Как се взривяват оръжейни складове?

3035
Как се взривяват оръжейни складове?
Снимка: Getty Images/Guliver

Арсеналите по света изгарят по три причини - саботаж, небрежност и прикриване на фактите за продажбата на боеприпаси. Това твърди руското издание svpressa.ru. Какво обаче се случва в Чехия?

В Чешката република скандалът във връзка с разследването на експлозиите в складовете за оръжие през 2014 г. продължава да се разиграва. Президентът на страната Милош Земан заявява, че има две версии за извънредното произшествие отпреди много години - небрежност на персонала и "играта на чуждестранните специални служби".

В отговор Земан е наречен почти предател на нацията. Премиерът Андрей Бабиш заявява, че има само една версия - складовете са взривени от руски диверсанти. А председателят на горната камара на парламента Милош Вистрчил заплашва президента с дело за държавна измяна.

Арсеналите в чешкото село Врбетице в регион Злин (граничи със Словакия) политат във въздуха на 16 октомври и 3 декември 2014 г.

Веднага възникват редица въпроси относно първопричината за експлозиите, в резултат на което бяха „обезвредени“ около 150 тона различни видове боеприпаси, включително тези с много съмнително предназначение. Твърди се, че те са продадени на Украйна чрез българския посредник Емилиян Гебрев, който сам призна за това. И евентуално до други „горещи точки“ на планетата, черният пазар на оръжия е огромен.

Всъщност самите арсенали периодично експлодират по целия свят, независимо в коя държава се случват подобни инциденти. Например, в САЩ в периода от 1999 до 2018 г. експлозии и пожари са възникнали в поне 10 склада за съхранение на боеприпаси и в производствени съоръжения. В резултат на това загиват повече от 30 души, около 500 са ранени с различна тежест.

Ужасна трагедия се случва през 2000 г. в Холандия, където по време на експлозия в склад за пиротехника в Енсхеде на границата с Германия, 23 души са убити, 947 са ранени и изгорени, 400 къщи са напълно унищожени, а други 1500 са повредени.

Вишеградската четворка се обяви срещу руската „агресия”

Премиерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия - членове на Вишеградската група - осъдиха в понеделник руската "агресия" след твърдени...

През 2002 г. пристанищният склад за боеприпаси в Хамбург се запалва, ранявайки повече от 10 души.

Ужасна силна експлозия на боеприпаси се случва в най-големия град на Нигерия, Лагос, през 2002 г.: убити над 1100 души, над 5 хиляди са ранени, над 20 хиляди стават бежанци.

По-добре е да не си спомняме как гърмяха арсеналите в Русия - 17 инцидента във военни складове за 10 години (от 2009 г.). Гърмя в Карабаш, Уляновск, Амурска област, Башкирия, Липецка област, Удмуртия, Прикамье, Оренбург и Самара, Забайкалие, Нижни Новгород и Курск, Дзержинск, Хабаровска територия и Абхазия. Загиналите, според най-консервативните оценки, са около 30 души, повече от 400 ранени. 

Експлозии с големи разрушения и човешки жертви се случват в Алжир, Китай, Украйна, Южна Африка, България, Шри Ланка, Индонезия, Индия. Арсеналът е като пистолет на сцената в пиеса, който, като се появи в първото действие, със сигурност трябва да стреля в третото. Военните складове са потенциална опасност, изискваща изключително внимание и мерки за сигурност.

Арсеналите експлодират в много случаи именно поради нарушения на мерките за сигурност, т. нар. „човешки фактор”, което в крайна сметка води до трагедия. Тук всяка грешка, образно казано, хвърлена клечка кибрит или неугасен фас на цигара, може да предизвика пожар и експлозия.

Правителството в оставка подкрепи Чехия след действията на Русия

Българското правителство потвърди отново пълната си подкрепа за Чехия по повод незаконните руски действия срещу нейния суверенитет, съо...

Складовете излитат във въздуха и в резултат на саботаж, но в по-голямата си част това се случва по време на воденето на бойни действия, когато боеприпасите на противника се изчерпват принудително по този начин. В такива ситуации се прилагат точкови удари към предварително открити цели, но ефектът не винаги е очаквания поради сигурността на самите складове, тяхното разпръскване на голяма площ, надеждни укрития и др. Има и други трудности, свързани преди всичко с проникването в добре охраняван обект - подобна задача не може да бъде решена прибързано.

Експлозиите в складовете в Чешката република, които се случват с интервал от месец и половина, но на практически същото място, в резултат на шестгодишно разследване в Прага сега решават да бъдат приписани на агенти на руската ГРУ. В ролята на извършителите на терористичната атака чешките специални служби идентифицират служителите на руското военно разузнаване Александър Мишкин, известен още като "Александър Петров", и Анатолий Чепиг, известен още като "Руслан Боширов". Под тези псевдоними „служители на ГРУ“ се появяват и по време на отравянето на Скрипал във Великобритания през март 2018 г.

Оказва се, че цялата разузнавателна мрежа на ГРУ в Европа почива на вездесъщите „Петров“ и „Боширов“?

Разузнаването на която и да е държава предпочита да не "осветява" два пъти агентите си - казва военният експерт Владимир Попов. – Това заплашва да се превърне в провал при последващи операции. Хората с различна „биография“ се изпращат за повтарящи се задачи, понякога дори с променен външен вид, но със сигурност не с повтарящи се лични данни. Не само имената и фамилиите, дори измислените, се променят, но също така и цветът на очите, пръстовите отпечатъци и други специфични знаци, които дават възможност за разсекретяване на дадено лице.

Друго от правилата на интелигентността - след успешна операция, особено ако тя е имала „силен“ ефект, изпълнителите се извеждат от играта, по-нататъшната им съдба е преподаване в специални центрове, обучение на нови потенциални агенти. Два пъти използването на "Петров" и "Боширов" би било малко вероятно. Това е толкова фалшива, публична пиеса, на която професионалистите от всяка страна просто ще се смеят.

Проф. Тагарев разкри каква трябва да е позицията на България по скандала Русия-Чехия

Скандалът между Чехия и Русия не е само дипломатически. Българското правителство трябва да излезе с много категорична позиция. Това зая...

- От чисто теоретична гледна точка, колко важно би било за Русия да унищожи складовете за боеприпаси в Чехия през 2014 г.?

Обемът на съхраняваните там снаряди /ракети/, патрони и определен брой автомати не е толкова голям. Първият (склад No 16) съдържал около 50 тона боеприпаси, вторият (склад No 12) около 100 тона. Това+ като цяло са фойерверки.

За да се извади такова количество взривни вещества от погреба, ще са необходими 30-45 превозни средства „Газела“ с товароносимост 3,5 тона. Не е сериозна тема, ако тръгнем от въпроса за националната сигурност. Но за нелегалната търговия с оръжия обемите са напълно подходящи. Снаряди, патрони, мини не се доставят на черния пазар в ешелони. Продажбите са по-скромни, въпреки че правят милиарди долари.

Също така е важно да прикрият следите: 10 т. взривени, 100 са продадени - тогава кой какво ще докаже?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари