Кой печели от размириците във Франция? Ето за кого е най-голямата политическа изгода

7610
Кой печели от размириците във Франция? Ето за кого е най-голямата политическа изгода
Снимка: Unplash

Макар вълненията по улиците на Франция постепенно да намаляват, положението все още не се е нормализирало. След убийството на 17-годишния Наел, който беше застрелян от полицай, в редица френски градове хората дадоха израз на гнева си към държавата и нейните институции.

Насилието се изля основно към символите на републиката, полицейските участъци, училищата и най-вече - кметствата. В резултат от вълненията се стигна до над 3000 ареста.

Крайнодесните могат да спечелят от размириците

Франция наложи глоба от 2 милиона евро на Google

Френската Генерална дирекция за конкуренцията, защитата на потребителите и борбата с укриването на данъци (DGCCRF) наложи на Google гло...

Особено тежко беше нападението срещу дома на кмета на парижкото преградие Лей ле роз, където се вряза горяща кола. Съпругата му пострада при опита да избяга с двете им деца. Като отговор на атаката в цяла Франция пред кметствата излязоха граждани, за да демонстрират солидарност.

От целия този хаос в страната може да спечели предимно дясноекстремистката партия "Национално обединение".

Много френски политици осъдиха убийството на 17-годишния Наел. Президентът Еманюел Макрон определи деянието като "необяснимо" и "непростимо". Както центристите, така и левицата призоваха за солидарност с майката на 17-годишното момче, която изгуби детето си.

Но не всички партии демонстрират пълна солидарност със семейството на жертвата. Председателят на консервативната партия "Републиканците" Ерик Сиоти принципно изрази съчувствие, но същевременно изтъкна, че трябва да се изчакат резултатите от разследването, преди полицаят да бъде съден. Сиоти призова и за въвеждането на извънредно положение заради вълненията. То би дало на властите извънредни пълномощия, включително да ограничат свободата на събиране и да извършват претърсване на жилища.

Партията на льо Пен и нейната "стратегия на вратовръзката"

Макрон: Премина пикът на безредиците

Премина пикът на безредиците във Франция, стана ясно от думите на френския президент Еманюел Макрон на среща на кметове, предаваAFP. Ма...

Марин льо Пен също заяви, че трябва да се изчакат резултатите от разследванията срещу полицая. Лидерката на "Национално обединение" във френския парламент обаче смята, че извънредно положение трябва да се въведе само ако ситуацията се влоши.

Юристът Бенямин Морел нарича тази линия на поведение "стратегия на вратовръзката". От няколко години насам партията "Национално обединение" се стреми да изглежда по-умерена, посочва той. "Те носят костюми и вратовръзки и вече избягват много радикалните изказвания."

Морел казва пред ДВ, че по време на актуалната криза "Национално обединение" са почти в синхрон с Макрон. "Във Франция, за разлика от други държави като Германия, те не могат да дойдат на власт чрез коалиция. На президентските избори те трябва да заемат първо място и затова се стремят да привлекат максимален брой избиратели."

Някои от членовете на партия обаче далеч не са омекотили тона, допълва политологът Жил Ивалди. Той дава пример с лидера на партията Жордан Бардела. 27-годишният политик, който е от мигрантски произход, говори за "брутализиране на обществото заради абсолютно безумната имиграционна политика" и обещава да експулсира всички "чуждестранни престъпници" от страната, ако "Национално обединение" спечели следващите президентски избори през 2027-а година.

"Партията провежда двойна стратегия, чрез която обслужва както традиционните екстремни избиратели, така и потенциални нови привърженици, които се притесняват за сигурността си и гледат на "Национално обединение" като на партия, която сега покрай Льо Пен изглежда приемлива", обяснява Ивалди.

Магазините в Марсилия са понесли щети за над 100 млн. евро

Жан-Люк Шовейн, председател на търговско-промишлените камари на Екс-Марсилия-Прованс, заяви, че в Марсилия са повредени почти 400 търго...

Как "Републиканците" помагат на льо Пен

Програмата на "Национално обединение" си остава расистка, казва пред ДВ политологът Силвен Крепон. "Партията иска да сложи край на всяка миграция от страните извън ЕС и е твърдо против ценности като интеграцията и равноправието."

"Дори Марин льо Пен да не изтъква това изрично, всички знаят, че нейната партия винаги стоварва вината за престъпността във Франция на мигрантите. И когато други политици като Сиоти казват същото, това само помага на "Национално обединение", защото избирателите ще гласуват по-скоро за оригинала, отколкото за негово копие", обяснява Крепон. Тази стратегия явно работи: на последните президентски избори миналата година Льо Пен получи 41,5 процента от гласовете. През 2017-а година процентите ѝ бяха само 34.

Тримата учени са единодушни, че актуалната криза само може да помогне на десните екстремисти. Свидетелство за това се открива в проведените две дарителски акции - за семейството на убития Наел се събраха 260 000 евро, а за семейството на произвелия стрелбата полицай - над 1,2 милиона.

"Единственият начин за противопоставяне на десните, е да се запълнят пукнатините в обществото, за да може в бъдеще да не се стига до вълнения в предградията. За целта са необходими същностни реформи, например реформа в полицията", казва смята социологът Мишел Кокореф.

Поредна нощ на размирици във Франция, десетки са задържани

78 души са били задържани във Франция в шестата нощ на размирици, съобщи BFMTV. 20 протестиращи са били задържани в Париж, като това е ...

Дори правителството на президента Макрон действително да се заеме със съответните реформи, ще е необходимо време, за да се усети ефектът от тях. А до следващите президентски избори има само четири години.

 

Всичко по темата с протестите там - СЛЕДЕТЕ в този списък от материали.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари