Как животът ни ще се върне в нормално русло?

7108
Как животът ни ще се върне в нормално русло?
Снимка: Getty Images/Guliver

Различните страни започват постепенно да свалят ограниченията заради коронавируса: забрана за излизане от дома, самоизолация, временно прекратяване дейността на училищата и магазините. Извънредната ситуация в Япония трябва да бъде отменена на 6 май. Снемането на ограниченията обаче таи голям риск от повторно активизиране на заразата. И кога все пак нашият живот ще се върне в обичайното русло, задава реторичен въпрос японската журналистка Кейсуке Катори в един от най-големите японски вестници - "Асахи Шимбун".

Различните университети и изследователски центрове оповестяват свои схеми за сваляне на ограниченията. Може би най-голям интерес представлява отчетът „Пътна карта към отварянето”, представена от Института на американските предприемачи, който обяви необходимите мерки за предприемане от САЩ.

Президентът на Бразилия: Коронавирус? Такъв е животът - нищо не мога да направя

бразилският президент Жаир Болсонару заяви, че съжалява за рекордния брой смъртни случаи от коронавирус, регистрирани в страната на ден...

Планът съдържа четири етапа: 1. Забавяне разпространението на епидемията с цел нейният пик да не превишава възможностите на системата за неотложна медицинска помощ; 2. Възобновяване на икономическата дейност във всички региони; 3. Осигуряване на имунна защита и отмяна на ограниченията; 4. Подготовка за други неизвестни пандемии.

Повечето страни, включително Япония, се намират на първия етап - провеждане на политика за социално дистанциране за намаляване на контактите на хората; ограничаване на излизането от дома; отмяна на масовите мероприятия; затваряне на училищата и магазините.

Отмяната на ограниченията с цел извършване на икономическа дейност обаче е свързана с рискове. "Ограничаването на излизанията" е стратегическо отстъпление, а не борба с вируса. За възобновяване на икономическата дейност на улицата, вирусът трябва да се затвори в кутийка", отбелязва бившият ръководител на Центъра по контрола и профилактиката на заболяванията в САЩ Томас Фрийден.

Според него, за това е важно следното: установяване на система за откриване на нови болни; осигуряване на кадри за проследяване на контактите; създаване на система за спазване на карантина от контактите лица в продължение на 14 дни.

"Ако не бъде спазена дори една от тези точки, ще стане поредното изтичане на вируса и неговото взривно разпространение. При появяване на тенденция към увеличаване на болните е необходимо веднага да се "затвори капака" и да се възстанови самоизолацията", категоричен е д-р Фрийден.

Учени промениха датата за края на епидемията в Русия

Учени от Сингапур коригираха прогнозата за края на епидемията от коронавирус в Русия , отлагайки я за четири дни - на 8 август. Това с...

"Благодарение на самоизолацията се удаде да се забави разпространението на вируса. Още хора обаче не са се заразили и те нямат имунитет", отбелязва за американския политически сайт Politico Лучиана Борио, отговаряща в Съвета за национална сигурност на САЩ за мерките против биотероризма. Според нея, е необходима постоянна готовност да се посрещне вируса, дори когато се удава да се сдържи броят на болните.

На третия етап, означаващ пълно приключване на епидемията, мнозинството от хората са се заразили по естествен път и са преболедували от COVID-19, като вече са придобили имунитет или ще бъде разработена ваксина, която ще получи широко разпространение. По този начин ще бъде постигнат колективен имунитет.

Научният съветник на британското правителство Патрик Валанс твърди, че за функциониране на колективен имунитет трябва индивидуално да го притежава поне 60% от населението, но по информация на СЗО към 1.5.2020 г. антитела има само у 2-3% от населението на Земята. Според екип на Харвардския университет при спазване на режима на самоизолация колективен имунитет ще бъде постигнат към 2022 г. Срокът може да бъде съкратен, ако бъде създадена ваксина.

Германия обяви, че още този месец ще облекчи режима на самоизолация. Ангела Меркел заяви, че до появяването на ваксината ще трябва да живеем заедно с вируса. Що се отнася до ваксината, в този момент се изследват 80 образци, но за появяването на реална ваксина ще са нужни 12 – 18 месеца. Дали ще стане? Употребата на ваксината против свинския грип започна след 4 години работа.

Дори да се облекчи режимът на самоизолация и да се възстанови икономическата дейност, не е известно дали ще се върне предишният живот в предишното русло, както беше преди пандемията. Дори в страни, които започнаха частично да свалят ограниченията, хората трябва по-често да си мият ръцете, да носят маски и да си мерят температурата на работното си място. На възрастните хора все още им е забранено да излизат на улицата.

Германската промишленост с ултиматум към Меркел

Тъй като германската промишленост плаща милиарди загуби в кризата в Корона, президентът на индустриалната асоциация BDI Дитер Кемпф при...

Дори режимът на самоизолация да бъде отменен, да се възобнови икономическата дейност и да се отворят училищата, нашите дни ще се различават от време преди кризата, обобщава Кейсуке Катори.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари