Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избори в 77 държави през 2024 г.: Ще ги спечели ли изкуственият интелект?

06 февруари 2024, 21:00 часа • 3602 прочитания

Това, от което светът се страхува през 2024 г., е изключително фалшива информация, подправена с помощта на изкуствен интелект, пише ливанското издание Asas Media. Този въпрос е в дневния ред на форума в Давос, който се провежда в Швейцария под мотото „възстановяване на доверието“. В допълнение към обсъждането на глобалните конфликти, форумът ще се фокусира върху изкуствения интелект, който организаторите описват като „сила за икономиката и обществото“.

Тази година се счита за година на избори par excellence, тъй като националните избори ще се проведат в 77 държави или една трета от страните по света: Обединеното кралство, Мексико, Венецуела, Алжир, Индия, Сенегал, Южна Африка, Русия и Съединените щати... Изборите ще засегнат около 4,1 милиарда души, или повече от половината население на света, тъй като 51% от населението на света живее в страни, които ще проведат избори тази година.

38 държави ще избират своите президенти през 2024 г., а 39 държави ще гласуват на парламентарни законодателни избори. Това са безпрецедентни цифри, дори ако резултатите от изборите в някои страни бъдат предопределени поради липсата на прозрачност на изборите като цяло. Още: Анализ на изборите в САЩ: Мошеник или клоун? Гласът ти е важен!

Тези избори ще се проведат в бурен геополитически и икономически контекст, характеризиращ се с войната между Русия и Украйна, както и войната между Израел и Хамас с регионални последици и забавяне на глобалния икономически растеж. В допълнение към всичко това, наблюдателите считат, че най-значимата заплаха е дезинформацията и манипулацията, свързани с бума на изкуствения интелект.

Обама и Тръмп...

През 2008 г. Барак Обама стана първият президент, който беше свързан с откриването на Facebook в предизборната си кампания. Влиянието на дигиталните технологии върху изборите и тяхното манипулиране днес не е нещо ново. През 2016 г. първият очевиден пробив беше това, което стана известно като „скандала с Cambridge Analytica": Промиване на мозъци: Тъмната история на победата на Тръмп и Brexit (I част)

В предишните години кандидатите и техните партии също допринесоха за промяната на политическия пейзаж. През 2017 г. най-забележителният от тях беше бившият президент и кандидат Доналд Тръмп, първият влиятелен президент на САЩ в Twitter, който беше обвинен в манипулиране на съдържание, генерирано от изкуствен интелект. Националният комитет на Републиканската партия призна използването на инструменти за изкуствен интелект за създаване на реклами. Още: Обаждане-фалшификат от Байдън демотивира гласуването на първичните избори в САЩ

2020 г. беше доминирана от опасения относно въздействието на цифровите технологии върху демокрацията. Това е, което поставя изкуствения интелект в светлината на прожекторите по време на президентските и законодателните избори в САЩ през 2024 г. поради страховете от неговото влияние върху избирателите.

Изборите в САЩ бяха и остават арена за стратегически иновации и идеологическа конфронтация.

Напредъкът в цифровите технологии през последните години със сигурност ще играе ключова роля в тези многобройни кампании, особено когато пресечната точка на технологиите и политиката става все по-видна, повдигайки критични въпроси относно честността на изборите и потенциала за оспорване.

Deepfakes... и чуждестранна намеса

По целия свят опасенията относно влиянието на технологиите върху изборния процес нарастват. Това се отнася, на първо място, до възможността за чуждестранна намеса в изборните процеси, придружена от разпространение на дезинформация чрез социални медийни платформи. Поради това много държави са изправени пред безпрецедентни предизвикателства при поддържането на целостта на своите системи, които се считат за демократични. Дигиталните технологии и платформи, които улесняват разпространението на информация, улесняват манипулирането на поведението на хората, създавайки дилема поради страха, че избирателите няма да могат да вземат правилното решение. Още: Новини за изкуствения интелект: Нов софтуер пречи да се "крадат" изображения

Инструментите за изкуствен интелект, които преди бяха достъпни само за изследователи, инженери или разработчици, сега са лесно достъпни за широката публика, често безплатно. Популяризирането на генеративни AI инструменти като ChatGPT или Midjourney улесни създаването и разпространението на изключително реалистично съдържание, фалшиви гласове, снимки и видеоклипове, наречени „Deepfakes“, създадени за няколко секунди.

През 2023 г. някои видеоклипове бяха фалшифицирани и станаха вирусни. Можем да видим папата да се разхожда по улиците с яке на Gucci, Еманюел Макрон, който уж изпълнява католическа служба на демонстрация срещу пенсионната реформа във Франция, или Доналд Тръмп с белезници. Още: "Ролинг Стоун": Диктаторът Тръмп ще разположи 300 000 войници по границата

Сега в социалните медии се разпространяват видеоклипове, един от които показва Тръмп като клоун, след като Байдън го нарече така в една от речите си. От друга страна, циркулира видео, на което се вижда как Байдън изглежда изгубен и не може да намери пътя си към дома, след като е отишъл до близкия хранителен магазин, за да си купи хляб.

Страховете от изборите не идват само отвътре; външните заплахи нарастват експоненциално. На теория хакери и кибер армии, свързани с национални или чуждестранни организации и партии, или дори определени държави, биха могли да използват изкуствен интелект, за да се представят за американски политици или други субекти. Това създава объркване сред избирателите и подкопава доверието в изборния процес, пише Asas Media.

Цифровата заплаха, причинена от разпространението на целенасочена дезинформация, позволява на усъвършенстваните алгоритми да насочват прецизно избирателите, като по този начин увеличават въздействието на дезинформацията и манипулират общественото мнение. Според последните статистически данни от Съединените щати изглежда, че повече от 50% от американците вярват, че измамите, извършени от изкуствен интелект, ще имат последствия за президентските избори през 2024 г. Още: Изкуственият интелект застрашава финансовата система на САЩ

Изкуствен интелект в предизборните кампании

Изглежда, че е необходима работа по създаването на подходящо законодателство за противодействие на тези механизми и заплахи, според всички участници, от разработчиците на технологии до политиците. Властите бързат да въведат предпазни мерки, а американски щати като Минесота приемат закони за наказателно преследване на онези, които извършват измама, насочена към дискредитиране на кандидати.

Въпреки тези предложения обаче задачата остава предизвикателна поради бързото развитие на цифровите технологии, които надхвърлят способността на регулаторната рамка да се адаптира към тях. Някои членове на Конгреса на САЩ вече изразиха загриженост относно потенциала на изкуствения интелект да подбужда към насилие и да задълбочава разделенията сред американските избиратели. Ето защо някои смятат за необходимо съчетаването на бдителността и образованието с приетото законодателство.

С въвеждането на ChatGPT преди година, единственото сигурно нещо за бъдещето е растежът на софтуера с изкуствен интелект. Ще спечели ли изкуственият интелект избори, особено след като американските избори често са лаборатории за нови технологии?

2024 г. вече е година на избори в рамките на AI, с дуел между ChatGPT и неговите конкуренти, които се организират и опитват да доминират части от дигиталното поле. Още: Зеленски: Готов съм да проведем президентски избори, но повечето украинци не искат

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес