X
 
 

Македония на кръстопът – до 10 октомври ще стане ясен пътят ѝ

963 1
photo of Македония на кръстопът – до 10 октомври ще стане ясен пътят ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver
През тази седмица трябва да станат ясни следващите стъпки във връзка с цялостния процес на изпълнение на договора от Преспа и по-нататъшните перспективи за интегриране на страната в ЕС и НАТО. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ твърди, че няма да подкрепи конституционните промени, а властта подчертава, че ще направи всичко по силите си да осигури мнозинство от 2/3, в противен случай ще се отиде на предсрочни избори. 

Резултатите от опитите да се осигури подкрепа на конституционните промени вероятно ще станат ясни в сряда, когато премиерът Зоран Заев, както каза той миналата седмица, ще съобщи дали има мнозинство, или ще трябва да се мисли за предсрочни избори.

„Вярваме, че ще имаме резултат до края на седмицата или началото на следващата. Някъде около 10 октомври е денят, когато трябва да обявим на обществеността какви са следващите стъпки. Надявам се, че ще имаме възможността да обявим, че е осигурено необходимото мнозинство от 2/3“, заяви миналата седмица Заев, цитиран от МИА.

Македонската църква не иска смяна на името на страната

Македонската православна църква – Охридска архиепископия на редовното ежегодно заседание на Архиепископския църковно-народен събо...

Лидерът на опозицията Християн Мицкоски вчера излезе с нови искания към властта - предсрочни избори с формирането на "пържинско правителство" (съгласно споразумението от Пържино - бел. ред.) и главен прокурор по предложение на опозицията или отхвърляне на договора и избори, след което ще се избере главен прокурор с консенсус от всички партии.

„Има два варианта. Първият е това, което Зоран Заев предлага. Трябва да има техническо правителство обаче, за да се случи това. Необходимо е да се създаде атмосфера на справедливи условия и да се избере прокурор по предложение на опозицията. Втората възможност е Зоран Заев незабавно да се откаже от договора и веднага да отиде на избори, така че хората да решат. Тогава ВМРО-ДПМНЕ веднага ще подкрепи създаването на нова институция за разследване на престъпления, водена от главен прокурор, избран с консенсус от всички партии“, заяви Мицкоски.

Попитан за коментар около потвърдената присъда на бившия премиер Груевски и за търговията с депутатски гласове за неговата свобода, Мицкоски каза, че самият факт, че някой мисли, че "правителството на Зоран Заев търгува с правосъдието, говори за това в каква атмосфера и общество живеем".

Припомняме, че апелативният съд отхвърли като неоснователна жалбата на бившия премиер Груевски и изцяло потвърди присъдата на първа инстанция от 23 май от две години. Груевски е виновен за организиране на сделка за луксозен автомобил на стойност 600 000 евро. Според ДСИ (албанската партия, която участва в управлението - бел. ред.) сега не е моментът за предсрочни парламентарни избори, а да се приеме Договорът и да се продължи напред.

Йоханес Хан: Предсрочните избори ще отдалечат Скопие от европейския път

Докато Македония изглежда се е запътила към предсрочни избори, комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване...

Партията на Али Ахмети, която е коалиционен партньор на СДСМ, излезе със заключение, че в момента не е време за предсрочни парламентарни избори, а за намиране на решение, с което ще се приложи Преспанското споразумение в парламента, пише още БГНЕС.

Оценка на ДСИ е, че с евентуални избори ще се наруши динамиката на изпълнението на договора от Преспа, което пък може да доведе до сериозна блокада на интеграционните процеси на Македония в НАТО и ЕС. Сегашното парламентарно мнозинство има 72 депутати, а още 8 са необходими за подкрепа на конституционните промени.

Междувременно американският анализатор Януш Бугайски вчера излезе с оценка, че Скопие е новата руска крепост на Балканите и че Кремъл смята, че Македония може да стане нова Република Сръбска. Според него, ако договорът не бъде подкрепен, страната ще бъде изложена на етническа радикализация, регионална нестабилност и намеса на Москва.

Единственият изход на Заев може да бъде призив за предсрочни избори през ноември, въпреки че само по себе си това представлява рисково предложение, с оглед на това, че националистите добиха смелост от бойкота на референдума, смята американският анализатор. Той предупреждава, че ако Сърбия и Косово не постигнат споразумение за промяна на границите, някои албански лидери както в Косово, така и в Македония, могат да видят възможност за по-нататъшна етническа хомогенизация и свързване на територии.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Още едно потвърждение на пословичните думи на Гоце Делчев: "Един от най-големите недостатъци на нас, българите,е липсата на чувдтво за единство и взаимно противопоставяне при решаване на най-ключовите ни цели". Това боричкане на ВМРО-ДПМНЕ със Заев на практика саботира екзистенцуалната цел на страната им - да излезнат от тотална изолация и от опасността от държавен разпад ! То какво изли виж още ›› за ? Че албанските партии показват много по-отговорно поведение и милеят повече за бъдещето на Р.Македония !