Кандидатите за председател на ЕК не убедиха в първия си дебат

101862
Кандидатите за председател на ЕК не убедиха в първия си дебат
Снимка: Getty Images/Guliver

Първият дебат на кандидатите за нов председател на Европейската комисия се състоя късно снощи в Маастрихт – там, където бяха положени основите на съвременния Европейски съюз. И според повечето анализатори той се превърна в „загрявка” за същинската кампания.

В свой анализ EurAvtiv, която е една от медиите, отговорни за живото предаване на дебатите, коментира, че първият „сблъсък” по-скоро е приличал на „задушевен разговор” между стари парламентарни противници. Както е добре известно, кандидатите за председател на следващата Европейска комисия са следните -  бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер (ЕНП), бившият лидер на европейските социалисти и председател на Европейския парламент Мартин Шулц (ПЕС), бившият белгийски премиер Ги Верховщад (АЛДЕ) и Ска Келер (Зелените).

НФСБ: БНТ и БНР ни игнорират

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) критикува остро националните медии БНТ и БНР за тенденциозното отношение и игнориране...

„Кандидатирам се и се боря за Европа, която създава работни места и бележи икономически растеж, без да харчи пари, които няма”, подчерта за пореден път веруюто на ЕНП Жан-Клод Юнкер.

„Трябва да се харчат повече пари за младите хора, да се търсят начини да се пребори младежката безработица”, отвърна отново в типичен стил кандидатът на ПЕС Шулц. И поиска европейска кредитна програма, която да действа така, че компаниите да наемат повече млади хора.

Почти същата позиция застъпи и Келер, която, както и Шулц, е германски гражданин. „Не е въпрос само за работните места, а гласът на хората да бъде чут”, каза тя.

Най-голямо впечатление на анализаторите обаче направи Ги Верховщад. Той защити идеята си за федерализация и интегриране на Европа. Белгийският премиер подчерта, че не иска „супер държава”, а повече общи политики в рамките на ЕС. Досега, на практика, ЕС има само една такава – Общата селскостопанска политика. В тази посока Юнкер, като типичен дългогодишен представител на еврозоната, увери, че ще работи за монетарен съюз и за единен пазар.

Станишев смята, че идването на Шулц и Юнкер показва важността на България

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, народният представител Явор Куюмджиев и стотици социалисти в град Попово, Община Тъ...

„Следва да се отбележи, че нямаше кой знае какви различия в позициите на кандидатите.  За обикновените гласоподаватели много неща може да са останали неясни”, казва професорът по европейски политики Томас Кристиансен.

„Това е политическо шоу. Изборите за нов парламент на ЕС няма да повлияят на политическата рамка на Съюза. Хората ще трябва да избират компромиса, а това може да създаде пречки по европейския път”, смята Кристиансен.

Според кандидатите за председател на ЕК форматът на телевизионния дебат им е попречил да разгърнат идеите си. Дали това ще се промени на 9-ти май, във Флоренция, където ще е следващият дебат – предстои да видим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари