Македония: Какво ще съдържа Законът за езиците?

3442
Македония: Какво ще съдържа Законът за езиците?
Снимка: iStock/Guliver

Какво ще съдържа Законът за употребата на официалните езици в Македония? Как ще се произнесе Венецианската комисия за двуезичните банкноти и ценни книжа, както и за надписите върху полицейските и военните униформи? Ще се прилага ли албанският език върху цялата територия на страната? Това са част от въпросите, които вълнуват македонските медии и общество, преди внасянето на Закона за езиците в парламента, пише агенция "Фокус".

Проектозаконът не включва двуезичните банкноти и ценни книжа, както и за надписите върху полицейските и военните униформи, тъй като предстои да се изчака решението на Венецианската комисия и едва след полученото тълкувание то ще бъдат вградено в основния законов текст.

За сметка на това според предложението официален служебен език е македонският, както и езикът който говорят най-малко 20% от гражданите на страната, т.е. албанският. Албанският език ще бъде официален и във всички органи на държавната власт, в централните и публични институции, агенции, дирекции и комисии, както и в органите на местната власт.

Гърция обвини Македония в нарушаване на споразумението за името от 1995 г.

Гърция обвини Македония, че е нарушила временното споразумението от 1995 г., след като играчи от македонския национален отбор по хандба...

Председателят на парламента, ако е етнически албанец, както е в случая с Талат Джафери, има право да води пленарно заседание и на албански език.

Личните документи и тези за правоспособност при управление на пътни превозни средства ще се издават на официалния език, който говори съответния гражданин.

Албанският език се приема за употреба в съда, прокуратурата, както и в останалите органи и институции, като за разлика от досегашната практика, с албански ще могат да си служат съдиите и прокурорите.

Независимо от решението на Венецианската комисия в общините, в които албанците са над 20% от населението надписите на униформите на полицията, пожарната и медицинските служби ще бъдат и на албански език.

НАТО приветства договора между България и Македония

Приветстваме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, з...

Проектът предвижда върху македонските банкноти да има албански културни елементи, но не и надпис на албански език.

За прилагането на закона за езиците, след неговото приемане, ще са необходими допълнителни средства от държавният бюджет, а движението БЕСА, което подкрепя правителството, без да участва в него, смята че неговото съдържание не изравнява напълно правата на етническите албанци, а отбелязва частичен напредък.

Законът за езиците е част от коалиционното споразумение между СДСМ и ДСИ и същевременно е част от платформата на всички албански партии.

В първият си вариант той беше приет през 2008 г.и беше разширен и допълнен през 2011 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com