Македония на кръстопът – до 10 октомври ще стане ясен пътят ѝ

1777
Македония на кръстопът – до 10 октомври ще стане ясен пътят ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver

През тази седмица трябва да станат ясни следващите стъпки във връзка с цялостния процес на изпълнение на договора от Преспа и по-нататъшните перспективи за интегриране на страната в ЕС и НАТО. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ твърди, че няма да подкрепи конституционните промени, а властта подчертава, че ще направи всичко по силите си да осигури мнозинство от 2/3, в противен случай ще се отиде на предсрочни избори. 

Резултатите от опитите да се осигури подкрепа на конституционните промени вероятно ще станат ясни в сряда, когато премиерът Зоран Заев, както каза той миналата седмица, ще съобщи дали има мнозинство, или ще трябва да се мисли за предсрочни избори.

„Вярваме, че ще имаме резултат до края на седмицата или началото на следващата. Някъде около 10 октомври е денят, когато трябва да обявим на обществеността какви са следващите стъпки. Надявам се, че ще имаме възможността да обявим, че е осигурено необходимото мнозинство от 2/3“, заяви миналата седмица Заев, цитиран от МИА.

Македонската църква не иска смяна на името на страната

Македонската православна църква – Охридска архиепископия на редовното ежегодно заседание на Архиепископския църковно-народен събо...

Лидерът на опозицията Християн Мицкоски вчера излезе с нови искания към властта - предсрочни избори с формирането на "пържинско правителство" (съгласно споразумението от Пържино - бел. ред.) и главен прокурор по предложение на опозицията или отхвърляне на договора и избори, след което ще се избере главен прокурор с консенсус от всички партии.

„Има два варианта. Първият е това, което Зоран Заев предлага. Трябва да има техническо правителство обаче, за да се случи това. Необходимо е да се създаде атмосфера на справедливи условия и да се избере прокурор по предложение на опозицията. Втората възможност е Зоран Заев незабавно да се откаже от договора и веднага да отиде на избори, така че хората да решат. Тогава ВМРО-ДПМНЕ веднага ще подкрепи създаването на нова институция за разследване на престъпления, водена от главен прокурор, избран с консенсус от всички партии“, заяви Мицкоски.

Попитан за коментар около потвърдената присъда на бившия премиер Груевски и за търговията с депутатски гласове за неговата свобода, Мицкоски каза, че самият факт, че някой мисли, че "правителството на Зоран Заев търгува с правосъдието, говори за това в каква атмосфера и общество живеем".

Припомняме, че апелативният съд отхвърли като неоснователна жалбата на бившия премиер Груевски и изцяло потвърди присъдата на първа инстанция от 23 май от две години. Груевски е виновен за организиране на сделка за луксозен автомобил на стойност 600 000 евро. Според ДСИ (албанската партия, която участва в управлението - бел. ред.) сега не е моментът за предсрочни парламентарни избори, а да се приеме Договорът и да се продължи напред.

Йоханес Хан: Предсрочните избори ще отдалечат Скопие от европейския път

Докато Македония изглежда се е запътила към предсрочни избори, комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване...

Партията на Али Ахмети, която е коалиционен партньор на СДСМ, излезе със заключение, че в момента не е време за предсрочни парламентарни избори, а за намиране на решение, с което ще се приложи Преспанското споразумение в парламента, пише още БГНЕС.

Оценка на ДСИ е, че с евентуални избори ще се наруши динамиката на изпълнението на договора от Преспа, което пък може да доведе до сериозна блокада на интеграционните процеси на Македония в НАТО и ЕС. Сегашното парламентарно мнозинство има 72 депутати, а още 8 са необходими за подкрепа на конституционните промени.

Междувременно американският анализатор Януш Бугайски вчера излезе с оценка, че Скопие е новата руска крепост на Балканите и че Кремъл смята, че Македония може да стане нова Република Сръбска. Според него, ако договорът не бъде подкрепен, страната ще бъде изложена на етническа радикализация, регионална нестабилност и намеса на Москва.

Единственият изход на Заев може да бъде призив за предсрочни избори през ноември, въпреки че само по себе си това представлява рисково предложение, с оглед на това, че националистите добиха смелост от бойкота на референдума, смята американският анализатор. Той предупреждава, че ако Сърбия и Косово не постигнат споразумение за промяна на границите, някои албански лидери както в Косово, така и в Македония, могат да видят възможност за по-нататъшна етническа хомогенизация и свързване на територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари