Как Естония създава „тотална отбрана“, опасявайки се от нападение от Русия

6912
Как Естония създава „тотална отбрана“, опасявайки се от нападение от Русия
Снимка: Getty Images

След като Русия нахлу в Украйна, с изненада установихме, че украинците по всякакъв начин са готови да защитават страната си - някои като служат в армията, други като поддържат гражданското общество. Волята за защита е това, което позволява на държавите да оцелеят във война. Но дори когато много хора подкрепят идеята, че страната им трябва да бъде защитавана, правителствата трябва да насочат тази готовност към практически задачи и след това да покажат на агресора, че страната е способна да удържи линията.

Финландците са известни с готовността си да защитават страната си. В последното годишно проучване на финландското министерство на отбраната 82% от тях са показали готовност да поемат задачи, военни или граждански, в подкрепа на отбраната на страната в случай на нашествие.

Но Финландия се подготвя още от времето, когато бе нападната през Втората световна война. След като украинците демонстрират, както финландците по време на Зимната война от 1939-40 г., важността на волята за отбрана, която обхваща всяка част от обществото, Естония също се опитва да създаде такава. Нейният министър-председател Кая Калас, която получи вот на доверие на парламентарните избори на 5 март, зададе тона, като се противопостави на Москва.

"В миналото изграждането на готовност за отбрана беше предимно страничен продукт на общата работа с обществеността, но новият ни постоянен секретар иска да направи подхода ни по-структуриран и координиран, с акцент върху измерването на въздействието. Например, искаме нашите резервисти да бъдат силно мотивирани и готови да защитават Естония, а обществото ни да подкрепя нашите военнослужещи и въоръжената съпротива срещу агресора", заяви Хелмут Мартин Райзнер, директор на отдела за отбранителна решимост в Министерството на отбраната на Естония, пред "Foreign Policy".

ОЩЕ: Премиерът на Естония прави свещи за украинските войници (СНИМКИ)

Райзнер отговаря за осъществяването на тази цел. Чрез длъжността си, която беше създадена по-рано тази година, той трябва не само да създаде тази решимост, но и да координира гражданското участие. Националната воля за защита, която се свежда само до индивидуални усилия на добри самаряни, няма да възпре агресора. Страна, пълна с обучени цивилни, готови да защитават родината си по различен начин и чиито усилия са координирани от правителството, ще даде сигнал на агресора, че нападението може би не си струва усилията. Точно това Финландия така успешно показа на Русия.

Естония също така ежегодно провежда проучвания сред населението си по въпроси, свързани с националната сигурност. В последното проучване, проведено малко след нахлуването на Русия в Украйна, 81% от населението смятат, че въоръжената съпротива в случай на нападение срещу страната им е определено или донякъде необходима, което е с 9% повече, отколкото през 2021 г. Две трети заявяват, че са много или донякъде готови да участват в отбранителни дейности в съответствие със своите възможности, което е с 10% повече, отколкото през 2021 г.

От друга страна, 31% са заявили, че ще се опитат да напуснат страната, ако тя бъде нападната, в сравнение с 55%, които биха останали - нещо, което е особено тревожно. (Сред хората, които не са граждани на Естония, процентът на желаещите да напуснат е особено висок: 40%). Само една трета от тях са заявили, че биха знаели какво да правят в случай на нападение.

Следователно задачата на Райзнер е да улесни жителите на Естония не само да вярват в отбраната, но и с желание да допринасят за нея. Един от въпросите, които озадачават Министерството на отбраната, е защо естонските резервисти, т.е. всички, които са завършили военна служба, подкрепят военната отбрана, но не желаят с готовност да участват в учения.

ОЩЕ: Естония стартира военни учения

"Основната бариера е свързана с нивото на доходите на човека; втората е здравословното състояние; а третата е липсата на подкрепа от членовете на семейството", казва Райзнер.

Макар че министерството не може да направи много по отношение на нивото на подкрепа от страна на съпрузите или здравето на резервиста, то може да се опита да подобри винаги трудното споразумение между цивилните работодатели на резервистите и военните.

Партията на Калас печели парламентарните избори в Естония

Либералната Партия на реформите на премиера Кая Калас остава първа сила след парламентарните избори в Естония, които бяха произведени в...

"Говорим с различни работодатели, за да разберем как да мотивираме частните предприятия да бъдат по-подкрепящи, като това може да са данъчни облекчения, ако продължават да плащат пълната заплата на резервистите на учения, отличие като звездата "Мишлен" или някакъв друг вид стимул" заяви Райзнер.

Естония си задава същия въпрос, който си задават много държави: как обикновените цивилни граждани могат да изпълняват задачи в подкрепа на военните? Импровизацията след настъпване на бедствие е вариант, а нахлуването в Украйна демонстрира, че гражданите могат бързо да сформират ad hoc групи. Но тъй като другите държави имат предимството на времето, би било добре да набележат такива задачи и да обучат хората за тях, преди да настъпи бедствието.

Този месец екипът на Райзнер ще проведе анкета сред естонците, за да установи какви видове роли - от фронтови до поддържащи - биха били готови да изпълняват.

По време на Студената война Швеция стана майстор на отбранителното планиране и обучение на такова ниво. Всички нива на управление водеха регистър на длъжностите, които ще трябва да бъдат заети в случай на война. Ако по време на война трябваше да се запази ключова гражданска позиция - инженер в електроцентрала, лекар или учител, тези хора нямаше да бъдат призовани на военна служба.

ОЩЕ: Русия прекратява дипломатическите отношения с Естония, експулсира посланика й

Парламентарните избори в Естония са напът да поставят нов рекорд при електронното гласуване

Днешните парламентарни избори в Естония може да поставят нов рекорд в електронното гласуване, тъй като близо една трета от имащите прав...

Хората с определени умения, приложими по време на война, като войниците, но също и цивилните лица, като например журналистите, които могат да подпомогнат комуникациите на правителството по време на война, имаха военни назначения: задължения, които трябваше да поемат, ако избухне война.

Когато Русия нахлу в Украйна, цивилните импровизираха, като сформираха групи, подпомагащи военните усилия и ежедневното функциониране на обществото. А Русия планира инвазията толкова зле, че мобилизацията на няколкостотин хиляди мъже остави руските предприятия с недостиг на работна ръка.

Военната схема на Швеция от епохата на Студената война си остава най-добрата, но през последните три десетилетия много икономики се промениха радикално. Софтуерните инженери и инфлуенсърите в социалните мрежи днес също биха могли да играят важна роля в отбраната на дадена страна.

Хората с гражданска експертиза, която е по-малко полезна във войните, също биха могли да усвоят второ умение и е напълно възможно да го правят с удоволствие. Дори в днешно време шведите могат да се присъединят към вторични отбранителни организации, за да тренират умения, вариращи от радиокомуникации до обучение на кучета.

С влошаването на отношенията с Русия Естония ще трябва да изгради волята на населението си за отбрана в рекордно кратък срок. Фактът, че общественото мнение е разделено, за разлика от Финландия, допълнително усложнява задачата.

И Естония експулсира руския посланик, след като Москва изгони нейния

Естония експулсира руския посланик Владимир Липаев от страната, съобщи естонското външно министерство. Липаев трябва да напусне Естония...

Първо, в страната има многобройно руско население още от съветско време, около една четвърт от общото население. Освен това в днешно време в страната живеят и много емигранти, а съвсем наскоро тя прие десетки хиляди украински бежанци. Докато етническите руснаци симпатизираха на Русия и руския президент Владимир Путин, продължаващата война доведе до спад в тази лоялност. Този спад обаче не означава непременно подкрепа за усилията в областта на отбраната.

Етническите руснаци, украинските бежанци и емигрантите вероятно имат различни възгледи за Естония, отколкото етническите естонци. Това не означава, че те не могат да участват в усилията за колективна отбрана, но стимулирането на сътрудничеството може да се окаже по-голямо предизвикателство.

Естония илюстрира мултиетническия състав на много западни общества днес. За да развият успешно национална воля за отбрана, тези държави трябва да могат да мобилизират потенциала на различните си групи. Това прави усилията на дадена страна да създаде решимост за отбрана въпрос от интерес не само за самата страна, но и за други западни държави. В Украйна на 24 февруари 2022 г. плътта се оказа толкова силна, колкото и духът. Сега Естония трябва да постигне същата цел - преди нападението.

----

Анализ на Елизабет Брау за "Форин полиси". Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари