Коронавирусът приземи авиокомпаниите

7666
Коронавирусът приземи авиокомпаниите
Снимка: Getty Images/Guliver

Отрицателните икономически последици от епидемията на коронавируса COVID-19 се отразиха най-напред на гражданската авиация. Разпространението на COVID-19 приземи самолетите на големите авиокомпании и нанесе щети, сравним с тези на световна война.  

През последните седмици в света се наблюдава невиждан спад в самолетните полети. Човечеството отчаяно се опитва да издигне бариери по пътя на заразата и стотици страни ожесточиха правилата за излизане от своите територии. В страните, където има голям процент заразени никой не иска да лети. Пътникопотокът между Китай и останалият свят се съкрати с 80%. Китайските авиокомпании съкратиха броя на полетите си с 40%, а над 70 чуждестранни авиокомпании напълно прекъснаха връзките със страната. На прага на пролетта туристите май ще си останат у дома.  Президентът на Световния съвет по туризъм и пътешествия Глория Гевара вече заяви, че кризата с коронавируса ще нанесе щети в размер на 22 млрд. долара на отрасъла. Най-много ще пострадат страните от Азия и най-вече Китай. 

Боил Банов: Прекратяваме културните събития до второ нареждане

Заповедта за прекратяване на културните събития е до второ нареждане, заяви пред бТВ министърът на културата Боил Банов, който сподели ...

Международната организация на гражданската авиация на САЩ предвижда загуби в размер от 4-5 млрд. долара. Най-песимистична е прогнозата на Международната асоциация на въздушния транспорт  (IATA), според която щетите за отрасъла може да са между 63 до 113 млрд. долара. Засега никой не се наема да изчисли загубите от превоза на стоки и това как те ще се отразят на другите отрасли, пише в свой анализ topcor.ru.

Вече може да се говори за първата авиокомпанията, която коронавирусът приземи. Изглежда - завинаги. Британската Flybe, която се смяташе за най-големият регионален превозвач в Европа. Британското правителство се опита да предотврати фаталният развой, но на 5 март компанията обяви банкрут. Съвсем не е оптимистично и положението на такива авиокомпании като Lufthansa Group, която включва  Austrian Airlines, Brussels и Swiss, чийто технически парк се състои от 770 самолети. Днес компанията е принудена да съкрати броя на полетите с 20-25% и се подготвя за още неприятности. Полетите на Lufthansa  в Китай са спрени до 24 април, а в Иран до 30 април. Освен това лайнерите ще се опитат да заобикалят северната част на Италия. За значително намаляване на полетите съобщи и унгарската авиокомпания Wizz Air .

Finnair изцяло се отказа да лети до Китай и изключи от маршрутите си Сеул и Милано. сега ръководството на компанията трябва да преговаря за условия за отпускане на отпуск от 2 седмици или 1 месец, в който е принудена да пусне 6 хил. служители. Акционерите на компанията са предупредени за по-слабите финансови показатели през настоящата година. за принудителна ваканция мислят и в  Lufthansa и KLM. От там вече заговориха за такива антикризисни мерки, като съкращаване на бюджета, преустановяване на наемането на консултанти и нови сътрудници и намаляването на разходите за командировки. Едва ли ще се размине и без съкращаване на служители намаляване на заплатите. Само Air France-KLM очаква загуби от 217 млрд. долара. 

Повечето авиокомпании се опитват да икономисват, с каквото могат, само не и с пътници, които днес се налага да се търсят. Броят на резервираните места, дори за най-популярните маршрути стремително пада, а неявяването на пътници вече не е нещо необичайно. 

Временно преустановяват приема на документи за асистирана репродукция в община Стара Загора 

Във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България и издадени заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ан...

Air Malta прояви максимална лоялност към клиентите си, като намали глобите за промяна на датата на полет или маршрут. 

В борбата с коронавируса човечество ще отстоява не само живота и здравето си, но и правото да лети. 

ОЩЕ: Томислав Дончев: Има риск за икономиката заради коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари