Русия с мащабен план да спре Молдова за ЕС и да превземе властта: Молдовското разузнаване

7399
Русия с мащабен план да спре Молдова за ЕС и да превземе властта: Молдовското разузнаване
Снимка: Getty Images

Ръководството на Русия и руските специални служби са разработили мащабен план за дестабилизиране на Молдова, за да подкопаят плана на бившата съветска република за присъединяване към Европейския съюз. Също така целта на хибридната война е да се установи доминантно проруско влияние в парламента. Това заяви ръководителят на молдовското разузнаване Александру Мустеата.

Хибридна атака за намеса в изборите

Кампанията ще включва "безпрецедентно ниво на интензивност в действията на Русия", каза директорът на молдовската Служба за разузнаване и сигурност пред репортери на 5 март. Той заяви, че властите са открили информация, която показва, че Москва има за цел да повлияе на президентските избори и референдума за ЕС в Молдова тази година. Това ще се случи чрез мащабна хибридна атака, твърди Мустеата.

Още: Ще спре ли Путин, ако победи в Украйна? Едва ли

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду ще се бори за втори мандат. Тя се стреми да поведе страната си към европейското пространство и да прекъсне влиянието на Кремъл. Европейската комисия препоръча начало на преговори с Кишинев за членство в ЕС през декември миналата година.

Снимка: Мая Санду, Getty Images

Молдова по пътя към ЕС - Русия е бариера

Санду, която е обект на гнева на Москва, е изготвила план за присъединяване на Молдова към ЕС до 2030 г. Само че властите в Кишинев отдавна предупреждават за руските усилия за дестабилизиране на политическата система.

Мустеата заяви, цитиран от Bloomberg, че Москва, усилвайки посланията си чрез канали в социалните мрежи като "Телеграм" и TikTok, ще засили атаките през следващите два месеца, като подкрепя проруски протести, разпалва насилие и подкрепя отцепническия регион Приднестровие.

Миналата седмица самопровъзгласилата се администрация на Приднестровието призова Русия да ѝ се притече на помощ заради "икономическа война", подпалена от Молдова. Става въпрос за новите мита за вноса и износа на стоки, които отцепническият регион трябва да плаща. Призивът последва спекулациите, че Приднестровието ще се опита да се присъедини към Русия.

Още: Война в Молдова? Приднестровието помоли Путин за "помощ" и "защита" (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Русия многократно е отричала да се намесва в избори в чужбина, макар да е пределно ясно, че го е правила дори в САЩ

Миналата седмица Министерството на външните работи в Москва обвини НАТО, че се опитвал да оформи Молдова във "втора Украйна".

Друга автономна област в Молдова, Гагаузия, също се разглежда като проруска единица, където Москва може да окаже натиск за дестабилизиране на страната: След Приднестровието: Още един молдовски регион поиска "защита" от Русия.

Русия ще се намеси чрез проруски олигарх

Ръководителят на молдовското разузнаване заяви, че Москва продължава да залага на проруската политическа мрежа около олигарха Илан Шор, който през 2019 г. беше осъден за измама и попадна под санкциите на САЩ за стремеж да подкопае демократичните институции на Молдова. Мрежата на Шор ще има за цел да подкопае резултатите от референдума за ЕС, каза Мустеата.

Още: Молдова с първа реакция, след като Приднестровието поиска "помощ" от Путин

Три фази на хибридната война

Според Мустеата страната агресор ще се намеси в Молдова на три етапа, като първият вече е започнал.

"Първият етап започна през 2023 г., когато беше направен опит да се компрометират местните избори. Сега се правят опити за следващите два етапа. Русия възнамерява да се намеси в тазгодишните изборни процеси - президентските избори и референдума за интеграция на Молдова в ЕС. Правят се опити за компрометиране на референдума за европейска интеграция, за намеса в президентските избори, както и за очерняне на институциите и кандидатите, които ще насърчават присъединяването към ЕС. Третият етап, който е планиран за 2025 г., е насочен към поемане на контрола върху парламента на Република Молдова чрез присъединяване на политически партии под влиянието на Руската федерация към законодателния орган. Подробностите показват някои стратегии за 2024 и 2025 г., които ще включват елементи, свързани помежду си", обясни Мустеата, позовавайки се на данните, събрани от службата му.

Догодина в Молдова ще се проведат парламентарни избори, на които управляващата партия на Санду "Действие и солидарност" ще се конкурира с редица проруски формации за запазване на мнозинството си.

Още: Втори фронт на Путин в Европа: Война в Молдова - анализира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

"Веднъж попаднали в парламента, те (проруските партии - бел. ред.) ще служат на враждебните интереси на Русия. Откритите проруски политически актьори имат преки, потвърдени връзки с руските специални служби, политически консултанти, организирани престъпни групи, ръководството на Кремъл и олигархични групи. Има и политически актьори, които са обявени за проруски. Те се крият зад неутрална външна политика, като твърдят, че защитават националните интереси, неутралитета и държавността. Всъщност тяхната цел е да обслужват интересите на Русия. Тези актьори биха имали контакти с Русия под прикрита форма. Съществуват и политически актьори, свързани с организирани престъпни групи, ръководени от граждани на Република Молдова, които са обявени за международно издирване. Те също са част от сценария на Русия", заяви директорът на молдовското разузнаване, цитиран от местната медия ziarulnational.md.

"Те планират кризи в икономическата и социалната сфера, социални сблъсъци за насаждане на междуетническа омраза, кризи в областта на сигурността и обществения ред, включително в Гагаузия или в лявата част на Днестър. Тези кризи ще бъдат стартирани последователно или паралелно, често съгласувано и с напреднала пропагандна подкрепа. Третият елемент на сценария са информационните атаки, за да се засили психологическият ефект на кризите", добави той и посочи, че ще има опити за откриване на пропагандни телевизионни канали и пласиране на фалшива информация.

Още: Лавров говори за Молдова точно като за Украйна, подклажда огъня и в Босна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа