Люксембург иска да стане херцогството на канабиса

5271
Люксембург иска да стане херцогството на канабиса
Снимка: iStock/Guliver

Люксембург има амбиции да легализира използвания за развлечения канабис и да убеди другите европейски държави да направят същото.

Разбира се, и в момента можете да вземете малко „трева“ в кафенетата на Амстердам или в декриминализираните социални клубове за канабис в Каталуния. Няма да бъдете арестувани за това, че носите няколко грама в страни като Белгия.

Люксембург обаче иска да стигне по-далеч и да стане първата държава в Европейския съюз, която прави канабиса напълно легален. Министерството на здравеопазването предстои да представи предложение за стартиране на законодателния процес тази есен и целта е той да стане закон в рамките на две години.

Ако това се случи, Люксембург ще се присъедини към малък, но нарастващ списък от държави - Канада, Уругвай и 11 американски щата – отменящи действалите в продължения на десетилетия политики за наркотици, които разглеждаха веществото като забранено и хората влизаха в затвора за нарушения.

Един от основните защитници е здравният министър Етиен Шнайдер, който посочва здравословните причини като най-важния аргумент. Той каза, че младите хора вече се снабдяват с „трева“ на черния пазар, влизат в контакт с наркодилъри, които предоставят канабис с неизвестно качество и получават достъп до потенциално по-опасни наркотици.

„Тази политика по отношение на наркотиците, която провеждахме през последните 50 години, не работи“, заяви Шнайдер пред „Политико“. „Забраняването на всичко го направи просто по-интересно за младите хора.“

Съгласно законодателството, което ще бъде предложено от Шнайдер и министъра на правосъдието Феликс Браз, Люксембург ще легализира целия пазар на канабис, от издаване на лицензи за производството му до легализиране на потреблението му в рамките на силно регулирана структура. Ще бъде забранено отглеждането в домашни условия и вероятно би било наложено възрастово ограничение - вероятно 18г. - за закупуване. Шнайдер също предвижда забрана за покупки от неживеещи в херцогството, като начин да се избегне наркотуризъм.

Въпреки тези мерки съседните страни са изнервени.

Малте Гьотц, адвокат, специализиран върху пазара на медицински канабис в Германия, заяви, че законът на Люксембург може да доведе до ефекта на домино.

„Социалният натиск ще бъде толкова висок, че ако имате легализация в една от страните-членки на ЕС, скоро това ще бъде обсъдено сериозно в другите държави“, каза той.

Страните от ЕС също са дълбоко разделени по отношение на канабиса като цяло. Повечето все още се борят с това как да направят медицинския канабис достъпен за пациентите. Ирландия и Франция въведоха само експериментални схеми за медицински канабис тази година - и когато направиха това, техните здравни министри дадоха да се разбере, че това няма да доведе до узаконяване на канабиса за удоволствие.

Отношение „без предразсъдъци“

Люксембург позволява медицинският канабис и декриминализира притежаването на малки количества за развлекателна употреба. Купуването, продажбата и отглеждането остават незаконни.

Но легализирането на канабиса изисква много повече стъпки от самото деклариране на веществото за законно. Има нужда от цял регулаторен пазар, включително определяне на данъци и проверки на качеството.

Засега подкрепата за законопроекта изглежда силна. Трите партии, които формират управляващата коалиция в Люксембург, всички включиха легализирането на канабиса за развлечение в своя дневен ред, до голяма степен водени от млади членове.

Но Люксембург е притиснат от факта, че е малка страна, в която всеки ден пътуват за работа около 200 000 души.

Шнайдер признава, че ще бъде трудно да се постигне баланс между запазването на границите отворени и регулирането на този нов пазар, особено ако съседите на Люксембург се страхуват от нежелано разпространение. Но той каза, че иска присъединяването и на други държави и говори за това с колегите си здравни министри.

Към днешна дата „нашите политики за наркотиците не бяха много успешни“, каза той. "Надявам се всички да имаме по-непредубедено отношение към наркотиците."

Рапърът Джей Зи влиза в бизнеса с канабис

Рапърът Джей Зи е най-новата знаменитост, която влезе в бизнеса с трева, подписвайки се като главен стратег на бранда в калифорнийска к...

Уроци от Колорадо

Възможно ръководство за Люксембург е практиката в американският щат Колорадо, първият в страната, който легализира употребата на канабис за развлечение. Защитниците на легализацията казват, че са избрали да уредят проблема, така че избирателите да гледат на марихуаната по същия начин, по който виждат алкохола - вещество, което е широко достъпно и социално приемливо.

Брайън Висенте, един от основните автори на законите за канабиса в Колорадо, каза, че въпросът не е да се казва, че алкохолът или канабисът са здравословни, а алкохолът е достъпен по закон, въпреки вредата, която може да причини, докато канабисът - често показващ, че е по-безвреден - не е.

"Не казваме, че канабисът е безобиден", каза Висенте. "Ние казваме, че имаме нещо, което е на разположение. И затова има лицемерие. Искаме ли да продължим да криминализираме хората за използване на по-малко вредно вещество?"

Джордан Уелингтън, който също помогна на Колорадо да напише законите си за марихуаната, каза, че друга полезна стратегия е да се отговори на конкретните опасения, които избирателите имат по отношение на ефекта върху техните общности. Техните цели: Да се пазят наркотиците извън достъпа на децата, да се предотврати активността на черния пазар и да се защити общественото здраве.

Уелингтън заяви, че смята, че всяка стъпка към прекратяване на криминализирането на канабиса "е стъпка в правилната посока", но предупреждава, че сравнително консервативният подход на Люксембург може да остави някои проблеми нерешени. Независимо къде се предлага дрогата, „предлагането отговаря на търсенето, независимо дали това е законно или незаконно“.

Китайски гробници дават най-ранните доказателства за употребата на канабис

Изследователи са открили най-ранните известни доказателства за употребата на канабис в гробници в Западен Китай. Проучването показва, ч...

"Ще има търсене на канабис в Люксембург от процент от тези индивиди", каза той и добави, че забраната за неживеещи в херцогството да купуват канабис все още ще отвори черен пазар - например тези, които нямат карта за пребиваване, ще го купуват от жители.

Освен това той вижда Люксембург да следва тенденция, в която законодателите започват с по-консервативен подход и в крайна сметка либерализират законите си. Той отбеляза, че Илинойс например премина от рестриктивни закони за медицинския канабис до предлагане на закон за употребата на канабис за забавление, който включва изтриването на досиетата на стотици хиляди, обвинени в притежание на канабис.

"Законодателите се страхуват, че ако нещо се обърка, хората могат да се наранят и могат да бъдат обвинени. Така че те предприемат много консервативни подходи", каза той. "И с течение на времето, тъй като виждат, че проблемите не се развиват ... те бавно, с течение на времето, разхлабват ограниченията."

Параноично усещане

Възможно е също така Люксембург да има нужда от консервативен подход. Александра Кърли, ръководител в консултантската група за канабиса Prohibition Partners, заяви, че Люксембург има право да опита да се учи от други страни, които са направили достъпен канабиса и се сблъскват с проблеми с наркотрафика. Страните трябва да приемат политика, която работи най-добре за тяхното уникално положение, каза тя.

„Подобно на Съединените щати, всяка държава в Европа има свой вид култура и индивидуалност, които ще повлияят на отношението към канабиса“, каза тя.

Канабисът, който се продава в Мадрид, е пълен с фекалии

Повечето канабис, продаван по мадридските улици съдържа опасни нива на фекални бактерии, става ясно от направено проучване. Следи от е...

"Люксембург е много малка страна, но също така е доста мощна", добави тя. "Всички просто чакат да се направи първата решителна крачка и да се види какво става."

Междувременно съседи като Германия може да се откажат. Както обясни адвокатът Гьотц, Германия разшири достъпа до медицински канабис само след решение на върховния съд.

"В Германия има консенсус, че има причина медицинският канабис да е разрешен и да има пациенти, които се възползват от него", каза Гьотц. "Така че няма причина да се забранява това. Но определено все още няма консенсус за легализирането му за развлекателна употреба."

Според Уелингтън обаче Люксембург не бива да позволява на нежеланието сред съседите си и по-голямата несигурност да спре придвижването си към легализацията. Съветът му е: "Продължавайте."

………..

Джилиан Дойч, „Политико“, превод БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари