Между мъка и гняв

1394
Между мъка и гняв
Снимка: Gettyimages.com

Броят на жертвите на самоубийствения атентат в турската провинция Газиантеп се увеличи до 54 души, сред които най-малко 22 деца. Мъката на хората се смесва с гняв към държавния глава на страната Реджеп Тайип Ердоган, който е винен от мнозина за вълната от насилие, която удари Турция в последните месеци.

В Газиантеп роднините скърбят за жертвите на поредния терористичен атентат. Ковчезите са положени в квартала, където беше извършена атаката. Хората са шокирани. Това, което те знаят от съобщеното от властите до този момент е, че нападателят е бил дете на не повече от 14-годишна възраст, както и че той вероятно е задействал взривното устройство от името на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Известно е също, че загиналите деца са негови връстници или дори по-малки.

На погребението обаче събралите се хора са и разгневени, чуват се и освирквания. Те са последвани от скандирания срещу „убиеца Ердоган“, в които най-често се открояват гласовете на близките и роднините на загиналите. За тях турският президент е отговорен за атаката. Опечалените са сигурни: атентаторът умишлено е нападнал сватбеното тържество на кюрдско семейство, някои от членовете на което са ангажирани в структурите на прокюрдската „Демократична партия на народите“ (ДПН).

Кюрдите, които скърбят тук се чувстват изоставени от Ердоган и турското правителство. Затова не е никак изненадващо, че призовават за протест. ДНП вече обвини правителството, че е пренебрегнало предупрежденията за терористични атаки от страна на „Ислямска държава“. А управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) е гледала безпомощно как терорът на екстремистката милиция се разпространява – при това не само в разположения в близост до границата със Сирия град Газиантеп. Групировката многократно и целенасочено е извършвала въоръжени атаки срещу кюрди в Турция.

Но турският президент наистина тълкува атаката в Газиантеп по съвсем различен начин, макар да сподели публично подозренията си, че „Ислямска държава“ стои зад нея. Едновременно с това обаче Ердоган направи връзка между забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) и движението на гюленистите (ФЕТО), което обвини за организирането на опита за държавен преврат от 15 юли.

30 жертви при "сватбен" терористичен акт в Турция

Броят на загиналите при бомбена атака по време на сватба в град Газиантеп в Южна Турция се е увеличил до 30 души, а над 100 са ранени, ...

"Турция е мишена на атаки, които винаги следват една и съща цел, дори ако нападенията на различни терористични организации са на различни места", подчерта Ердоган. "Терористичните организации са в тясна връзка помежду си. На 15 юли тази година, терористичната организация на Фетхуллах Гюлен нападна нашите хора. Но без успех. Ето защо другите терористични организации вече са поели задачата", гласеше коментарът на турския държавен глава. В неговата глава безспорно съществува връзка между всички радикални групировки, които просто са се наговорили да атакуват безпощадно Турция.

За роднините, които скърбят в Газиантеп, този спор е непоносим. Винаги боли, когато някой умира, твърди един от опечалените. "Но особено болезнено е, когато религията и дори политиката са замесени в тази безсмислена смърт. Нашите роднини, които са били убити тук, бяха невинни. Нашата болка е огромна. Всички ние страдаме".

Така по един кървав и безмилостен начин атаката в Газиантеп, която отне живота на повече от 50 души, показва още веднъж по категоричен начин огромната пукнатина, която минава през турското общество.

ARD

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари