Какво ще стане, ако Путин официално обяви война на Украйна?

28380
Какво ще стане, ако Путин официално обяви война на Украйна?
Снимка: iStock

На 3 май CNN, позовавайки се на източници, съобщи, че руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май. Какво означава официалното обявяване на война на практика? И как може да се извърши мобилизация в Русия?

Путин може да използва символичното значение на Деня на победата, за да обяви или военни постижения в Украйна, ескалация на военните действия или и двете, твърдят източници на CNN. Най-вероятният според тях ще бъде сценарият за официално обявяване на война на Украйна, отбелязва руската служба на ВВС.

Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари, но руските власти настояват, че там се провежда "специална военна операция". Думите "война" и "инвазия" във връзка с военните действия в Украйна в Русия са забранени.

Според CNN официалното обявяване на война би могло да засили обществената подкрепа за бойните действия в Украйна и също така да позволи на руските власти да обявят мобилизация, от която Русия сега силно се нуждае.

Предположението, че на 9 май Путин може да обяви мобилизация, както и да заяви за пълномащабна война "срещу световния нацизъм", беше изнесено по-рано от британския министър на отбраната Бен Уолъс.

В същото време според папа Франциск унгарският премиер Виктор Орбан му е съобщил по време на срещата им на 21 април, че руските власти планират да прекратят военните действия на 9 май.

В началото на март Путин говореше, че няма предпоставки за въвеждане на военно или друго специално положение в Русия, тъй като то се въвежда само в случай на външна агресия.

За външна агресия, съгласно Федералния конституционен закон "За военното положение" може да бъде признат цял списък от действия (пълната формулировка се съдържа в текста на закона):

• Нападение на армия на чужда държава на територията на Руската федерация, военна окупация, всяко анексиране на територия или част от нея;

• Използването на оръжие срещу Русия. Например обстрел на територията или бомбардировка;

• Блокада на пристанища или брегове;

• Атака от чужда армия срещу руски войски, независимо от тяхната дислокация;

• Предоставяне от държава на своя територия за агресия срещу Русия;

• Изпращане от чужда държава на въоръжени групи, нередовни сили или наемници, които биха използвали въоръжена сила срещу Русия.

Състояние на война и военно положение

Военно положение може да бъде въведено също след официално обявяване на война от Русия. Самата процедура за такова обявяване не е разписана в руските закони. Посочват се само условията за обявяване на състояние на война в страната.

"Състояние на война" фактически води до въвеждане на военно положение, макар че това са различни неща от гледна точка на правото – терминът "състояние на война" е свързан с междудържавните отношения, "военно положение" е специален правен режим в рамките на държавата.

Член 18 от Закона "За отбраната" гласи, че "състояние на война се обявява от федералния закон в случай на въоръжено нападение срещу Руската федерация от друга държава или група държави, както и в случай на необходимост от изпълнение на международни договори на Руската федерация".

Понятието "обявяване на война" се съдържа в международното право. "Конвенцията за започване на военни действия", приета в Хага през 1907 г., гласи, че военните действия "не трябва да започват без предварително и недвусмислено предупреждение, което ще бъде или под формата на мотивирано обявяване на война, или под формата на ултиматум с условно обявяване на война", след което държавите преминават в "състояние на война".

Военното положение в Русия се регулира от няколко закона - "За военното положение", "За отбраната", "За мобилизацията", "За комуникациите", "За военния дълг и военната служба". То има отношение практически към всички сфери на държавата – обществен живот, власт, икономика, бизнес, преса, политическа регулация и др.

Президентът и изпълнителната власт в такава ситуация получават изключителни правомощия. Дейността на политическите партии може да бъде прекратена; да бъдат забранени събрания, митинги и пикети; да бъде въведена цензура; да бъде ограничено движението на хора, включително забрана за напускане на страната, смяната на местожителството; да бъде обявен комендантски час; имуществото на жителите може да бъде конфискувано във всеки момент за отбранителни нужди; да се забрани продажбата на оръжия и много други. Списъкът с мерките е посочен в член 7 от закона „За военното положение“.

Мобилизация

В условията на военно положение може да бъде обявена мобилизация. Тя може да бъде пълна или частична, тоест може да бъде въведена в цялата страна или в отделни нейни части. Мобилизацията не е свързана с въвеждането на военно положение - може да бъде обявена без него, а също и да не започне, ако то е било въведено.

Самото това понятие има отношение не само към тези, които ще бъдат призовани в армията. Мобилизацията засяга властите, индустрията и цялата икономика.

Но преди всичко тя има отношение към въоръжените сили, които ще се попълнят с военнослужещи от запаса. Запасът се състои от мобилизационен резерв от жива сила и мобилизационен личен ресурс.

Първата група – най-готовите за мобилизация резервисти, сключили специален договор с държавата, втората – всички останали резервисти, които са служили в армията и са записани в запаса.

Някои от тези, които биха могли да бъдат призовани в армията в условията на мобилизация, може да получат гаранция, че ще останат на работните си места. Това е необходимо, за да се гарантира работата на предприятията и властите.

Обявяването на война и мобилизацията биха могли да решат поне два от проблемите, пред които според много експерти е изправена руската армия - недостиг на личен състав във войната и откази за заминаване в зоната на бойни действия в Украйна.

В момента настъплението на руската армия в Украйна, както отбелязват наблюдателите, се развива с ниски темпове. Според представители на Пентагона, руските сили са постигнали ограничени успехи на изток от украинските градове Изюм и Попасная, но напредъкът е "вял и неравномерен".

Освен това Пентагонът отбелязва, че руските сили, изглежда, се страхуват от риск и се опитват да избегнат жертви сред своите войски, както във въздушна, така и наземна война.

Британското военно ведомство от своя страна отбелязва, че по време на инвазията в Украйна Русия е включила повече от 120 батальонни тактически групи, което е около две трети от цялата сухопътна бойна сила на Русия.

Косвено за това, че руската армия страда от недостиг на хора, свидетелства и фактът, че руското Министерство на отбраната от началото на март се опитва да набира военнослужещи по договор в гражданските сайтове за търсене на работа HeadHunter и SuperJob.

Въвеждането на военно положение и обявяването на всеобща мобилизация се обсъжда широко в социалните мрежи, подкрепя се от много военни експерти и блогъри. Един от най-забележителните поддръжници е Игор Стрелков (истинска фамилия Гиркин), известен с активното си участие във военните действия през 2014 г. в Донбас.

Според привържениците на мобилизацията Русия няма да спечели войната с Украйна, без да си осигури многократно превъзходство в жива сила.

Но мнозина в блогосферата също се опасяват, че военното положение, дори повече от сега, ограничаването на правата и свободите, икономическите мерки, заедно с принудителната мобилизация, ще доведе до социално недоволство в обществото, което и без това изпитва трудности.

Икономиката

Военното положение може да окаже сериозно въздействие върху икономиката на страната. В отделен параграф от закона за военното положение е описано например, че от фирмите се изисква да предоставят имуществото си за отбранителни цели. В същото време държавата се задължава да плати цената на това имущество.

Вярно е, че според същия принцип ще бъде възможно да се изземе имущество от граждани на територията, където е въведено военно положение. Организациите се задължават и да изпълняват заповеди и задачи за отбранителни цели - в съответствие със сключените договори.

Гражданите, съдейки по текста на закона, могат да бъдат привлечени към работа за нуждите на отбраната. Така те ще трябва да участват в премахването на последствията от използването на оръжия, възстановяването на икономически обекти, системи за поддържане на живота и военни обекти, както и да помагат например в борба с пожарите.

Член 8 от Закона "За военното положение" позволява по време на действието на военно положение да се въвеждат практически всякакви мерки, които могат да засегнат икономическата дейност - по-специално могат да бъдат въведени временни ограничения върху "осъществяването на икономически и финансови дейности, оборотът на имущество, свободното движение на стоки, услуги и финансови средства, […] реда и условията по процедури по несъстоятелност, режима на трудова дейност".

В същото време на 4 май говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече „глупости“ публикациите за планове за обявяване на мобилизация в Русия на 9 май и за възможно обявяване на война на Украйна същия ден.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как руснаците повярваха, че Путин води "свещена война"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари