Изтеглянето на САЩ от Афганистан – шанс за засилване влиянието на Русия

1902
Изтеглянето на САЩ от Афганистан – шанс за засилване влиянието на Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Извеждането на американските войски от Афганистан предоставя възможност регионалните играчи да укрепят своите позиции в разрушената от войната държава. Русия също има своите интереси там, пише в свой анализ „Дойче веле”.

САЩ и техните съюзници в НАТО се подготвят да напуснат Афганистан 20 години след началото на военната операция там. Отсега нататък перспективите за установяване на мир в Афганистан зависят от споразумението, подписано миналата година между Съединените щати и движение „Талибан”.

Ако преките мирни преговори между „Талибан” и правителството на Афганистан, за които се говори в споразумението, не доведат до подписване на общонационално примирие и до сформиране на бъдещо правителство на страната с участието на талибани в него, след извеждането на чуждите войски от страната може да последва вълна от насилие и Афганистан да се окаже на ръба на гражданска война.

Рискът от мащабен конфликт в Афганистан привлича вниманието на регионалните играчи, които се стремят да засилят своето влияние, смятат политолози.

Американската дипломация, както и по-рано, ще продължи да играе важна роля в този регион, а Русия ще бъде загрижена заради нестабилността и вакуума във властта в Афганистан.

Стабилност в Афганистан е в интерес на Русия

Москва е обезпокоена от вероятността от разпространение на ислямски тероризъм от Афганистан в граничещите с нея държави от Централна Азия, смята Кетрин Стоунър – заместник-директор на института за международни изследвания в университета Станфорд.

„Русия ще се стреми към стабилност в Афганистан. И ако за тази цел е необходимо сътрудничество с Пакистан и Индия, тя ще го направи”, твърди Стоунър. Според американския политолог, Москва не се вълнува особено от управлението на Афганистан, стига то да не засяга нейните интереси.

През 2001 г., когато САЩ започнаха военната операция в Афганистан, Русия беше принудена да наблюдава струпването на американски войски в близост до своята южна граница. Много експерти са на мнение, че Русия е „въздъхнала с облекчение” след решението на президента на САЩ да изтегли военния контингент от Афганистан.

Американската дипломатическа мисия в Кабул може да бъде придружена от „ограничен военен контингент”. Освен това ще бъде запазена основата за предислоциране на някои многонационални сили в случай, че Афганистан отново се потопи в хаоса на войната, смята Стоунър.

Русия ще следи да се спазва балансът на влияние в региона

Въпреки че и САЩ, и Русия имат интерес да не избухва гражданска война в Афганистан, Москва едва ли ще подкрепи открито каквото и да е бъдещо присъствие на НАТО там.

Джони Уолш – старши експерт по Афганистан в Американския институт за мир, заяви, че Москва би искала „да задържи на повърхността афганистанската държава” и да предотврати нестабилност, която би довела до миграционна криза.

За целта на Русия ще ѝ се наложи не само да прибегне до сътрудничество с регионалните играчи, но и да следи внимателно баланса на влиянието, като не допуска засилване ролята на САЩ.

Експертите смятат, че тази тактика може да доведе до това, че след напускането на САЩ, Русия ще се опита да засили своето влияние в региона.

Шефът на Пентагона се обяви против изтеглянето на военния контингент от Афганистан

Американският министър на отбраната Лойд Остин се противопостави на изтеглянето на американските войски от Афганистан, което президента...

Конфликтът в Афганистан по същество е вътрешен, така че начин за излизане от него трябва да търсят самите афганистанци. Но влиянието на регионалните големи държави е много силно, подчертава Уолш.

Влиянието на талибаните

Според Кетрин Стоунър, САЩ не са „във възторг” от връзките на Русия с талибаните, въпреки че Вашингтон призовава Москва да използва влиянието си, за да подтикне ислямистката групировка към политическо урегулиране. Русия проявява особен интерес към спазването на човешките права, а това, според Стоунър, я прави привлекателен партньор за талибаните.

„Русия е внимателна. Тя на започна да въвежда войски в Афганистан, когато преди 20 години американските войски влязоха в страната. Отчасти това беше свързано с вътрешнополитическата ситуация в Русия, но и с миналия ѝ опит в Афганистан”, допълва тя.

Съветският съюз нахлу в Афганистан в края на 1979 г. и в продължение на десет години води война срещу въоръжената ислямистка групировка муджахидини, подкрепяни от САЩ и Пакистан. След изтеглянето на съветските войски афганистанското правителство успя да остане на власт още две години. След това в страната избухна гражданска война, в която участваха регионални играчи: Пакистан, Русия, Иран и Индия, разказва Фаиз Мумамад Заланд от университета в Кабул.

Талибаните в Афганистан: Време е за джихад, Америка загуби войната

Хаджи Хекмат, лидер на талибаните в сянка в афганистанската провинция Балх е ветеран от групировката, който за първи път се присъединяв...

Кетрин Стоунър е на мнение, че сега Москва ще се придържа към „деловия подход” и ще направи всичко възможно талибаните да не се превърнат в заплаха за Русия.

Русия и САЩ имат общи интереси в Афганистан

Въпреки политическите разногласия, Вашингтон и Москва имат някои общи интереси в Афганистан.

И двете страни искат да сложат край на наркотрафика от Афтанистан към Централна Азия и Източна Европа.

Политологът Джони Уолш е убеден, че САЩ и Русия са заинтересовани в Афганистан да бъдат установени мир и стабилност и са готови да предприемат съвместни усилия, за да постигнат това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари