Корупцията на Путин и другите диктатори – тяхно оръжие и слабост

3402
Корупцията на Путин и другите диктатори – тяхно оръжие и слабост
Снимка: Getty Images

30 години след края на Студената война, светът отново е разделен на два противоборстващи си лагера с противоположни виждания за организацията на обществото. От едната страна са държави като САЩ, в основата на които лежи спазването на неотменимите права на личността и върховенството на закона. От другата се намират държави, в които властта е концентрирана в ръцете на един-единствен човек или клика, която е подотчетна на самата себе си и е напълно пропита от корупция.

През последните години Вашингтон съвсем нееднозначно гледа на това в каква степен Америка е длъжна да съдейства на разпространяването на демокрацията в чужбина, което предизвиква сериозна тревога. А авторитарните режими предприемат все по-агресивни и изобретателни опити за износ на своите ценности в ущърб на САЩ и техните съюзници.

Руският президент Владимир Путин и други подобни самовластници упорито работят над превръщането на корупцията в оръжие и в инструмент на външната политика, незаконно и тайно използвайки пари за засилване на влиянието си в други страни, за отслабване на властта на закона и за промяна на чуждите държави по собствения си клептократичен образ и подобие.

В този план борбата с корупцията се превръща в нещо по-голямо, отколкото в правен и нравствен въпрос. Тя става стратегически въпрос и се води в рамките на съперничеството между великите държави.

Но корупцията не само се явява могъщо оръжие, прието на въоръжение от авторитарните противници на Америка. В много случаи тя също така помага на тези режими да запазят своята власт, но в същото време е тяхната ахилесова пета.

Списъкът на САЩ с "олигарсите на Путин" - начело е Медведев, включен е целият руски елит

Руският премиер Дмитрий Медведев е начело на дългоочаквания списък с руски политици и олигарси, приближени до руския президент Владимир...

За личности като Путин съществуването на основания на върховенството на правото американски свят е заплаха. Обогатявайки се с умопомрачителни темпове за сметка на използването на служебното положение за лични цели, тези хора живеят в страх от това, че тяхното грабителство ще бъде напълно разобличено и че примерът на САЩ ще вдъхнови руския народ за борба за по-добър живот.

На корумпираните режими също така е добре известно, че макар и стремящи се към отслабване на върховенството на закона по целия свят те в същото време зависят в значителна степен от него. За разлика от епохата на Студената война, когато съветският блок беше изолиран от световната икономика и се крепеше на вярата в комунистическата идеология, днешните авторитарни управници и техните привърженици се стремят да харчат и укриват богатствата си в демократичните страни, където им се иска да пазаруват, да купуват недвижими имоти, да се лекуват и техните деца да учат.

Парадоксално е, но клептократите са твърдо решени да прехвърлят богатството си в САЩ и подобни на тях страни по простата причина, че там върховенството на закона защитава тяхното богатство. Натрупвайки своето състояние по незаконен начин, тези хора прекрасно разбират, че задължително ще се намери друг човек, по-тясно свързан с властите, и че този човек може да ги ограби и лиши от откраднатото, ако то се намира вкъщи, а не зад граница.

За щастие САЩ започнаха да предприемат стъпки за ожесточаване на мерките за защита, предоставяни от закона, и за започване на борба със своите задгранични противници. Приетият през 2015 г. Закон Магнитски, например, стана мощен нов инструмент за борба с корупцията по целия свят, и той все по-често бива прилаган. Но все още предстои да се направи много повече.

В частност САЩ трябва да попречат на клептократите и техните агенти тайно да превеждат пари по света, където законът е върховен и където те откриват сметки и скриват своите активи зад фасадата на подставени фиктивни компании. Ако не се затворят вратичките и не се пресекат тези хитрости, чуждестранното влияние върху американската демокрация ще се засилва, както и заплахата за националния суверенитет на САЩ.

Албанското разузнаване: Русия пуска корени у нас

Хелидон Бендо, директорът на Албанската разузнавателна служба (SHISH) заяви пред парламентарна комисия в Тирана в понеделник, че Русия ...

Конгресът трябва да затегне законите за финансиране на избирателните кампании с цел засилване на тяхната прозрачност с отчитането на това, че американските избори несъмнено се подлагат на манипулации от противниците на САЩ.

В същото време американските власти са длъжни по-активно и целенасочено да идентифицират и искореняват корупцията в чужбина. Министерството на финансите разработи съвършени методи за водене на финансово разузнаване в отговор на заплахата от тероризъм и оръжия за масово унищожение. Дойде времето тези усилия да се разширят и да се пристъпи към проследяване, разобличаване и разрушаване на корупционната дейност на авторитарните противници на Вашингтон и техните съюзниците му.

Но затягането на законите на страната не заменя традиционните форми на американска власт и влияние, към които се отнася военната сила и икономическата динамика. Такива мерки може да предоставят допълнителен набор от средства по укрепване на националната сигурност.

При условията на засилване на международната борба между властта на закона и корупцията САЩ не могат да си позволят да поддържат неутралитет. Приемането на подкуп и клептокрацията отвъд американските граници може да превърнат Вашингтон в съучастник в тези престъпления, което ще има най-плачевни последствия за репутацията на страната на международната сцена и за благосъстоянието на американците.

Коментар във в. Washington Post на бившия директор на ЦРУ - Дейвид Петреъс и на сенатора Шелдън Уайтхаус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари