренаселен и затваря врати.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари