Какво тласка момичетата към Ислямска държава?

20915
Какво тласка момичетата към Ислямска държава?
Снимка: Gettyimages

Сред доброволците да отидат да джихад в Сирия особено се открояват две групи (техният процент е 25-40%) - момичетата и новопостъпилите.

Момичетата от своя страна също се делят на две групи: едните са от по-бедните слоеве на обществото и цял живот са живели в предградията, а другите (мнозинството) са представителки на средната класа, пише френското издание Le Huffington Post.

Сред момичетата от предградията някои тръгват след мъжете си, докато другите се стремят към независимост и имат своите собствени ислямистки планове.  

"Ислямска държава" взриви църква в Сирия

Членове на радикалната групировка „Ислямска държава“ взривиха църква в североизточния сирийски град Тел Насри, съобщава ТАС...

Друга характерна черта е, че много от тях са приели исляма, изоставяйки християнството, юдаизма или будизма или са се отказали от атеистични възгледи в семейството.
Но какви са причините, които ги подтикват към тази стъпка?

Идеализираният образ на мъжа играе ключова роля при тези момичетата, които не изпитват особен ентусиазъм относно феминизма на своите майки и баби.  Те идеализират мъжествеността на този, който отива на смърт и проявяват сериозност и искреност в тази борба. Тези фактори формират представата за "идеалния мъж". Той е в състояние да възстанови образа на мъжествеността, който загуби сериозни позиции в обществото през последните  години. Той е "сериозен", защото в сражението с врага проявява отговорност за разлика от повечето млади хора, които момичетата смятат за незрели и вятърничави създания. Другият решаващ момент е това, че те са готови да се жертват заради идеала си, т.е. предполага се, че ще бъдат "искрени" с жена си.

Въплъщаващият у себе си всички тези добродетели млад човек трябва да се превърне в идеалния кандидат за мъж и да защити момичето си от растящата нестабилност и неустойчивост. Тези момичета вече са се убедили в крехкостта на съпружеските връзки от примера на родителите си. Затова те категорично не приемат независимият и индивидуален образ на мъжа и жената, който цари в днешното общество. Те търсят една антропологична утопия, в която чувството за доверие и абсолютна искреност ще съседства с "правилното неравенство" между мъжа и жената.

Екстремистките сайтове на "Ислямска държава" прекрасно умеят да манипулират чувствата на момичетата и да използват настроението им, за да обрисуват благородния образ на жената, която може да намери убежище от съвременния неустроен свят и да живее в абсолютно доверие под крилото на мъжа, защитника и "героя".

Наивното романтично възприятие на любовта се наслагва върху тягата към войната и насилието. Често, възпитаните в "унисекс" стил момичета, буквално са хипнотизирани от военната агресия. Насилието може да се стори привлекателно не само на мъжете, но и на жените, а в екстремна ситуация придобива смисъл и интензивност, които ги карат за забравят за известно време, принизеното положение на жената.

Евакуираха 400 семейства от лагера "Ярмук"

Около 400 семейства са евакуирани от палестинския лагер "Ярмук" в Сирия заради напредването на джихадистите, предаде AFP. В петък и съ...

Първите вълни от отишлите в Сирия млади хора станаха онези, които вербуват новите.  Те пращат писма, поддържат блогове, разказват за живота в Сирия. Отивайки там, момичетата понякога се омъжват за европейци, които вече са се влели в редиците на сирийските радикали.

Културното сближаване на жените и мъжете в западното общество води до това, че насилието вече не се смята типично за мъжете, както е било в миналото. Жените също могат да имат своята роля, макар и непряка.

Така, например, е при надзора на "еретички" (станалите робини на ИД йезидки, които са използвани за задоволяването на сексуалните нужди на бойците). Надзорът над тях обикновено е доверен на приели исляма жени от Запада.

Понякога за Сирия заминават цели семейства. Властите в ИД подтикват момичетата към брак с бойци от европейско потекло. Момичетата се считат за готови за брак от 9-годишна възраст.  Те трябва да създадат семейство, чиито деца да преминат обработката на ИД.

Формирането на това толкова благородно "ислямско" семейство с идеализирана роля на майката на територията на халифата крие принизеното положение на жената, което повечето не искат да забележат.

Румъния експулсира обвинени в джихадизъм

Седем чужди граждани, приближени до групировките "Ислямска държава" и "Ал Кайда" и обвинени в пропагандиране на джихадистки идеи и и...

Нестабилността на съвременния брак, на която са станали свидетели тези момичета, означава, че "вечният" съюз с бореца за вяра обединява в себе си стремежа към романтична неразрушима връзка и одобрена от религията любов.

Тя им  позволява да се избавят от нездравите приятелски отношения на момчетата и момичета в монотонния свят на Запада, който е лишен от мащабно насилие. Военната обстановка, митът за ислямската чистота на ИД, представата за героизма на мъжете, изпълнената с достойнство роля на майка - целият този свят, който така не прилича на родния им край, където насилието се превръща в развлечение, става истински магнит за тях. Или поне засега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари