Тайван показа на света как трябва да се противодейства на COVID-19

19305
Тайван показа на света как трябва да се противодейства на COVID-19
Снимка: iStock

Тайван се намира на 130 километра от брега на континентален Китай и се очаква да има втория най-голям брой случаи на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) поради близостта си и броя на полетите с Китай. Страната има 23 милиона жители, от които 850 000 пребивават, а 404 000 работят в Китай.

През 2019 г. 2,71 милиона посетители от континенталната част пътуват до Тайван. Заради това Тайван е в постоянна готовност да предприеме действия при епидемии, възникващи от Китай от времето на епидемия от остър респираторен синдром (SARS) през 2003 г. Като се има предвид непрекъснатото разпространение на COVID-19 по целия свят, разбирането на елементите за действие, които бяха бързо реализирани в Тайван, и оценката на ефективността на тези действия за предотвратяване на мащабна епидемия може да бъде поучителна за други страни.

COVID-19 се случи точно преди лунната Нова година, през което време се очакваше милиони китайци и тайванци да пътуват за празниците. Тайван бързо мобилизира и въведе специфични подходи за идентифициране, ограничаване и разпределяне на ресурсите, за да защити общественото здраве.

Официално: България е в извънредно положение заради коронавируса

Депутатите приеха предложеното от кабинета извънредно положение, което ще продължи до 13 април. Пълно беше единодушието между народните...

Ето защо има толкова смъртни случаи от коронавирус в Италия

Тайван използва националната си база данни за здравно осигуряване и я интегрира със своята имиграционна и митническа база данни, за да започне създаването на големи данни за анализи; тя генерира сигнали в реално време по време на клинично посещение въз основа на историята на пътуването и клиничните симптоми, за да подпомогне идентифицирането на случаите. Освен това използва нова технология, включително сканиране с QR код и онлайн отчитане на историята на пътуванията и здравословните симптоми, за да класифицира инфекциозните рискове на пътниците въз основа на произхода на полета и историята на пътуванията през последните 14 дни.

Лицата с нисък риск (без пътуване до зоните за предупреждение на ниво 3) са изпратени здравна граница за декларация за здраве чрез SMS до своите телефони за по-бързо освобождаване от имиграция - тези с по-висок риск (скорошно пътуване до тревожни райони на ниво 3) бяха поставени под карантина вкъщи и проследявани през мобилния си телефон, за да гарантират, че остават у дома по време на инкубационния период.

Нещо повече, Тайван подобри констатацията на случаи на COVID-19 чрез активно търсене на пациенти с тежки респираторни симптоми, които са тествани отрицателно за грип и са ги проверили отново за COVID-19.

Признаване на кризата

През 2004 г., година след избухването на SARS, тайванското правителство създава Национален здравен команден център (NHCC). NHCC е част от центъра за управление на бедствия, който се фокусира върху реакцията на големи огнища и действа като оперативен команден пункт за директна комуникация между централните, регионалните и местните власти. 

Мутафчийски: Имаме три гнезда на коронавирус, като те са независими едно от друго

До този момент 23 случая на коронавирус са установени към у нас,  като само за вчера са 16, имаме и един смъртен случай. Това зая...

Коронавирусът: Глобалната карантина може да спаси милиони?

На 31 декември 2019 г., когато Световната здравна организация беше уведомена за пневмония с неизвестна причина в Ухан, Китай, тайванските служители започнаха да се качват на самолети и да оценяват пътниците при директни полети от Ухан за симптоми на треска и пневмония, преди пътниците да могат да депланират. Още на 5 януари 2020 г. това действие беше разширено, за да обхване всички лица, пътували до Ухан през последните 14 дни и имащи температура или симптоми на инфекция на горните дихателни пътища на мястото на влизане. Подозрените случаи са проверени за 26 вируси, включително SARS и MERS. Пътниците, проявяващи симптоми на треска и кашлица са поставени под карантина у дома и е преценено дали е необходима медицинска помощ в болница.

Управление на кризата

CECC (Конгресно-изпълнителна комисия за Китай) бързо изготвя и внася списък от най-малко 124 точки за действие, включително граничен контрол от въздуха и морето, идентификация на случаите (използвайки нови данни и технология), карантина на подозрителни случаи, проактивно намиране на случаи, разпределяне на ресурси (оценка и управление на капацитета), успокояване и образование на обществеността при борба с дезинформация, договаряне с други страни и региони, формулиране на политики към училищата и грижите за децата и облекчение за бизнеса.

Граничен контрол, идентификация на случаите и задържане

Цяла Италия е под карантина заради коронавируса (ВИДЕО)

Цяла Италия ще бъде поставена под карантина, тъй като смъртните случаи от коронавируса в страната продължават да се увеличават. Това об...

На 27 януари Националната здравноосигурителна администрация и Националната агенция по имиграцията интегрират пътуванията на пациентите през последните 14 дни с техните данни за идентификация на НЗИ от НЗОК - това е постигнато за 1 ден. Системата за регистрация на домакинствата на гражданите на Тайван и входната карта на чужденците позволяват на правителството да проследи хората с висок риск поради скорошна история на пътуванията в засегнатите райони. Определените като високорискови бяха наблюдавани по електронен път чрез мобилните си телефони.

На 14 февруари стартира карантинната система за влизане, така че пътуващите могат да попълнят формуляра за здравна декларация чрез сканиране на QR код, който води до онлайн формуляр, преди отпътуване от или след пристигане на летище в Тайван. След това е изпратен мобилен пропуск за здравна декларация чрез SMS на телефони чрез местен телекомуникационен оператор, което позволява по-бързото имиграционно освобождаване за тези с минимален риск. Тази система е създадена в рамките на 72-часов период. На 18 февруари правителството обявява, че всички болници, клиники и аптеки в Тайван ще имат достъп до историята на пътуванията на пациентите.

Разпределение на ресурсите: логистика и операции

CECC взима активна роля в разпределението на ресурсите, включително определяне на цената на маските и използване на държавни средства и военни служители за увеличаване на производството на маски. На 20 януари тайванската CDC обявява, че правителството има под свой контрол запас от 44 милиона хирургически маски, 1,9 милиона маски N95 и 1100 стаи за изолация с отрицателно налягане.

Комуникации и политика

Заразиха българска студентка с подобие на коронавирус, за да си плати сметките

Световната епидемия от коронавирус нанесе тежък удар върху глобалната икономика. Но тя създаде и неочаквани възможности – във Вел...

Успокойте и образовайте обществеността, докато се борите с дезинформацията

В допълнение към ежедневните брифинги за пресата от министъра на здравеопазването и благосъстоянието на ЦИКК, вицепрезидентът на Тайван, изтъкнат епидемиолог, дава редовни съобщения за обществени услуги, излъчвани от кабинета на президента и предоставени чрез интернет. Тези съобщения включват кога и къде да носят маска, значението на миенето на ръцете и опасността от прикриване на маски, за да не се допуснат до здравни работници.

Оптимистично за коронавируса

Резултатите на Тайван засега 

Коронавирус COVID-19 - всичко, което трябва да знаем

COVID-19 е силно инфекциозно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус. Болестта е открита в Китай през декември 2019 г. и ...

Междинни резултати до 24 февруари

Въз основа на анкета от 1079 случайно подбрани хора, проведена от Тайванската фондация за обществено мнение на 17 и 18 февруари, министърът на здравеопазването и благосъстоянието получава одобрение от над 80% за справяне с кризата, а президентът и премиерът получават обща степен на одобрение от близо 70%. Към 24 февруари в Тайван има 30 случая на COVID-19. Тези случаи представляват десетия най-голям брой случаи сред засегнатите досега държави, но далеч по-малко от първоначалните модели, предвиждащи, че Тайван ще има втория най-висок риск от внос.

Заключения

Правителството на Тайван прилага опита си за SARS от 2003 г. и създава механизъм за реагиране на общественото здраве, за да позволи бързи действия за следващата криза. Добре обучените и опитни екипи от служители бързо разпознaват кризата и активират структурите за управление на извънредни ситуации за справяне с възникващите огнища.

В условията на криза правителствата често вземат трудни решения при несигурност и времеви ограничения. Тези решения трябва да бъдат както културно подходящи, така и чувствителни към населението. Чрез ранното признаване на кризата, ежедневните брифинги пред обществото и прости здравни съобщения, правителството успява да успокои обществеността, като предоставя навременна, точна и прозрачна информация относно развиващата се епидемия. Тайван е пример за това как едно общество може бързо да реагира на криза и да защити интересите на своите граждани.

източник: jamanetwork.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com