Турция заплаши САЩ да купи други изтребители, ако не получи F-35

8846
Турция заплаши САЩ да купи други изтребители, ако не получи F-35
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че ще се обърне другаде за изтребители, ако САЩ откажат да продадат самолети F-35, добавяйки, че решението на САЩ да изключи Анкара от програмата няма да я спре да удовлетвори нуждите си, съобщава Reuters.

САЩ заявиха миналата седмица, че изключват съюзника на НАТО Турция от програмата за F-35, тъй като Анкара е закупила и получила руска противоракетна система С-400, която Вашингтон смята за заплаха.

Yeni Şafak: Как отношенията между САЩ и Турция стигнаха до сегашното си състояние?

Как отношенията между Анкара и Вашингтон стигнаха до сегашното си състояние? Наясно сме с причините Турция да закупи руските ракетно-зе...

Вашингтон заплаши, че ще наложи санкции срещу Турция, въпреки че Анкара отхвърля предупрежденията. Вместо това се доверява на съпричастни коментари от президента на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че Турция е третирана "несправедливо". Тръмп обаче не изключва санкции срещу Анкара.

Ердоган, говорейки публично за напрегнатите връзки със САЩ за първи път от 11 дни, заяви, че се надява, че американците ще бъдат "разумни" по въпроса със санкциите, добавяйки, че Турция може също да преразгледа закупуването на самолети Boeing от САЩ.

"Не ни ли давате F-35? Добре, извинете, но отново ще трябва да предприемем мерки по този въпрос и ще се обърнем другаде", заяви Ердоган пред членовете на управляващата партия.

"Дори и да не получим F-35, купуваме 100 модерни самолета Boeing, споразумението се подписва ... В момента един от самолетите на Boeing пристигна и ние плащаме, ние сме добри клиенти. Но ако нещата продължат така, ще трябва да преразгледаме това", предупреди турският президент.

Русия предлага изтребители Су-35 на Турция, вместо американските F-35

Руската държавна корпорация "Ростех" е готова да продаде изтребители Су-35 на Турция в случай, че има интерес от турска страна, заяви н...

Руският държавен конгломерат "Ростех" заяви, че Русия е готова да достави своите самолети Су-35 в Турция, ако Анкара ги поиска. Но турските власти заявиха в четвъртък, че за момента не се водят разговори с Москва за алтернативи на F-35.

Връзките между Анкара и Вашингтон са обтегнати по множество въпроси. Турция е разгневена от подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски милиции (YPG), основен съюзник на САЩ в региона, който Анкара смята за терористична организация.

Анкара предупреди, че ще започне военна операция в Северна Сирия, за да унищожи YPG, ако не може да се споразумее с Вашингтон за планираната зона за сигурност в региона, заявявайки, че "търпението вече се е изчерпало".

Ердоган обясни, че Турция е решена да унищожи "терористичния коридор" на изток от река Ефрат в Сирия, без значение как ще приключат преговорите за зона за сигурност, като Анкара увеличи заплахите си за офанзива.

Белият дом спря Турция за F-35, Анкара предупреди за непоправими щети в отношенията със САЩ

Белият дом потвърди, че Турция повече няма да е част от програмата за разработване на изтребителите F-35, предаде БГНЕС, позовавайки се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com