X
 
 

Културата на паметта е в опасност

990 12
Културата на паметта е в опасност
Снимка: iStock/Guliver
75 години след Холокоста и Втората световна война става ясно, че паметта избледнява, а историята се преиначава за целите на текущата политика. На 8 май 1985 година тогавашният президент на Германия Рихард фон Вайцзекер казва: 

„Да помниш, означава да мислиш случилото се толкова честно и чисто, че то да стане част от душата ти. Това изисква от нас високо ниво на правдивост." 35 години по-късно мрачното пророчество на Вайцзекер  се сбъдва: паметта за мрачните събития избледнява, съзнанието на хората се формира наново, пише германското издание Süddeutsche Zeitung. 

Холокостът - най-голямото злодеяние в световната история

Холокостът е най-голямото злодеяние в Световната история, тъй като е индустриално убийство на хора. Това са лагерите на смъртта, създад...

2020 е опасна година. Историческата политика се върна в качеството си на мощно оръжие в противоборството между държавите. Но днес се води не с помощта на комисии от историци и институти. Сега става въпрос за преосмислянето в голям мащаб, става въпрос за представяне на историята в огледалото на проблеми и конфликти на днешния днес, става въпрос за манипулиране не истината, пише журналистът Штефан Корнелиус.

Историята става инструмент в търсенето на идентичност. Сега, когато светът губи ред и опора, откъсването от достоверните исторически факти от техния пристан може да причини сериозни щети. Владимир Путин е майстор на дестабилизацията. Неговата мисия е историческа, а амбициите му са почти безгранични. Историческата политика на Путин се документира добре през последните 20 години. Възкресяването на Русия се отразява в учебниците, във възхищението към героите и дори в нови празници. Впечатленията, получени от младия Путин в Ленинград, травмиран от страшната блокада, определя неговото виждане за историята. По този начин, отражението на представите на Путин за историческата справедливост във външната политика, по-точно в историческата външна политика, беше само въпрос на време. 

Историческият ревизионизъм на Путин е особено опасен, защото взима на прицел централната тема на европейската политика на държавите, а именно пакта Рибентроп-Молотов за разделянето на Централна Европа. Всъщност Путин не е сам. Европейският парламент със своята безславна резолюция за историческото самосъзнание на Европа даде повод за критики и нова опора за Путин в спора за трактовката на пакта. Полското правителство със своя закон за Холокоста направи наказуемо болезненото разглеждане на собственото минало.

От Украйна до Балканите национализмът и евтиният патриотизъм препятстват осмислянето на миналото и всяват раздор. В Германия бившият лидер на партията "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд нарече Хитлер и нацистите "Тъмно петънце в славната история на Германия.

27 януари - Международен възпоменателен ден на Холокоста

Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 1 ноември 2005 ...

Всичко това е предизвикателство за историческата наука, лишава я от нейната правдоподобност и от примирителните ѝ функции. Мъглата на недоверието и липсата на правдивост обгръща Европа. отново се пробужда враждебността, налагат се обиди. Няма примирение без спомени, каза  Рихард фон Вайцзеккер. 

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  8, Путин също е евреин - и него ле на сапун!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Не е само Путин, а и целия кръжец от олигарси около него са евреи. Много сапун ще свари №8!
  : 0 !
 • Ричард Ран 8 Ричард Ран преди 3 седмици Профил на трол?
  Лошото на холокоста е, че не свариха Сорос на сапун!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Това е едно типично мнение на типичен русофил. Те са точно такива, пропити със злоба и реваншизъм към всички преуспели хора и държави; към всичко, което не се прекланя в раболепие пред самопровъзгласилите се (без реално основание)за "велики" руснаци. За мен русофил е по-срамна дума дори от педофил.
  : 2 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Комунизма е изстината злина. Комунизма праща над 200 милиона души на ония свят.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Немцам показали фашиста Путина - http ://argumentua.com/stati/skandal-nemtsam-pokazali-fashista-putina
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Русские фашисты в Германии начали в Нюрнберге. Нюрнбергом и закончат? Как Путин решил стать фюрером на родине самого Гитлера. - http ://argumentua.com/stati/russkie-fashisty-v-germanii-nachali-v-nyurnberge-nyurnbergom-i-zakonchat
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Руснаците винаги са били по-голями убийци от германците, даже и на евреи! НКВД - ГЕСТАПО Братья по крови Полная версия - http ://www .youtube.com/watch?v=R0pGB_JqMowhttp + prosvetise.com/?p=8784 + http ://multi-online.ru/load/dokumentalnye/nkvd_gestapo_bratja_po_krovi/6-1-0-5341
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Холокоста в Русия има много по-голями размери, и започва много по късно в Германия, защото лагерите на смъртта, създадени от нацистите в Третия Райх, бяхя създадени първо в Русия, откъдето германците се учеха! И въобще идеята за избиване на евреи започва та Екатерина! Когато научи за Холокоста в Русия светът ще се потресе от зверството на руската нация!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Гестапо и НКВД- дружба скрепена с потоци кръв на враговете на “Новият ред”. http ://argumentua.com/stati/nkvd-gestapo-sovmestnye-predpriyatiya-chekistov-i-natsistov
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Вярна е статията! В тоя сайт има Мурзилки, Чибурашки и пидоРашки, които омаловажават престъпленията на тоталитарните режими и прокламират надпреварата във въоръжаването. Има и един напълно луд, който се самообявява за вожд от стомана и зове за проливане на реки човешка кръв. Актуално, това съвпада ли с вашата политика?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Рушняците първи строят концлагери и избиват евреи, немците се учат от тях - „….В Бабий Яр са унищожени 50 771 евреи, 5 цигански табора, 661 членове на ОУН (Организация на украинските националисти), 3 играча на киевското „Динамо”, православни свещеници, нелегални, военнопленници…..” – За руския фашизъм, хилядократно надвишаващ немския, четете тук - http ://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=367175 виж още ›› 3
Нагоре