Жените-лидери се справят по-добре с корона кризата

4163
Жените-лидери се справят по-добре с корона кризата
Снимка: Getty Images/Guliver

Ангела Меркел в Германия, Джасинда Ардърн в Нова Зеландия, Санна Марин във Финландия... В периода на пандемия в техните страни се наблюдават изключително ниски показатели на смъртността, а така също и рано предприети мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Дали това означава,че жените - лидери се справят по-добре с корона кризата, пита френското издание Le Figaro. 

Фактите сочат, че ако САЩ под ръководството на Доналд Тръмп имат над 30 хил. жертви, то Нова Зеландия с министър-председател Джасинда скърби за... 9. За да се спре епидемията Ардърн въведе пълна карантина и затваряне на границите, макар в този момент в страната да имаше 6 регистрирани случая. На 17 март жената политик обяви влизането в сила на широко мащабен икономически план за предотвратяване на задаващата се криза. В програмата се предвиждат гаранции за заплатите, данъците, а така също и план за спасяване на авиокомпаниите.

Полицията в Гърция ще патрулира по магистралите за спазването на карантината с дронове по Великден

Гръцката полиция ще проверява пътуващите по магистралите и ще използва дронове и хеликоптери, основно в региона на Атина и други големи...

 В Германия Ангела Меркел много бързо разпозна кризата и предупреди от самото начало, че вирусът може да инфектира 70% от гражданите на страната. Меркел успя да ограничи въздействието на пандемията благодарение на големият брой реанимационни легла и масовото тестиране на населението.

Списание Forbes оценява високо ефективността и бързината на Цай Инуън президент на Тайван, CNN ѝ приписва "един от най-добрите отговори" на кризата. Тя реализира 214 мерки за борба с епидемията, които стартираха още през януари.

Министър-председателката на Исландия Катрин Якобсдоуттир даде възможност на всичките граждани на страната да преминат безплатно тестване.  Отделните жени политици предприеха по-оригинални мерки. 34- годишната Санна Марин, един от най-младите лидери в света и министър-председател на Финландия призова инфлуенсърите да разпространят информация за пандемията. Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг организира пресконференция за деца. 

Образцовото антикризисно управление от страна на някои политически лидери - жени е достойно да влезе в историята, смята Le Figaro.

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу домашното насилие

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до правосъдното министерство във връзка с проекта за изменение и допълнение на Закона за з...

От своя страна  The Guardian внася нюанс в ситуацията и отбелязва: "Да си жена не означава автоматично да си човек, който се справя по-добре с пандемията. Това не винаги те прави по-добър лидер, подобно предположение засилва сексистката и безполезна идея за това, че жените по рождение са по-състрадателни и по-склонни към сътрудничество."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари