Коронавирусът - най-голямото изпитание в историята на ЕС

3053
Коронавирусът - най-голямото изпитание в историята на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съюз преживя много кризи, но коронавирусът го разтресе из основи, пише в своя статия журналистът Даниел Штайнуоърт за швейцарското издание  -  Neue Zürcher Zeitung, чиято статия представяме без редакторска намеса.

Кризите са време за истини. Показа ли ЕС своето истинско лице? Превърна ли се китайският товарен самолет, приземил се на 12 март в Рим и разтоварил 31 т медицински хуманитарни стоки, в провал на Съюза? Във всеки случай в неделя вечерта по пустите улици и площади на Италия се чуваше химнът на Китай, а не този на ЕС. Съвсем не е важно какви са били мотивите на Пекин и какво е намислил - страните от ЕС до сега не се проявиха в положителна светлина. Ограничаването на износа на защитни маски и медицинско оборудване, рефлекторно въведено от германското и френското правителства, докато външният министър на Италия молеше за помощ, не беше добре прието в Рим. Вероятно сигналът затова, че не може да се разчита на прехвалената европейска солидарност в случай на беда, е бил разбран. 

Активист с опасения как се управлява кризата с коронавируса в Румъния

"Това е трудно изпитание. Демократичният режим в нашите страни не е съвсем адекватен, така че ще имаме трудности какво по време на сега...

Единичните действия на отделните страни може да се наблюдават и в граничния контрол. На континента, който винаги се е гордял със своите отворени вътрешни граници, сега се спускат бариери. Фактически Шенгенското споразумение, което мнозина смятат за перлата на европейското сътрудничество, се оказа недействащо - което е разбираемо, тъй като държавите искат да защитят населението си от вируса. Засега не е ясно дали въведеният граничен контрол и забрана на влизане ще доведат до нарушаване на системите за снабдяване и функциониране на вътрешния пазар. Тогава на карта ще бъде поставен, най-малкото смисълът на съществуването на ЕС.

За Европейския съюз пандемията от коронавирус е изпитание по-голямо от Brexit, кризата на еврото през 2008 г. или бежанската криза от 2015 година. Трябва да си припомним центробежните сили, които след последната дългова криза бяха предизвикани от насочените към икономия мерки, за да се досетим какви разногласия може да възникнат сега. 

Разбира се, възможно е ЕС, който благодарение на затварянето на външните граници все още изглежда единен, да излезе по-силен от кризата. Сега е прекалено рано да се говори за провал. Но вече на този ранен етап на епидемията най-пострадалата държава се оказа изоставена от Брюксел на произвола на съдбата и това е лошо предзнаменование.

За кого има маски и защитни облекла и откъде се очакват още? (ВИДЕО)

"Взгляд": Глобализацията няма да преживее пандемията

Светът ще бъде различен след коронавируса – това не е алармизъм, нито хистерия. Не толкова самата пандемия, колкото реакцията на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари