Каталуния е в задънена улица - какво следва?

3369
Каталуния е в задънена улица - какво следва?
Снимка: Getty Images/Guliver

Каталуния е в задънена улица. Сваленият каталунски министър-председател Карлес Пучдемон, който си самоналожи изгнание в Белгия, се надяваше да бъде преназначен на поста тази седмица, но новият председател на регионалния парламент Роджър Торент отложи гласуването за официалното му завръщане на поста.

Торент настоява, че Пучдемон все още е кандидат за поста, след като сепаратистките партии потвърдиха на регионалните избори през декември своето абсолютно мнозинство в местния парламент, като начело застана коалиция, подкрепяща сепаратисткия лидер. Него обаче го очаква арест веднага щом се върне в Испания за ролята му в неуспешния опит за обявяване на независимост, а Мадрид обеща да блокира завръщането му.

Междувременно сепаратисткият лагер е разделен след решението на Торент да забави гласуването, а решителността на Пучдемон изглежда се разпада.

И така, какво следва? Колко дълго ще продължи безизходицата?

Според изборните правила каталунският парламент трябваше до сряда (31 януари) тази седмица да проведе първата си сесия, на която депутатите да назначат отново Пучдемон - единственият кандидат за новото правителство. И ако не успеят да се споразумеят за него или да изберат нов министър-председател през следващите два месеца, ще бъдат проведени нови избори.

Но това броене на дните е спряно, тъй като Торент чака Испанския конституционен съд да реши дали да разгледа молбата на Мадрид да блокира Пучдемон от преназначаване - решение, което ще се очаква през следващите седмици. Ако съдът го отхвърли, предстартовото броене ще започне отново. Ако го приеме, ситуацията може да остане парализирана месеци наред, тъй като съдът разглежда проблема в дълбочина и решава дали да блокира кандидатурата на Пучдемон. По това време Каталуния ще продължи да бъде под контрола на централното правителство, което на 27 октомври наложи директното управление на богатия полуавтономен регион, след като каталунският парламент обяви независимост.

Бъдеще с Пучдемон?

Премиер на Каталуния от януари 2016 г. до октомври миналата година, когато беше уволнен от Мадрид, Пучдемон твърди, че е единственият кандидат, който отново ще ръководи региона.

Решението на Торент да отложи назначаването му сериозно задълбочи разделенията в сепаратисткия лагер. Торент е член на сепаратистката партия ЕRС, съюзник на групата на Пучдемон "Заедно за Каталуния". Пучдемон и неговата група искат да нарушат каталунските парламентарни правила, като депутатите го преназначат дори задочно - ход, на който Мадрид остро се противопоставя.

Но ERC предпочита да избегне друг фронтален сблъсък с Мадрид и да формира оперативно регионално правителство, което да доведе до отмяна на прякото управление. "Това щеше да предизвика хаос и нямаше да доведе доникъде", заяви източник от ЕRС, който поиска анонимност, за да оправдае отлагането на назначаването на Пучдемон. "Ние не можем да бъдем да бъдем въодушевени от тези в Белгия, трябва да спрем и да видим как можем да имаме истинско правителство", уточнява източникът.

Председателят на каталунския парламент отложи дебатите за кандидатурата на Пучдемон

Председателят на регионалния парламент в Барселона Роже Торен отложи ключовото заседание за избирането на Карлес Пучдемон за председате...

Но дори и ако сепаратистките партии накрая постигат споразумение, това няма да бъде краят на проблемите на Пучдемон. Ако се върне в Испания, той е изправен пред арест и затвор. Всеки опит за преназначаване чрез видеовръзка от Белгия ще бъде оспорен от Мадрид и вероятно ще бъде спрян от съдилищата. И часовникът също отброява времето му.

Ако разследването на сепаратистки лидери за бунт и отцепване отиде на съд, на онези, които са обвинени - включително Пучдемон – може да им бъде забранено да заемат държавен пост като предпазна мярка.

Пожертването на Пучдемон

Централното правителство и партиите срещу независимостта в Каталуния все повече призовават алтернативен кандидат да бъде обмислен за ръководител на региона.

"Торент трябва да започне кръг от разговори (с партиите - бел. ред.), за да спаси положението, създадено от г-н Пучдемон", заяви заместник министър-председателят на Испания Сорая Саенц де Сантамария. Самият Пучдемон изглежда е приел поражението във вторник (30 януари), става ясно от съобщения от мобилния му телефон, заснети на камера от испански телевизионен репортер.

Съдът реши, че Пучдемон не може да управлява от дистанция

Испанският Конституционен съд реши, че бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон може да встъпи в длъжност като регионален лидер отнов...

В тях той смята, че е стигнал края на пътя, като е бил "пожертван" от своите съмишленици. Пучдемон не отрече, че е изпратил тези послания, но настоява, че той все още е кандидатът.

Никоя сепаратистка партия публично не предлага да се отърве от него, но в пресата се появяват много алтернативни кандидати.

В крайна сметка, докато Конституционният съд не вземе решение дали да разгледа молбата на Мадрид да блокира Пучдемон, топката се намира в полето на Торент. Той може да реши да го задържи като кандидат и да поддържа парламентарния вот, за да го назначи отново или да номинира друг кандидат.

Анализ на агенция France Presse, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com