Ляво испанско издание чака самоубийство на долара

11994
Ляво испанско издание чака самоубийство на долара
Снимка: iStock

САЩ и техните съюзници поставиха ръка на резервите на Руската централна банка, съхранявани на Запад. В своя публикация в испанското издание Público Рафаел Пох (кореспондент на каталунския вестник La Vanguardia), по този начин Щатите изпратиха ясен сигнал до целия свят, че трябва да си осигурят средствата. Този ход поставя основата за създаването на нов блок, който ще удари хегемонията на долара, твърди авторът.

Интересен факт е, че Público е един от само двата испански вестника с ясен ляв националистически уклон що се отнася до реакционната си политика (другият е El Diario). А анализът на сеньор Пох показва точно такъв почерк:

Руски анализ: Как войната в Украйна ще промени международния оръжеен пазар

Инвазията на руските въоръжени сили в Украйна все още не е приключила, но от нея вече могат да се направят редица изводи. Едно от тях е...

Съединените щати и техните съюзници на 26 февруари конфискуваха (бел. ред. - всъщност са замразени, но ако има неизпълнение на задължения, то конфискацията е възможна) златните и валутните резерви, които Централната банка на Русия съхраняваше на Запад. Говорим за около половината от резервите на страната, тоест около 300 милиарда долара. Нямаше консултации със системата на Федералния резерв на САЩ и с Европейската централна банка по този въпрос. Много наблюдатели виждат този ход като самоунищожителен за глобалната хегемония на долара, която е в основата на стабилността на американската икономика, характеризираща се с дефицити и огромни дългове.

От 1971 г., след като САЩ изоставиха златния стандарт за конвертируемост на долара и системата на Бретън Уудс, централните банки започнаха да държат резерви в долари вместо в злато. Купувайки американски държавни облигации, те финансираха бюджета на САЩ и дефицита на платежния баланс. Търговията с петрол в долари само засили статута на долара като безспорна основна световна валута.

САЩ използваха тази власт, за да оформят световния ред според собствените си вкусове и интереси. Американците могат да блокират плащания, да замразят активи и да конфискуват по всяко време. Конфискацията на руските резерви е ясен сигнал за целия свят. Както каза бившият британски агент от МИ-6 Алистър Крук: "Ако дори на толкова важен член на Г-20 може да му замразят резервите с натискане на бутон, за тези, които все още пазят резервите си в Ню Йорк, всичко е кристално ясно: трябва да ги махнете от там възможно най-скоро."

Русия не е изолиран случай. В миналото САЩ блокираха резервите на Иран, както и девет милиарда долара от Афганистан, с които беше възможно да се предотврати хуманитарна катастрофа и глад в страната, но Байдън ги взе. Това беше американското възмездие за сблъскването на западните военни с талибаните миналия август. Обединеното кралство миналата година открадна (бел. ред - това е използваната дума) злато от Венецуела, което Каракас съхраняваше в Bank of England и се опита да го използва за закупуване на медицински консумативи за борба с пандемията.

Като предприемат такива мерки, САЩ казват на света, че могат да конфискуват резервите на всяка страна, ако политиката ѝ не се харесва на Вашингтон, или защото тя търгува с конкуренти, или защото разпределя доходите си твърде добре сред населението, вреди на мултинационалните корпорации или просто иска да стане политически и икономически по-независима от контролираните от САЩ структури.

Турски поглед срещу "империализма": Старият свят е мъртъв, а новият не се е родил - време за чудовищата

Светът е на ръба на промяната, а предишната система от съюзи е остаряла, пише турското издание "Евренсел". "Западният фронт" губи единс...

"Направихме депозити в евро и долари като рисков фактор", казва Волфганг Мюнхау, виден немски анализатор и колумнист за Financial Times. "Конфискацията на средства от Афганистан, Венецуела, Иран, а сега и Русия, и политизирането на механизма за плащания и преводи SWIFT намаляват глобалното влияние на САЩ", смята бившият американски дипломат със специалност "Китай" Час Фрийман.

Конфискацията на руски резерви "ще тласне руснаците, китайците, членовете на БРИКС и други да търсят по-безопасни механизми и валути", каза Мюнхау, но всъщност това не е далечна перспектива, а вече стартирал процес. Откакто Русия беше санкционирана преди осем години заради Крим, делът на долара в международните плащания е намалял с 13,5 пункта, от 60,2% през 2014 г. до 46,7% през 2020 г. "Доларът се превърна в токсична валута", казва Сергей Глазиев, руски икономист и съветник на Путин. Но как ще се развие тази тенденция сега?

Основната последица е създаването на условия за развитие на незападен блок в световната икономика, който ще нанесе удар по хегемонията на САЩ. Преди десет години бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва (2003-2010) осъзна, че всички трябва да излязат заедно от доларовата система. Изглежда, че Лула беше първият, който сподели с Владимир Путин и тогавашния китайски президент Ху Дзинцао идеята за съвместна работа в тази посока, нещо, което отдавна беше ясно на китайците. Водещата роля на Лула в тази инициатива може да е била решаващият фактор за свалянето му от власт и последващото му затваряне (бел. ред. - Да Силва беше осъден за корупция, но впоследствие беше оневинен). Сега всичко се промени и Лула може отново да стане президент на Бразилия.

Нито една от страните от БРИКС не се е присъединила към санкциите срещу Русия. Нито Индия, нито Бразилия, нито Южна Африка, нито такъв член на НАТО като Турция, нито страните от Персийския залив, нито, разбира се, Китай...

На 23 март, на конференция на външните министри на Организацията за ислямско сътрудничество (57 страни-членки) беше решено да има отказ от присъединяване към санкциите срещу Русия. Нито една страна в Африка, Западна и Централна Азия не е наложила санкции срещу Русия, а в Източна Азия само Сингапур и Япония ги подкрепиха. Китай и Индия теглиха обща линия.

Анализ: Байдън трябва да накаже Саудитска Арабия за подкрепата на Русия

Саудитска Арабия играе важна роля на петролните пазари, но е избрала Русия пред САЩ, пише американското издание Foreign Policy. Авторит...

Но най-важното е, че Саудитска Арабия преговаря с Китай за продажба на петрол за юани. Саудитска Арабия доставя 25% от петрола на Китай. Ще доведе ли изоставянето на долара в търговията с петрол до фалит на Съединените щати?

Анализи: Единомислие за Украйна от глас на републиканците в САЩ и от Китай, но с различен замисъл

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари