Как се роди руската лъжа за "украинските нацисти"?

9897
Как се роди руската лъжа за "украинските нацисти"?
Снимка: Getty images

Русия не спира да повтаря, че войната срещу Украйна била акт на самозащита срещу украинските "нацисти" и "фашистите" от Запада. Тази пропаганда има дълга традиция, пише Deutsche Welle. Ето откъде започва всичко:

От Кремъл продължават да твърдят, че руската нападателна война срещу Украйна е акт на самозащита, а правителството в Киев е нацистки режим. Руската пропаганда не се уморява да повтаря, че "украинските фашисти" са заплаха за хората от руски произход, припомня кореспондентът на АРД в Москва Щефан Лак. Той цитира и думите на руския президент Владимир Путин, казани наскоро по повод свалянето на украинския президент Виктор Янукович от власт през 2014 година: "Войната започна тогава. Тя продължи осем години с целта да бъдат унищожени хората, които са свързани с руската култура и с руския език". Според Путин именно "украинските националисти" са започнали тогава война срещу Русия.

Експерт: Руската дезинформация премина към отхвърляне на отговорността

Почти година след като Русия започна пълномащабната си атака срещу Украйна, подкрепяните от Кремъл разкази стратегически са се насочили...

Всеки враг се обявява за нацист

Евромайданът* в Киев, който доведе до събарянето на проруското правителство на Янукович, е изиграл решаваща роля за наратива на Кремъл, съгласно който в Киев управлява нацистки режим, казва пред АРД проф. Елисавета Гауфман, експертка по Русия.

Тя посочва, че за целите си руската пропаганда е използвала това, че в проевропейското протестно движение наред с множеството демократични сили са участвали и националисти. "По руската телевизия тогава се казваше, че в Евромайдана участва само десният сектор", казва тя. Оттам нататък естествено става по-лесно цялото движение да бъде определено като нацистко или фашистко, обяснява Гауфман.

Кремъл не за първи път твърди, че трябва да се защитава от нацистите: този аргумент бе използван и при анексията на Крим, както и за разпалването на вълнения в Източна Украйна. Но тази пропаганда има и още по-дълбоки корени, посочва пред АРД историчката Вероника Вайнланд: "Трябва да се знае, че още по времето на Сталин всеки, обявен за враг, бе принципно определян като нацист или фашист".

Русия: ЕС е "Четвъртият райх"

Речта на Путин: Нищо ново на Източния фронт и все същата пропаганда (ВИДЕО)

"Лъжливият Запад", "НАТО са виновни", "Ние само се защитавахме". Сумирано това бяха основните акценти от дългоочакваната реч на 21 февр...

Руската пропаганда се възползва и от разпространения най-вече в Западна Украйна култ към украинския националистически лидер Степан Бандера. Междувременно обаче за нацисти биват обявявани и тези, които подкрепят Украйна. Още по време на Евромайдана ЕС бе наричан по руската телевизия "Четвърти райх", казва пред АРД Гауфман. "Сега стана по-популярно да се казва, че през 1941 година не само нацистите, а цяла Европа е била срещу Русия."

Руският външен министър Сергей Лавров наскоро стигна и още по-далече, обвинявайки председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в расизъм. "Урсула фон дер Лайен обяви, че краят на войната трябва да бъде поражение за Русия и то такова, че руската икономика да не може да се възстанови от него с десетилетия. Това не е ли расизъм, не е ли нацизъм? Не е ли това опит за окончателно решение на руския въпрос?"

Войната има нужда от подкрепата на населението

По повод 80-та годишнина от победата на Червената армия в битката при Сталинград Путин направи директно сравнение с войната в Украйна, позовавайки се и на решението на германското правителство да достави на Украйна танкове "Леопард 2": "Отново ни заплашват с германски танкове. И отново искат да се бият срещу Русия на украинска земя - чрез наследниците на Хитлер, поддръжниците на Бандера".

Изкривяването на историческите факти за оправдаване на собствените действия в Русия междувременно е ежедневие, посочва пред АРД историчката Вайнланд. Все по-силната пропаганда обаче е знак за нарастваща безпомощност. Само че днес "не се забелязва духът на всенародната война срещу врага, както бе по време на Втората световна война", казва Вайнланд.

Руска пропагандистка беснее: Защо пуснахме Байдън? Отговор: От страх от Камала Харис (ВИДЕО)

"Дадохме ли на Байдън гаранции за сигурност? Дадохме. А защо дадохме?". Тези реплики бяха разменени в предаването "60 минути" на рускат...

Поради това и руската пропаганда се промени, констатира АРД. Сега акцентът е, че Западът и особено НАТО злоупотребяват с Украйна, за да могат да водят там война срещу Русия, както каза наскоро секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев: "В 21-и век колективният Запад е тръгнал срещу Русия, използвайки за това марионетния режим в Киев".

Но Путин има нужда от подкрепата на населението за войната си, изтъква Вайнланд. "Без поддръжката на населението елитът не би могъл да води войната така, както иска."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com