Какви са заплатите на лидерите на най-големите държави?

5975
Какви са заплатите на лидерите на най-големите държави?
Снимка: Getty Images/Guliver

Колко получават лидерите на различни държави? Интересен въпрос, на който медиите редовно отговарят различно. Иранското издание Donya-e Eqtesad предоставя данни за доходите на неколцина президенти, както на водещи световни сили, така и на страни от втория ешелон.

Какви ще бъдат заплатите на висшите световни лидери за 2021 година, която несъмнено ще придобие особено значение за човешката история? За някои от държавните глави сумите, които получават като официални доходи, достигат наистина страхотни цифри, за други, напротив, са доста скромни. Но има и такива, които получават изключително ниски заплати като държавен глава и то не само сред лидерите на третокласни или дори второкласни страни по света.

В същото време, разбира се, трябва да се има предвид, че тези статистически данни винаги имат и обратни страни: някои държавни глави, които имат официално ниски доходи, в същото време имат колосални „неофициални“ източници на доходи, както и обратно.

Борис Джонсън, Великобритания

Нека започнем с най-влиятелната държава в Европа, чиято съвременна история, освен това често се оказва свързана със скандали: понякога тези скандали са свързани с членове на кралското семейство, понякога те придобиват сериозен международен характер, като например "Случаят Скрипал".

Борис Джонсън беше одобрен за министър-председател на страната, тоест той стана негов фактически лидер на 24 юли 2019 г. А годишният му доход е 190 хиляди долара. Според известния интернет сайт "The National", британският премиер е недоволен от нивото на доходите си като фактически държавен глава, той неведнъж е говорил за това откровено и е нарекъл заплатата си "изключително ниска".

Владимир Путин, Русия

Сега да преминем към лидера, разбира се, най-могъщия не само в Европа, но и в цяла Евразия, към когото вниманието на световната общност винаги е приковано. За капитала и богатството му в продължение на много години се разпространяват различни слухове, погрешни тълкувания и предположения. Сред тях има както правдоподобни, така и такива, които се появяват само в навечерието на изборите, а след това също внезапно изчезват и следователно не заслужават сериозно доверие.

Съвсем наскоро опозиционният сегмент на руското интернет пространство съобщи за луксозен дворец, уж построен лично за Путин и по негова лична поръчка - Кремъл, разбира се, категорично отрече тази информация. Е, годишните доходи на най-могъщия човек не само в Русия, но и в цяла Евразия са едва 112 хиляди долара: това поне следва от официалните данни. Дали Путин е доволен от годишните си приходи или не е неизвестно, тъй като самият руски президент предпочита да не се фокусира върху това в публичните си речи.

Си Дзинпин, Китай

Нека да преминем към друг мощен лидер на Евразия, генерален секретар на най-голямата комунистическа партия в света, който беше утвърден на този пост през 2012 г. Това обаче е партийна позиция, докато официалната му позиция като държавен служител в КНР, която той получи, след като стана лидер на партията, е председател на Централния военен съвет на КНР.

Си Дзинпин получи поста президент на Китайската народна република едва през 2013 г. А годишната му заплата е само 22 хиляди долара, което, в сравнение с това колко получава ръководителят на която и да е държава, дори не толкова мощна като Китай, може да се счита за ниски доходи. Но китайският лидер многократно е казвал, че дори такива доходи са му "неоправдано високи": той иска да бъде пример за "скромния начин на живот" за назидание не само на партийните лидери, но и на държавните служители на огромна държава.

Лий Сиен Лунг, Сингапур

Лий Сиен Лунг, най-големият син на Лий Куан Ю, първият министър-председател на Сингапур, първоначално започва като лидер на партията - той е генерален секретар на Партията на народните действия. И той зае поста министър-председател едва през 2004 година. Като цяло той е третият премиер в историята на Сингапур. Годишните му доходи за една от най-малките страни в света, не само по територия, но и по население, са доста високи – 1,7 милиона долара.

Жаир Болсонаро, Бразилия

Виден представител на дясното крило на бразилските политици, Жаир Болсонаро, спечели президентските избори в страната през 2018 г. и встъпи в длъжност в първия ден на следващата 2019 г. Годишните му доходи представляват доста "средна" цифра, само 120 хиляди долара.

Еманюел Макрон, Франция

Еманюел Макрон е избран за президент на Пета република на 14 май 2017 г. Започва и като партиен функционер, от 2006 до 2009 г. е член на Френската социалистическа партия, по-късно, от 2014 до 2016 г., когато Франсоа Оланд е президент на Франция, той е член на правителството - служи като министър на икономика. Въпреки „социалистическото“ си минало, от гледна точка на икономиката, той се придържаше по-скоро към правилните възгледи, които се опита да приложи още като президент на страната. Годишните му печалби като президент на Пета република са 210 000 долара.

Кери Лам, Хонг Конг

Кери Лам бе избран за ръководител на администрацията на Хонконг, специален административен район в КНР, на 1 юли 2017 г. Тя стана първата жена в историята, която ръководи тази малка китайска автономия. Хонконг също е във фокуса на вниманието на световните медии от 2019 г. насам, като протестите обхванаха цялата провинция в отговор на решението на Пекин да ограничи част от гражданските и социалните свободи, предоставени на Хонконг по-рано. Годишните й доходи като ръководител на администрацията на тази малка автономия в Китай също могат да се считат за доста значителни - 680 хиляди долара.

Себастиан Курц, Австрия

Себастиан Курц пое поста канцлер или ръководител на правителството на страната на 18 декември 2017 г. Той се превърна в един от най-младите политици, които можеха да се издигнат на поста фактически лидер на страната - към момента на назначаването му той беше само на 31 години. Но доходите му като държавен и правителствен канцлер на Австрия не са толкова скромни - 320 хиляди долара.

Кирил Рамафоса, Южноафриканска република

Кирил Рамафоса е бил заместник-държавен глава при предишния президент на страната Джейкъб Зума от 2014 до 2018 г. Но от 15 февруари 2018 г. той стана президент на Южна Африка, единствената африканска държава сред развитите. Годишните му приходи са 223 000 долара.

Несъмнено е доста висока цифра за африканските страни, но също така трябва да се помни, че средният годишен доход на глава от населението в тази страна също не е малък, той е 12 хиляди 670 долара.

Джъстин Трюдо, Канада

Жюстин Трюдо в края на 2015 г. стана 23-ият министър-председател на страната в канадската история. Баща му Пиер Трюдо, на практика непроменен, с изключение на кратък период от време, също е бил министър-председател на Канада. Годишните печалби на Трюдо са 364 000 долара.

Нарендра Моди, Индия

Нарендра Моди е министър-председател на една от най-големите популации в света от 2014 г. насам. Годишната му заплата е само 33 хиляди долара. От една страна, изглежда, че това е много нисък доход като ръководител на правителството, ако сравним доходите му с доходите на много от колегите му. Не е излишно обаче да се помни, че средният годишен доход на глава от населението в Индия е само 1400 щатски долара, следователно годишните доходи на Моди са в пъти по-високи от тези на обикновения гражданин на най-голямата държава в Южна Азия. И ако сравните годишните му приходи с годишните печалби на други водещи световни лидери, се оказва, че той изобщо няма да бъде на най-ниските позиции - едва на 14-то място.

Марио Драги, Италия

Марио Драги беше един от най-влиятелните финансисти в европейската история, като ръководител на Европейската централна банка от 2011 до 2019 г. Но на 13 февруари 2021 г. той е избран за поста министър-председател на Италия. Годишната му заплата от 114 хиляди долара е най-ниската в сравнение с доходите на другите му европейски колеги.

Скот Морисън, Австралия

Скот Морисън е министър-председател на Австралия от август 2018 г. Годишният му доход е 550 хиляди долара.

Джо Байдън, САЩ

Годишната заплата на 46-ия президент на САЩ е 400 000 долара. Преди да бъде избран за държавен глава, Байдън е смятан за един от „най-бедните“ политици, типичен представител на американската средна класа, който е достигнал до поста вицепрезидент на ядрена суперсила. Но когато пое поста вицепрезидент, той започна да получава за всяко свое представление в това си качество от 40 хиляди до 190 хиляди долара. А неговите мемоари, бестселърът „Обещай ми, татко ...“, вдигна богатството на Байдън до 7 милиона и половина долара.

Ангела Меркел, Германия

Стигнахме до държавата, която сега твърди, че е лидер сред страните от ЕС. Ангела Меркел, „старомодна” на европейската голяма политика, пое поста германски канцлер през ноември 2005 г. От април 2000 г. до декември 2018 г. тя е била и партиен лидер - оглавявала е Християндемократическата партия или Християндемократическия съюз на Германия (ХДС). След като се оттегли от поста шеф на партията, тя обяви, че също няма да участва в следващите избори, които ще се проведат през септември 2021 г. Ангела Меркел многократно е наричана „най-мощната жена в световната политика“. Годишната й заплата съвсем съответства на този статус - 369 хиляди долара, въпреки факта, че годишните приходи на много европейски колеги са много по-малко.

Превод: Ганчо Каменарски

Колко получават президентите на различни държави? Интересен въпрос, на който медиите редовно отговарят с различни рецензии. Иранското издание Donya-e Eqtesad предоставя данни за доходите на неколцина президенти, както на водещи световни сили, така и на страни от втория ешелон.

 

Какви ще бъдат заплатите на висшите световни лидери за 2021 г. - година, която несъмнено ще придобие особено значение за човешката история? За някои от държавните глави сумите, които получават като официални доходи, достигат наистина страхотни цифри, за други, напротив, са доста скромни. Но има и такива, които получават изключително ниски заплати като държавен глава и то не само сред лидерите на третокласни или дори второкласни страни по света.

 

В същото време, разбира се, трябва да се има предвид, че тези статистически данни винаги имат и обратни страни: някои държавни глави, които имат официално ниски доходи, в същото време имат колосални „неофициални“ източници на доходи, както и обратно.

 

Борис Джонсън, Великобритания

 

Нека започнем с най-влиятелната държава в Европа, чиято съвременна история, освен това често се оказва свързана със скандали: понякога тези скандали са свързани с членове на кралското семейство, понякога те придобиват сериозен международен характер, като например "Случаят Скрипал".

 

Борис Джонсън беше одобрен за министър-председател на страната, тоест той стана негов фактически лидер на 24 юли 2019 г. А годишният му доход е 190 хиляди долара. Според известния интернет сайт "The National", британският премиер е недоволен от нивото на доходите си като фактически държавен глава, той неведнъж е говорил за това откровено и е нарекъл заплатата си "изключително ниска".

 

Владимир Путин, Русия

 

Сега да преминем към лидера, разбира се, най-могъщия не само в Европа, но и в цяла Евразия, към когото вниманието на световната общност винаги е приковано. За капитала и богатството му в продължение на много години се разпространяват различни слухове, погрешни тълкувания и предположения. Сред тях има както правдоподобни, така и такива, които се появяват само в навечерието на изборите, а след това също внезапно изчезват и следователно не заслужават сериозно доверие.

 

Съвсем наскоро опозиционният сегмент на руското интернет пространство съобщи за луксозен дворец, уж построен лично за Путин и по негова лична поръчка - Кремъл, разбира се, категорично отрече тази информация. Е, годишните доходи на най-могъщия човек не само в Русия, но и в цяла Евразия са едва 112 хиляди долара: това поне следва от официалните данни. Дали Путин е доволен от годишните си приходи или не е неизвестно, тъй като самият руски президент предпочита да не се фокусира върху това в публичните си речи.

 

Си Дзинпин, Китай

 

Нека да преминем към друг мощен лидер на Евразия, генерален секретар на най-голямата комунистическа партия в света, който беше утвърден на този пост през 2012 г. Това обаче е партийна позиция, докато официалната му позиция като държавен служител в КНР, която той получи, след като стана лидер на партията, е председател на Централния военен съвет на КНР.

 

Си Дзинпин получи поста президент на Китайската народна република едва през 2013 г. А годишната му заплата е само 22 хиляди долара, което, в сравнение с това колко получава ръководителят на която и да е държава, дори не толкова мощна като Китай, може да се счита за ниски доходи. Но китайският лидер многократно е казвал, че дори такива доходи са му "неоправдано високи": той иска да бъде пример за "скромния начин на живот" за назидание не само на партийните лидери, но и на държавните служители на огромна държава.

 

Lee Hsien Loong, Сингапур

 

Лий Сиен Лунг, най-големият син на Лий Куан Ю, първият министър-председател на Сингапур, първоначално започва като лидер на партията - той е генерален секретар на Партията на народните действия. И той зае поста министър-председател едва през 2004 година. Като цяло той е третият премиер в историята на Сингапур. Годишните му доходи за една от най-малките страни в света, не само по територия, но и по население, са доста високи – 1,7 милиона долара.

 

Жаир Болсонаро, Бразилия

 

Виден представител на дясното крило на бразилските политици, Жаир Болсонаро, спечели президентските избори в страната през 2018 г. и встъпи в длъжност в първия ден на следващата 2019 г. Годишните му доходи представляват доста "средна" цифра, само 120 хиляди долара.

 

Еманюел Макрон, Франция 

 

Еманюел Макрон е избран за президент на Пета република на 14 май 2017 г. Започва и като партиен функционер, от 2006 до 2009 г. е член на Френската социалистическа партия, по-късно, от 2014 до 2016 г., когато Франсоа Оланд е президент на Франция, той е член на правителството - служи като министър на икономика. Въпреки „социалистическото“ си минало, от гледна точка на икономиката, той се придържаше по-скоро към правилните възгледи, които се опита да приложи още като президент на страната. Годишните му печалби като президент на Пета република са 210 000 долара.

 

Кери Лам, Хонг Конг

 

Кери Лам бе избран за ръководител на администрацията на Хонконг, специален административен район в КНР, на 1 юли 2017 г. Тя стана първата жена в историята, която ръководи тази малка китайска автономия. Хонконг също е във фокуса на вниманието на световните медии от 2019 г. насам, като протестите обхванаха цялата провинция в отговор на решението на Пекин да ограничи част от гражданските и социалните свободи, предоставени на Хонконг по-рано. Годишните й доходи като ръководител на администрацията на тази малка автономия в Китай също могат да се считат за доста значителни - 680 хиляди долара.

 

Себастиан Курц, Австрия

 

Себастиан Курц пое поста канцлер или ръководител на правителството на страната на 18 декември 2017 г. Той се превърна в един от най-младите политици, които можеха да се издигнат на поста фактически лидер на страната - към момента на назначаването му той беше само на 31 години. Но доходите му като държавен и правителствен канцлер на Австрия не са толкова скромни - 320 хиляди долара.

 

Кирил Рамафоса, Южноафриканска република

 

Кирил Рамафоса е бил заместник-държавен глава при предишния президент на страната Джейкъб Зума от 2014 до 2018 г. Но от 15 февруари 2018 г. той стана президент на Южна Африка, единствената африканска държава сред развитите. Годишните му приходи са 223 000 долара.

 

Несъмнено е доста висока цифра за африканските страни, но също така трябва да се помни, че средният годишен доход на глава от населението в тази страна също не е малък, той е 12 хиляди 670 долара.

 

Джъстин Трюдо, Канада

 

Жюстин Трюдо в края на 2015 г. стана 23-ият министър-председател на страната в канадската история. Баща му Пиер Трюдо, на практика непроменен, с изключение на кратък период от време, също е бил министър-председател на Канада. Годишните печалби на Трюдо са 364 000 долара.

 

Нарендра Моди, Индия

 

Нарендра Моди е министър-председател на една от най-големите популации в света от 2014 г. насам. Годишната му заплата е само 33 хиляди долара. От една страна, изглежда, че това е много нисък доход като ръководител на правителството, ако сравним доходите му с доходите на много от колегите му. Не е излишно обаче да се помни, че средният годишен доход на глава от населението в Индия е само 1400 щатски долара, следователно годишните доходи на Моди са в пъти по-високи от тези на обикновения гражданин на най-голямата държава в Южна Азия. И ако сравните годишните му приходи с годишните печалби на други водещи световни лидери, се оказва, че той изобщо няма да бъде на най-ниските позиции - едва на 14-то място.

 

Марио Драги, Италия

 

Марио Драги беше един от най-влиятелните финансисти в европейската история, като ръководител на Европейската централна банка от 2011 до 2019 г. Но на 13 февруари 2021 г. той е избран за поста министър-председател на Италия. Годишната му заплата от 114 хиляди долара е най-ниската в сравнение с доходите на другите му европейски колеги.

 

Скот Морисън, Австралия

 

Скот Морисън е министър-председател на Австралия от август 2018 г. Годишният му доход е 550 хиляди долара.

 

Джо Байдън, САЩ

 

Годишната заплата на 46-ия президент на САЩ е 400 000 долара. Преди да бъде избран за държавен глава, Байдън е смятан за един от „най-бедните“ политици, типичен представител на американската средна класа, който е достигнал до поста вицепрезидент на ядрена суперсила. Но когато пое поста вицепрезидент, той започна да получава за всяко свое представление в това си качество от 40 хиляди до 190 хиляди долара. А неговите мемоари, бестселърът „Обещай ми, татко ...“, вдигна богатството на Байдън до 7 милиона и половина долара.

 

Ангела Меркел, Германия

 

Стигнахме до държавата, която сега твърди, че е лидер сред страните от ЕС. Ангела Меркел, „старомодна” на европейската голяма политика, пое поста германски канцлер през ноември 2005 г. От април 2000 г. до декември 2018 г. тя е била и партиен лидер - оглавявала е Християндемократическата партия или Християндемократическия съюз на Германия (ХДС). След като се оттегли от поста шеф на партията, тя обяви, че също няма да участва в следващите избори, които ще се проведат през септември 2021 г. Ангела Меркел многократно е наричана „най-мощната жена в световната политика“. Годишната й заплата съвсем съответства на този статус - 369 хиляди долара, въпреки факта, че годишните приходи на много европейски колеги са много по-малко.

 

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари