Le Monde: Коронавирусът убива парите в брой

4902
Le Monde: Коронавирусът убива парите в брой
Снимка: iStock/Guliver

"Няма да има връщане на ресто, плащането в брой е подкопано от коронавируса" гласи заглавие във френския вестник Le Monde (Il n’y aura pas de retour en arrière: le paiement en liquide mis à mal par le coronavirus).

Вероятността за предаване на коронавируса чрез парични банкноти доведе до още по-голямо разпространение на цифрови методи за разплащане, пише френското издание. И макар за промяна на привичките да е нужно време, сега преходът на обществото към безналично разплащане ще бъде по-лесен.

Близо 2,4 млрд. долара са изпратили българските емигранти на близките си у нас

Близо 2,4 млрд. долара са изпратили българските емигранти на близките си у нас, сочи новият доклад на Световната банка. Средствата са ...

Авторът на публикацията забелязал, че в парижките хлебарници и малки магазини се появили обявления, че с цел хигиена е за предпочитане безконтактно разплащане. При това са фиксирани и откази да се приеме заплащане в брой, което според Френската централна банка е незаконно.

Според статистиката, французите започнали по рядко да пазаруват, но купуват повече на един път, тоест техният чек станал за по-голяма стойност, а наличните пари започнали да се използват за по-малки покупки.

Журналистът забелязва, че за първи път през цялото време на кризата французите не се тълпят край банкоматите, за да теглят пари. Напротив, пари се теглят два пъти по-малко.

Впрочем това безпокойство за предаване на вируса чрез пари се наблюдава и в други страни. Например централните банки на Южна Корея, Кувейт и Унгария започнали да стерилизират банкнотите и да ги поставят на карантина. Френските власти обаче считат, че банкнотите не осигуряват среда за дълъг живот на вируса.

Недоверието към наличните пари се появява и благодарение на препоръките на СЗО, която препоръча използване на безналична система за заплащане с помощта на карти и телефони. Изданието привежда статистика на една френска банка, която регистрирала през април безналични транзакции до 60% от всички операции на стойност под 30 евро. Миналата година тази част била 40%.

Парите в брой постепенно си отиват. Какво идва след тях?

Пapитe в бpoй ca пpocт и лeceн нaчин зa paзплaщaнe, изпoлзвaн oт вeĸoвe, но в съвременната технологична реалност те постепенно се превр...

Преди много купувачи се опасявали да платят с карта поради възможност за хакерска атака. Карантината обаче им помогна да направят тази крачка и вече няма път назад, отбелязват експерти. Сега и на мнозина малки предприемачи им се налага да осигуряват бизнеса си с възможността да правят безналични операции.

Наличните плащания и без това намалявали, но сега процесът се ускорил. Например от 2015 до 2018 г. броят на банкоматите във Франция намалял от 107 броя на 100 хиляди души до 98 броя, тоест почти с 10%. Печатането на банкноти обаче нараснало и е свързано с това, че еврото е стабилна световна валута.

Върху намаляване популярността на парите в брой оказва влияние и разцветът на електронната търговия. На наличните пари основно се опират сенчестата икономика и тероризмът. Развива се и съвсем нова финансова сфера - криптовалутата. Тя все още не намира широко приложение, но сегашните тенденции могат да се отразят и на нея.

Според експерти, предстои цифровизация и на документите. Френските банки засега се отнасят скептично, а технологичният бранш предлага проблемът да се обсъди след 10 години, пише Le Monde.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com