X
 
 

Какви ще са последствията от изключването на Турция от програмата F-35?

13003 4
photo of Какви ще са последствията от изключването на Турция от програмата F-35?
Снимка: Pixabay
До какво ще доведе изключването на Турция от програмата F-35, коментира руският вестник “Известия“.

С обявяването на прекратяването на участието на Турция в производствената програма на F-35, САЩ застрашиха перспективите за серийно производство на основния последен модел изтребител за страните от НАТО. Оценявайки загубите на Анкара от 9 милиарда долара, Вашингтон се опитва да не си спомня, че Турция трябва да произведе над 900 компонента за самолета.

The National Interest: Няма F-35, няма проблем за Турция

В ход, който заплашва да потвърди нарастващия военен разрив между Турция и НАТО, руската отбранителна промишленост активизира усилията ...

Характеристика на проекта F-35 от самото начало беше безпрецедентното международно сътрудничество. Не само в производството, но и в неговото развитие участва група от девет държави основателки, всяка от които има право на глас при определяне на техническия вид и характеристиките на машините.

Производството на компоненти също се разпределя между всички негови участници. В много отношения проблемите при координирането на науката и авиационната индустрия на няколко държави предизвикаха забавяния в този рекорден проект.

Турция се присъедини към проекта по-късно от страните-основатели - през 1999 г. Следователно, по време на избора на характеристики, Анкара беше само партньор на минимално - четвърто ниво (без право на глас и достъп до ключова информация). Но от друга страна, в производствената програма на опитни, а след това и серийни изтребители, нейният статус е по-висок - заедно с Австралия, Канада, Дания и Норвегия, тя е партньор на трето ниво.

Турция днес произвежда 937 части и компоненти за F-35. От тях за около 400 е единственият доставчик в света. Непосредственото прекъсване на тази производствена верига, създадена през годините, неизбежно ще доведе до забавяне на производството за всички страни клиенти.

Турция заплаши САЩ да купи други изтребители, ако не получи F-35

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че ще се обърне другаде за изтребители, ако САЩ откажат да продадат самолети F-35, доб...

Съгласно лиценза Турция също трябваше да сглоби двигателите Pratt&Whitney F135 за част от своите самолети в завода в Ескишехир. В същото предприятие те планираха да създадат първия сервизен център за тези двигатели за F-35 от цяла Европа.

Според Пентагона прехвърлянето на продукция от Турция ще струва 500-600 млн. долара. Дори в най-оптимистичната версия, обявена от американската страна, изваждането на Анкара ще забави доставката на 50-75 самолета за чуждестранни купувачи. Изключена от програмата, Турция няма да получи 9 милиарда долара, които трябваше да спечели от пускането на компоненти F-35 за целия му жизнен цикъл.

Тази ситуация болезнено напомня на турците за поредната история за неизпълнението на голям военен договор, който възмутено си спомнят дори век по-късно. Преди Първата световна война Великобритания отказва да предаде на Османската империя два линейни кораба, построени по турска заявка и ги реквизира в своя флот. Това се случи, въпреки факта, че корабите вече бяха платени и турски екипаж пристигна в Англия за един от тях, цитира Фокус.

Собственият проект на турски изтребител от пето поколение беше показан тази година на френското въздушно шоу в Бурже. Но дори и по някакво чудо да материализира, това ще се случи не по-рано от 2029 г. - според най-смелите оценки.

Русия предлага изтребители Су-35 на Турция, вместо американските F-35

Руската държавна корпорация "Ростех" е готова да продаде изтребители Су-35 на Турция в случай, че има интерес от турска страна, заяви н...

Както и да е, Турция в близко бъдеще трябва да намери истински заместител на своя стареещ въздушен флот. И в такава ситуация доставката на руски Су-35 на турските ВВС изобщо не изглежда фантастична.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • смяна на F-35 със миг-35. 2 смяна на F-35 със миг-35. преди 1 месец Профил на трол?
  Последствията от изключването на Турция от програмата F-35? СА ТЕЗИ ЧЕ ТЯ ЩЕ ПРЕМИНЕ НА ПРОГРАМА миг-35., за което намекна и ЕРДОГАН.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Въпрос: Защо се публикува превод на РИА "Новости". Без коментар, без алтернативно мнение, без проверка на фактите... Много зле за репутацията на побликуващия.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Руските лъжи са основата на руската пропаганда.
  : 6 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А Циклопа е доказано тъп ?
  : 2 !
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

Последно в Актуално