Индексът на мира с влошени показатели

2522
Индексът на мира с влошени показатели
Снимка: Getty Images/Guliver

Глобалното желание за мир намалява през последните 10 години за сметка на нарастващите граждански вълнения, тероризъм и непрекъснати вътрешни конфликти, отбелязва Международният аналитичен институт за икономика и мир (IEP) в своето годишно проучване. До скоро беше на лице потенциал за промяна на ситуацията към по-добро - военните разходи на държавите, интензивността на вътрешните конфликти и броят на смъртните случаи от терористични атаки намаляваха, но на фона на развитието на икономическата криза, провокирана от пандемията COVID-19, експертите виждат само влошаване в бъдеще, коментира данните на Института руският вестник “Коммерсантъ“.

Глобалният индекс за мира (GPI) се съставя от Института за икономика и мир в продължение на 14 години. Индексът се основава на три категории - „продължителни конфликти“, „сигурност и безопасност“ и „милитаризация“, които включват общо 23 индикатора, измерващи вътрешната и външната нагласа за мир на страната. Сред тези показатели са възприемането на престъпността в обществото, броят на убийствата и затворниците на 100 хиляди души, наличието на оръжие, броят на полицейските служители и службите за сигурност на 100 хиляди души, участието във въоръжени конфликти и броят на жертвите в тях, военните разходи, политическата стабилност, интензивността на вътрешните конфликти и др. Авторите на индекса анализират и икономическата стойност на спокойствието, тенденциите и пътищата на развитие на мирните общества. Настоящото проучване обхваща 163 държави с 99,7% от световното население.

Зеленски с планове за установяване на мир в Донбас

Президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, по време на който е сподел...

Според авторите на индекса, сега светът е много по-малко спокоен, отколкото преди 13 години, когато за първи път бе публикуван индексът за мир. През последното десетилетие глобалните показатели за спокойствие постоянно намаляват и изминалата година (прогнозен период от март 2019 г. до март 2020 г.) не е изключение. През последните 12 години това е деветия годишен спад на степента на спокойствие и сред причините за това са засиленият тероризъм, интензифицираните конфликти в Близкия изток, засиленото регионално напрежение в Източна Европа и Североизточна Азия, увеличаването на броя на бежанците и политическото напрежение в Европа и САЩ. Въпреки че през годините има някои подобрения в определени параметри.

И така, в 113 страни по света броят на военния персонал е намален (на 100 000 души), в 100 държави военните разходи са намалени (като процент от БВП). Смъртността от тероризъм намалява вече четвърта поредна година и през това време е спаднала с 45%. През 2019 г. финансирането за мироопазващи операции на ООН се е увеличило. Броят на страните, които внасят и изнасят оръжие, е спаднал до нива, които не са наблюдавани от 2009 г. насам.

Независимо от това, от 23-те показатели, разглеждани в индекса, 12 са се влошили, осем са се подобрили, три са останали непроменени. Броят на въоръжените конфликти в света се е увеличил, интензивността на вътрешните конфликти се е увеличила, политическата нестабилност се е увеличила и това на фона на рязко увеличение на броя на гражданските вълнения, протести и стачки.

Така през последната година демонстрации, които са се превърнали в безредици с употребата на сила, са били регистрирани в 96 държави. В сравнение с 2011 г., оттогава броят на такива бунтове се е увеличил с 282%, броят на общи стачки - с 821%. И повечето протести, безредици и стачки са се състояли в Европа: от 2011 до 2018 г. - почти 1600.

Грета Тунберг и папа Франциск сред фаворитите за Нобелова награда за мир

Шведската тийнейджърка Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не пола...

Според оценките на IEP, икономическите последици от намаляване на мира в света през последната година струват на световната икономика 14,5 трилиона долара, което възлиза на 10,6% от глобалния БВП.

Анализирайки ситуацията в отделни региони на света, IEP отбелязва, че само два от девет са се променили към по-добро през миналата година: в региона, който включва Русия и Евразия, както и в Северна Америка.

Но в регионите на Южна и Централна Америка, както и в Карибите, напротив, се наблюдава най-значително влошаване на темпа на спокойствие.

Европа остава най-спокойният регион на света след появата на GPI. През последната година в Гърция и Белгия се наблюдава максимален ръст на показателите за спокойствие. В Гърция това се дължи на подобряване на ситуацията с политическия тероризъм, а в Белгия - поради намаляване на броя на смъртните случаи в резултат на вътрешни конфликти. Освен това и в двете страни броят на убийствата е намалял.

Декларация: Не трябва да приемаме мира и свободата за даденост

В навечерието на изборите за национални представители в Европейския парламент 21 държавни глави на страни-членки на ЕС отправят призив ...

Най-миролюбивата държава в света от 2008 г. насам е Исландия. В топ 5 влизаха още Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания. На обратната страна на индекса е Афганистан, който поддържа тази позиция от миналата година. В челната петица са включени също Сирия, Ирак, Южен Судан и Йемен. Съставът на тази петица не се е променил от пет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари