Папа Франциск: Орбан ми каза, че Русия ще сложи край на войната на 9 май

14581
Папа Франциск: Орбан ми каза, че Русия ще сложи край на войната на 9 май
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск разкри, че когато се е срещнал с Виктор Орбан преди около две седмици, унгарският премиер му е споделил, че Владимир Путин планира да сложи край на руската инвазия в Украйна на 9 май.

"Орбан (бел. ред. - един от считаните за съюзници на Путин в ЕС), когато го срещнах, ми каза, че руснаците имат план. Че всичко ще приключи на 9 май“, каза папата в интервю за италианското издание „Кориере дела Сера“. „Това би обяснило скоростта на ескалацията в последните дни. Защото сега не говорим само за Донбас, а за Крим, за Одеса, за отнемане на черноморските пристанища на Украйна".

Папата: Войната в Украйна е белязана от силите на злото

Войната в Украйна е белязана от "силите на злото", защото води до ужасяващи действия като клането на цивилни, заяви папа Франциск, цити...

"Няма достатъчно воля за мир. Аз съм песимист, но трябва да направим всеки възможен жест, за да спрем войната", каза още папа Франциск.

На 9 май Русия празнува Деня на победата, който бележи капитулацията на Нацистка Германия във Втората световна война през 1945 г.

Думите на папа Франциск идват в момент, в който усилено се говори за това какъв ще е следващият ход на Кремъл в Украйна за 9 май. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че годишнината няма да има общо с "военните операции" в съседната страна.

Според официални лица от САЩ и от други западни страни, цитирани от CNN, Путин може официално да обяви война на Украйна именно в Деня на победата. Към момента Русия отказва да нарече случващото се там с истинското му название – война, а назовава действията си „военна операция“.

Според информацията на CNN, руският президент може да обяви пълна мобилизация на резервните сили на Москва за решителна офанзива в Донбас. Западът отдавна смята, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на 9 май, за да обяви или военно постижение в Украйна, или голяма ескалация на военните действия - или и двете.

Украйна: Унгария помага на Путин

Украйна обвини съседна Унгария, че омаловажава руската агресия и нарушава единството на ЕС след телефонния разговор между премиера Викт...

Папа Франциск, който в началото на войната посети Руското посолство в Рим, заяви пред „Кориере дела Сера“, че е готов да пътува до Москва, за да се срещне лично с Путин. „Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме, макар да се опасявам, че Путин не може и не иска да проведе тази среща точно сега“, каза той и допълни, че засега няма да посети Киев, а вместо това е изпратил свои представители.

85-годишният папа разкри и за разговора си с главата на Руската православна църква – патриарх Кирил, който поддържа опорните точки на Владимир Путин и отказва да говори за мир.

"Говорих с Кирил в продължение на 40 минути чрез Zoom. През първите двайсет минути той ми прочете всички оправдания за войната. Слушах и казах: "Нищо не разбирам от това". Братко, ние не сме държавни духовници, не можем да използваме езика на политиката, а този на Исус. Ние сме пастири на същия свят Божи народ. Ето защо трябва да търсим пътища за мир, да спрем огъня на оръжията. Патриархът не може да се преобрази в олтара на Путин", заяви Франциск.

Опасенията на папата са, че засега Путин "няма да спре". "И сега тези, които се грижат за мира, са изправени пред големия въпрос за доставките на оръжие от западните държави за украинската съпротива. Въпрос, по който не всички са съгласни, който разделя католическия и пацифисткия свят. Не мога да отговоря на въпроса дали е правилно да се снабдяват украинците, защото съм твърде далеч от това", каза още Франциск.

Митрополит Наум: Изглежда, папа Франциск ще се окаже по-голям патриот от някои българи

След нов удар с много убити руски военни: Ранен ли е най-важният руски генерал на чувствително място?

Американското разузнаване не може да потвърди информацията, че ръководителят на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е бил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа