Коронавирусът: Бъдещето и втората вълна

5979
Коронавирусът: Бъдещето и втората вълна
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато хората по света излизат от извънредното положение и блокирането, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че коронавирусът "може да не изчезне никога". Остават притесненията за възникване на втора вълна на заразата. И може би на трета такава.

Първо изглеждаше, че бяхме в продължение на много дълъг разход под мерки за блокиране, може би до края на летните ваканции. Това беше до преди около две седмици. Тогава изведнъж времето се промени - атмосферно и метафорично.

Ограниченията се премахват в Германия, Испания, Гърция и на много други места.

Дори Обединеното кралство, което е има най-високия брой инфекции и смъртни случаи от COVID-19 в Европа, мисли за „възобновяване на икономиката“, както призоваха няколко висши служители през последните дни.

По-рано този месец Индия удължи извънредното положение с още две седмици на фона на нарастващите опасения, че ако нациите намалят ограниченията твърде бързо, светът може да стане свидетел на втора вълна от инфекции.

Втора вълна е повече или по-малко неизбежна. "Този вирус може просто да се превърне в друг ендемичен вирус в нашите общности", заяви д-р Майк Райън от Световната здравна организация. "Този вирус може никога да не изчезне", каза той.

Райън, изпълнителният директор на Програмата за извънредни ситуации на СЗО, посочи, че и други вируси като СПИН не са изчезнали. Вместо това ние разработихме лекарства за смекчаване на нейните ефекти и се научихме да живеем с него. Само едрата шарка е била изкоренена в света.

Останалите вируси живеят в общността. Някои, като туберкулозата, се завръщат и историята показва, че втора вълна от пандемия може да бъде по-лоша от първата. Такъв беше случаят с испанската грипна пандемия от 1918 г., която продължи на вълни до 1920 година.

И така, трябва ли да сме малко по-търпеливи? Трябва ли да останем в под блокада?

Когато коефициентът на възпроизводство на коронавируса „R” спадна от прага 1 до 0,76 в края на април, германското правителство и здравните власти се съгласиха частично да отворят отново училищата за тези ученици, на които предстоят основни изпити или преминават към следващи степени на обучение през есента.

Училищата започват препроектиране на класни стаи и сегментиране на пространствата в безопасни зони, за да се гарантира, че ще се спазват указанията за физическо разстояние и хигиена.

Но преди училищата и техните ученици да имат шанс да се върнат в клас и да изпробват тези специални проекти за безопасност, правителството реши да премахне ограниченията допълнително. Сега дори по-малките деца трябваше да се връщат в училище, за по един ден.

Зоологическите градини и музеите също се отварят с нови правила за физическо дистанциране, гарантиращи, че хората остават на разстояние далеч един от друг. Но няма следи от подобни правила на детските площадки, които отново се отвориха на 7 май и където физическото дистанционно правило от 1,5 метра между децата бързо намаля до 1,5 сантиметра. Дали това беше контролиран експеримент за „добро поведение”? В крайна сметка Германия е демокрация, "изградена на доверие", заяви канцлерът Ангела Меркел седмица, след като обяви облекчителните разпоредби.

СЗО обаче би предпочела преходът от блокиране да бъде "базиран на доказателства [и] на данни", който се "прилага постепенно", за да "намали риска от нови огнища".

"В идеалния случай ще има минимум 2 седмици (съответстващи на инкубационния период на COVID-19) между всяка фаза на прехода, за да се даде достатъчно време за разбиране на риска от появата на нови огнища и да се реагира по подходящ начин", казва СЗО в своя документ "Актуализация на стратегията COVID-19" от 19 април.

Федералното правителство остави на федералните власти и общините да проследяват развитието на пандемията в Германия, казвайки, че трябва да се въведат по-строги ограничения, ако в даден регион се регистрират 50 нови случая на коронавирус на 100 000 души за седмица.

Няма международен стандарт

Коронавирусът на Балканите: Има ли поводи за оптимизъм?

Турция остава страната с най-голям брой жертви и заразени. Починалите от коронавирус в страната надхвърлиха 4000 души, а броят на зараз...

Но изглежда, че няма съгласуван стандарт за това, какво представлява втора вълна на епидемията - на глобално или национално, регионално ниво. Така че 50-те случая на 100 000 души може да са нищо повече от хубава кръгла цифра.

В имейл до Deutsche Welle говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви, че "втората вълна" не е фиксиран технически термин. "Терминът [само] се отнася за подновени огнища след първоначално намаляване на случаите. Следователно, същото се отнася и за "трета вълна", каза тя.

Съобщава се, че някои изследователи в Германия, включително Ева Грил от Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ и Рафаел Николайчик от университета „Мартин Лутер“ в Хале-Витенберг, се притесняват, че 50 случая на 100 000 души са твърде високи нива на заразяване - твърде високи, за да може здравната система да се справи.

Ако или когато това се случи, хората ще изпаднат в паника и градовете ще се насочат обратно към блокиране. Ще бъдем отчаяни да се самоизолираме отново и когато броят на новите случаи отново спадне, ограниченията ще бъдат облекчени още веднъж.

Това е класически цикъл. Но такъв, с който може би трябва да се научим да живеем.

Мутафчийски не издържа на напрежението: Очаквам да измрат много хора! Яко да измрат! (ВИДЕО)

Нервите на генерал Мутафчийски не издържаха в телевизионно интервю с Миролюба Бенатова. То бе взето в "ALTERNATIVATA" по TV1 - предаван...

Вирусите винаги мутират и се връщат

Пандемията на грипа от 1918 г. има три основни вълни. От март 1918 г. върхът му настъпва по време на втора вълна в края на същата година. Тази втора вълна е по-силна мутация от първата версия на вируса. Всъщност Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заяви, че втората вълна е отговорна за по-голямата част от смъртните случаи в САЩ - вероятната страна на произход от грипа.

Третата вълна идва в началото на 1919 г. и продължи до средата на годината, когато според CDC испанският грип е "утихнал". Но вероятно никога не е изчезнал напълно.

Някои вирусолози предполагат, че вирусът отслабва с последващи мутации. Става по-малко фатален за хората не само защото хората развиват имунитет или устойчивост към вируса, но и защото вирусът се нуждае от живи домакини, за да се възпроизведе и оцелее. И така, той продължава да живее в общността.

Вече виждаме какво може да се превърне официално във втора вълна на COVID-19. Има нови случаи в Китай, Русия и дори Южна Корея, които бяха похвалени заради контролираното ограничаване на първата вълна. В Германия степента на възпроизводство на вируса вече премина прага от 1.

Сенатор подаде оставка след разследване на ФБР - използвал секретна информация за коронавируса

64-годишният председател на специалната комисия по разузнаване в Американския Сенат Ричард Бър подаде оставка, предаде Би Би Си, цитира...

Тъй като в Северното полукълбо настъпва лятото, а Гърция и Испания се опитват да спасят туристическия сезон, въпреки вируса, можем да станем свидетели на тази втора вълна по-рано, както прогнозира проучване, публикувано в британското медицинско списание The Lancet през април.

"Въпросът е дали можем да достигнем момент, в който имаме силни мерки за обществено здравеопазване, чрез които можем да [открием] групи от случаи и да потиснем тези клъстери, без да позволим дифузните модели на предаване на коронавируса от преди", каза Райън.

Основна вълна от нови инфекции ще доведе до втора вълна на блокирания и строги карантини. "Това се опитваме да избегнем. Така че, ние се надяваме и вярваме, че Германия, Корея и други страни ще могат да потиснат новите клъстъри, които ще възникнат и в някои случаи, може би на субнационално ниво, може да наложат някои конкретни локални ограничителни мерки, за да се спре заразата", каза Райън.

Или на всички отново ще ни се наложи да пренаписваме ваканционните си графици.

Автор: Зулфикар Абани, Deutsche Welle. Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари