Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имитации или ново начало - какво се случва в Русия след изтеглянето на западния бизнес

23 май 2022, 07:30 часа • 7713 прочитания

Десетки западни компании се изтеглиха от Русия, дистанцирайки се от войната на Москва в съседна Украйна, но някои от тях вече започнаха да се ребрандират.

Миналата седмица McDonald's Corp. обяви, че продава ресторантите си в Русия на един от настоящите си местни лицензианти, който ще отвори отново клоновете под ново име, което предстои да бъде определено - най-значимото ребрандиране досега на компании, които се изтеглят от Русия.

Ето и някои нови брандове, които вече се появиха:

Счетоводните и консултантските фирми от "Голямата четворка" в света прекъснаха връзките си с Русия. В три от случаите руското подразделение вече е преименувано.

PricewaterhouseCoopers LLP (PwC) заяви, че наследникът на руския ѝ клон ще се нарича Technologies of Trust. "Докато изграждането на доверие и развиването на безупречна репутация може да отнеме години, те могат да бъдат подкопани за една нощ", заявиха от Technologies of Trust.

Бившият руски бизнес на "Делойт" се превръща в "Бизнес решения и технологии", според регулаторно заявление от 18 май, подадено от един от големите му руски клиенти - мобилния оператор МТС.

Автомобили

Френският производител на автомобили Renault ще продаде мажоритарния си дял в автомобилостроителя "АвтоВАЗ" на руски научен институт, според информацията само за една рубла, с шестгодишна опция за обратно изкупуване - оставяйки отворена вратата за връщане.

Заводът на Renault Russia в Москва ще спре да произвежда Renault и ще бъде преименуван на Московски автомобилен завод "Москвич", с което ще се възроди марката "Москвич", която за последен път се появи на пазара за нови руски автомобили преди две десетилетия. ОЩЕ: Новите "Москвичи" може да бъдат китайски

Адвокатски кантори, застрахователи

На 20 май Zurich Insurance заяви, че се е съгласила да продаде руския си бизнес на членове на местния екип, които ще управляват бизнеса под друга марка, но не разкри новото име.

Руското подразделение на адвокатската кантора Bryan Cave Leighton Paisner стартира отново под руско управление на 6 април като ALUMNI Partners.

Недвижими имоти

Гигантът в сферата на търговските недвижими имоти CBRE напуска Русия, като прекратява партньорството си с две свързани компании там. Бившето руско подразделение на CBRE заяви, че досегашните управители ще поемат бизнеса, който ще функционира като CORE:XP.

Дрехи

На 19 май полската компания за търговия на дребно LPP съобщи, че е решила да продаде руската си компания RE Trading на китайски консорциум, като "няма никакви права да използва търговските имена и търговските марки на марките за дрехи, собственост на LPP".

Руската държавна информационната агенция ТАСС съобщи, че предишните обозначения постепенно ще бъдат заменени с нови лога. Снимки в социалните мрежи от 20 май показват, че в един от магазините Sinsay на LPP вече е изписана новата марка - Sin.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 23.05. - Киев удължи военното положение

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес