Идва ли краят на ерата на Джуканович - решават избирателите в Черна гора

3104
Идва ли краят на ерата на Джуканович - решават избирателите в Черна гора
Снимка: iStock

Черна Гора се изправя пред решаващи за страната избори, които трябва да се проведат утре, 30 август 2020 г. Това ще бъдат единадесетите парламентарни избори от въвеждането на многопартийна система и петите по ред след обявяването на независимостта на Черна гора. Избирателният списък съдържа имената на 541 322 избиратели. Изборният праг е 3%. Едновременно с парламентарните избори ще се проведат местни избори в общините Котор, Будва, Андриевица и Гусине.

Възможни победители и изборни прогнози

Гражданите на Черна гора ще могат да избират между 12 избирателни листи (шест коалиции и шест партии). Наследникът на комунистическата партия, Демократичната партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович, се очаква, според проучванията, да вземе около 35% от вота. В Черна гора ДПС управлява от 30 години и отново би била първа, следвана от Демократичния фронт (25-26%) и "Демократична Черна гора" (ДЧГ) с над 15 на сто. Раздробяването на подкрепата за Джуканович, който през миналото десетилетие направи завой от Русия към Запада, може да е решаваща за властта му.

Публикуваните проучвания на общественото мнение прогнозират висока избирателна активност на предстоящите избори, която трябва да надхвърли 70%. Съотношението на силите между управляващия блок на режима и опозицията в момента е в полза на опозицията. Въпреки че ДПС разполага с неограничени финансови и други ресурси, тя може да спечели само в случай на манипулации на изборите и измами, прогнозират анализатори.

Проучванията показват, че несъответствията в действията на СДП, СД и Либералната партия (ЛП), която е в коалиция с ДПС, могат да доведат до политическата „смърт“ на тези партии, защото те губят подкрепата на избирателите и вероятно няма да прекрачат прага на изборите.

Анализаторите смятат, че босненската и албанската партии ще бъдат изправени пред тест дали имат възможност да направят демократичен обрат, да се ориентират към бъдещето и да прекратят всяко по-нататъшно сътрудничество с ДПС.

Сръбското и руското влияние може да тушират властта на Мило Джуканович в Черна гора

Масови протести на вярващи в Черна гора, които се противопоставят на подтискането на Сръбската православна църква /СПЦ/ в страната, се...

Прогнозите са, че ДПС ще се затрудни да си осигури нужното мнозинство и ще й се наложи да отиде отвъд сегашната коалиция със социалдемократите и партия на бошняшкото малцинство и да протегне ръка към опозицията.

Неизвестно е и как ще се отрази очакваната по-ниска активност заради коронавирусната пандемия.

Ролята на малцинствата и фалшивата междуетническа хармония

Последната година е белязана от изострянето на противопоставянията между етническите групи - сърбите, които са над 30% от населението, се почувстваха силно засегнати от спора за Сръбската православна църква. Сред малцинствата на бошняците и албанците се съобщава често за случаи на дискриминация зад привидната интеграция и етническа хармония.

Режимът на Мило Джуканович често се хвали с въпросната междуетническа хармония. Подобни твърдения от режима, както и много други, не отразяват реалността в тази многоетническа страна и са обект на манипулации, специално разработени за международната общественост, според Международния институт за изследвания на проблемите в Близкия Изток и на Балканите „Ифимес“.

Всъщност като жертви на режима на Джуканович, страхувайки се от заплахи, бошняците са принудени да гласуват за своя окупатор. А именно, има множество писмени доказателства, доказващи, че Джуканович е участвал в работата на Висшия съвет за отбрана на Федерална република Югославия и по този начин е бил свързан с военни престъпления и геноцид, извършен в Сребреница. Мило Джуканович е бил един от най-близките съратници на Слободан Милошевич и е останал единственият висш служител от военния период, който все още не е преследван. Анализаторите смятат, че скоро Мило Джуканович може да се яви в Хага като свидетел на защитата в процеса срещу настоящия президент на Косово Хашим Тачи.

В Черна гора не бързат да отварят училищата

Училищата в Черна гора трябва да отворят врати, едва след като бъде установен контрол върху епидемията от коронавирус. Това заяви ръков...

Сръбски медии коментират, че голямата изненада е пристигнала от Албания. Президентът Еди Рама подкрепи черногорския си колега Джуканович във видеосъобщение. Той похвали всичко, което Джуканович "е направил за Черна гора и региона, особено за албанците в тази страна и в Косово".

Джуканович беше подкрепен и от лидера на социалдемократите във Войводина Ненад Чанак, който заяви, че на изборите в Черна гора се защитава европейската идея на Балканите и че "просръбската и проруската опозиция подготвят инциденти" в страната по време на изборите.

„Черна гора трябва да остане светилник на прозападната и проевропейска мисъл“, каза Чанак. "Такава Черна гора не отговаря на интересите на Кремъл", цитира изказването му сръбският "Курир".

Чанак заяви, че протестните шествия, организирани от Сръбската православна църква (СПЦ) под предлог, че не е доволна от Закона за вероизповеданията, всъщност са политически митинги.

"Това, над което се работи интензивно, е унищожаване не само на Черна гора като държава, но и на правото й на чувство на принадлежност, в това число и на етническата принадлежност към черногорския народ, каза той".

На 26 август Джуканович също излезе с изявление , че в Белград е сформирана опозиционна античерногорска коалиция и е ясно, че тя не иска доброто на страната. От високо място в Белград се дават инструкции на онези черногорци, на които може да се влияе, да дойдат в Черна гора и да лобират за изчезването на държавата пред своите ръководители, роднини и приятели, каза той. Истинското им предложение, според него, е Черна гора да се откаже от себе си и от своето европейско бъдеще и да застане под чадъра на Белград и Москва.

"Репортери без граници" реагира на скандален медиен закон в Черна гора

Международната организация "Репортери без граници" заяви, че ако новият закон за медиите в Черна гора влезе в сила в сегашния си вид то...

От своя страна директорът на черногорската полицейска администрация Веселин Вельович заяви, че разполага с оперативни данни, че „лица и групи планират да провокират инциденти и безредици в деня на парламентарните избори в неделя“.

Милан Кнежевич, лидер на Демократичната народна партия, отговори:

"Коалицията, в която участва Демократичния фронт, не планира да поеме правителството със сила на 30 август, нито да разруши конституционния ред, а да спечели изборите с химикал", каза Кнежевич.

Аномалии с преброяването и „мъртви души“ в изборните списъци

Според анализатори, има хиляди "мъртви души" в изборните списъци, "фантомни" гласоподаватели и регистрирани два пъти, а хиляди ще имат проблем с гласуването заради незаконни решения, прехвърлили ги в секции, далечни от тяхната. Установено е също, че в общините в близост до границата редица лица, които нямат право на пребиваване в Черна гора, е трябвало вече да бъдат отстранени от избирателния списък, но все още са регистрирани като избиратели. Заради сегашния вариант на закона, Демократичната партия на социалистите единствена има пълен контрол върху списъците.

Анализаторите предупреждават за аномалията, че страна с население от около 622 000 има не по-малко от 541 222 регистрирани избиратели. Броят на населението на възраст от 0 до 18 е около 140 000. Следователно, тъй като пълнолетните избиратели са 541 232, ако добавим към броя им гражданите на възраст от 0 до 18 години, тогава се оказва, че населението на Черна гора е почти 700 000.

Черна гора премахва рестриктивните мерки в северната си част

Всички специални мерки срещу разпространението на коронавируса ще бъдат премахнати от днес за общините в северната част на Черна гора. ...

Пътят към промяна

Анализаторите смятат, че е важно на предстоящите избори гражданите на Черна гора да се обединят в различията си, да се противопоставят демократично, без да се страхуват от твърдия режим начело с Мило Джуканович и с химикалка в ръка да го свалят, за да може Черна гора най-накрая да престане да бъде държава в която вече 31 години няма промяна на властта.

Черна гора е пълноправен член на НАТО, което означава, че тя трябва да прилага най-високите демократични стандарти, както и да ги култивира и популяризира. Въпреки това, за съжаление, Черна гора е на светлинни години от тях, твърди институтът.

След интеграцията на Черна гора в НАТО, имиджът й в региона все повече се влошава. Очевидно е, че режимът на Дуканович не се справя с проблемите в реалния живот на гражданите или с катастрофалното икономическо положение, което отчасти е резултат от пандемията от COVID-19.

Икономическата ситуация в уязвимата заради зависимостта от туризма Черна гора не е обещаваща - безработицата расте и през юли достигна 18,1%.

По данни на Централната банка в края на юли 2020 г. в Черна гора са блокирани 18 540 компании и предприемачи. Приходите от туристическия сезон ще възлизат само на 10% от миналогодишния сезон. Съотношението активно-неактивно население е неблагоприятно и почти се изравнява, особено след пандемията.

Срив на туризма в Черна гора

Приходите от туризъм в Черна гора през юли са едва 10 милиона евро, докато през 2019 г. за същия период сумата е била 280 милиона евро....

Държавният департамент на САЩ, Европейският съюз, Германия, Съветът на Европа, чуждестранните посолства, акредитирани в Черна гора, „Freedom House“, „Transparency International“, информационните агенции и др., критикуват режима на Мило Джуканович. Най-често за корупция и ангажиране на правителствени служители в корупционни практики. Според докладите, политизирането на държавната система дава плодородна почва за корупция и подчертана политическа намеса на Джуканович в медийната свобода. Докладът на Държавния департамент на САЩ сочи, че непреследваните физически атаки срещу журналисти, политическата намеса в обществения оператор, кампаниите за замазване, проведени от проправителствените таблоиди, и нелоялното третиране и икономически натиск от правителствените министерства и агенции срещу независими и проопозиционни медии остават сериозен проблем.

Джуканочвич разпространява тезата, че ако опозицията, т.е. просръбски партии, дойде на власт, Черна гора ще се оттегли от НАТО, което е основната тема на предизборната му кампания, популяризирана и от неговата „Секуритате“ - тайна политическа полиция.

Тезата за излизането на Черна гора от НАТО, ако Джуканович и неговата ДПС загубят изборите, са формално и политически неустойчива теза, особено в съвременните политически и геополитически отношения. Конституцията на Черна гора е кристално ясна, както и поетите международни задължения, произтичащи от членството в НАТО.

Информацията, че Джуканович вече говори за продажба на собствеността си и дяловете на собственост с чужденци, показва, че той се опитва да спаси незаконно придобитото имущество. Важно е обаче да се има предвид, че договорите за продажба и/или прехвърляне на такива незаконно придобити имоти и акции от собственост могат да бъдат обявени за нищожни, след като настъпят промените във властта и демократизацията на Черна гора. Не бива също така да се изключва възможността Мило Джуканович да потърси политическо убежище, за да избегне наказателно преследване, а две държави вече са определени като възможни варианти.

Анализаторите смятат, че е важно да се гарантира мирен преход на правителството в Черна гора, без да се застрашава мира и стабилността. Падането на най-стария европейски режим, който е на власт вече 31 години, внушава надежда, че просперитетът на региона на Западните Балкани е възможен, което досега не беше така. Ето защо е важно политическите партии и коалиции, които смятат себе си за демократични и не са свързани с режима, да поемат ангажимент преди изборите, че няма да влязат в никаква коалиция или споразумение с Демократическата партия на социалистите (ДПС). Окуражаващ факт в това отношение е, че хора от кръга на Дуканович вече са установили сътрудничество с чуждестранни фактори, което дава надежда, че преходът на правителството в Черна гора ще мине мирно и без насилие. Краят на ерата на Мило Дуканович е неизбежен и ще донесе свобода и просперитет на гражданите на Черна гора, региона, както и на международната общност, заключава „Ифимес“, защото „обхватът на международната престъпност на режима на Джуканович е такъв, че значително вреди на бюджетите на много страни“.

* Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com